Kramnyik: Lékó keményebb ellenfél Kaszparovnál

Brissago. Az első magyar férfi sakkvilágbajnoki finalista, a 25 esztendős Lékó Péter csalódott, hogy nem tudta letaszítani trónjáról az orosz Vlagyimir Kramnyikot, azonban elismerte: igazságos a 7:7-es végeredmény.

Brissago. Az első magyar férfi sakkvilágbajnoki finalista, a 25 esztendős Lékó Péter csalódott, hogy nem tudta letaszítani trónjáról az orosz Vlagyimir Kramnyikot, azonban elismerte: igazságos a 7:7-es végeredmény.

„Sajnos a döntetlen ellenfelemnek kedvezett, de így is szakmai sikerként könyvelem el, hogy a világ legjobban felkészült versenyzőjével szemben 7:7-et értem el” – nyilatkozta Lékó Péter. „Az utolsó parti hihetetlenül kemény csatát hozott. Számítani lehetett rá, hogy Kramnyik támadni fog, de talán éppen az volt a szerencséje, hogy nem kellett tartania semmitől, kevesebb feszültséggel játszhatott, mint én. Az utolsó 4-5 partiban óriási nyomás nehezedett rám, és elegendő volt egy apró hiba, amelyet ellenfelem kihasznált. Egy kis megingás miatt hosszú évek munkája veszett kárba, tanulnom kell ezekből a mérkőzésekből. Kramnyik megnyitásai fantasztikusak, szerintem a szintén a világ közvetlen élvonalába tartozó Kaszparov és Anand nyomába sem ér ezen a területen. Mindig kitalál valami újat. Az általam képviselt játékot, amellyel aligha tudnak legyőzni, Kramnyik és segítői több hónapon keresztül elemezték, így nem igazán mertem alkalmazni. Nekem is újítanom kellett, és ezen a téren nem mozogtam otthonosan. A 14 partinak több mint a fele öldöklő küzdelmet hozott. Volt, hogy nekem kellett a csodával határos módon döntetlenre mentenem az állást, máskor Kramnyiknak, így korrekt 7:7-es döntetlen született.”

A világbajnoki címét megvédő Vlagyimir Kramnyik – aki négy éve Garri Kaszparovtól hódította el a klasszikus vb-címet – dicséri a magyar nagymestert: „Tudtam, hogy Lékó Péter ellen nagyon nehéz lesz játszani, sokkal keményebb ellenfél, mint Kaszparov. Minden energiámat mozgósítanom kellett, hogy a hajrában végül megvédjem a címemet. Nincs még egy olyan nagymester, aki képes lett volna a nehéz állásokban ilyen zseniálisan, precízen védekezni. Péter nagyon fiatal, őszintén kívánok neki sok sikert, és biztos vagyok abban, hogy lesz még esélye a világelsőség elhódítására.”

Egyébként Kramnyik hitvallása szerint a sakk nem sport, hanem mindenekelőtt művészet, s ennek megfelelően folyton új megoldásokon, taktikákon töri a fejét.

„Óriási jelentősége volt annak, hogy magyar nagymester a világbajnoki címért mérkőzhetett, és óriási veszteséget jelent, hogy végül is az utolsó játszmában elbukott. Ugyanakkor az, hogy Péternek már a döntetlen is elég lett volna a sikerhez, de ez nem sikerült, olyan csalódás, amely az 1954-es berni döntőben elszenvedett vereséghez hasonlítható, amikor az Aranycsapat 2:0-ás vezetésről kapott ki” – mondta Kállai Gábor, a Magyar Sakk Szövetség szakmai igazgatója, aki egyben a férfi vá-logatott kapitánya is.

Kállai hozzátette: hatalmas sakktörténeti lehetőség úszott el, de remélhetőleg nem végleg. „A klasszikus vb-döntőt rendező Profi Sakkozók Szövetsége (ACP) azt tervezi, hogy a jövőben a legjobb 6-8 nagymester részvételével körmérkőzéses tornát bonyolít le, és abban mindenki egyetért, hogy a mezőnyben Lékó Péternek helye van.”

Lékó Péter az egymillió svájci frankos pénzdíj felével, azaz csaknem 81 millió forinttal vigasztalódhatott.

A jelenlegi tervek szerint Kramnyik a januárban sorra kerülő Garri Kaszparov (orosz)–Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég) párharc győztesével ül asztalhoz a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) egyesített világbajnoki címéért (az 1,2 millió dollár összdíjazású párharcra január 7. és 24. között kerül sor Dubaiban). (mti, o-o)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?