Kozák Danuta sebezhetetlennek érzi magát

Rio de Janeiro |

<p>Három olimpián egy ezüst és öt arany, ez Kozák Danuta mérlege. A&nbsp;fenomenális magyar kajakos Rióban három számban győzött, előbb Szabó Gabriellával kettesben, majd egyéniben, szombaton pedig Szabó Gabriellával, Fazekas-Zur Krisztinával és Csipes Tamarával négyesben. A verseny után kérdeztük az érzéseiről.</p>

Mit jelent önnek, hogy ötszörös olimpiai bajnok?

Most még nem fogom fel. Majd otthon, ha leülök, vagy még akkor sem. Ennek kell öt-tíz év, hogy igazán tudatosuljon a jelentősége.

Gyerekként álmodozott róla, hogy olimpiai bajnok, sőt ötszörös olimpiai bajnok lesz?

Akkor semmiképpen. Az utóbbi hónapokban kezdtem erről álmodozni, amikor láttam, hogy ez akár egy reális cél is lehet, meg lehet valósítani, mert biztossá vált, hogy három számban fogok indulni Rióban. De még akkor is úgy gondoltam, ez elég merész álom, de összejött.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"243967","attributes":{"alt":"","author":"Kép: MTI","class":"media-image","height":"319","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Érzett nyomást Rióban, vagy felszabadultan versenyzett?

Egyszer-kétszer éreztem a nyomást, főleg akkor, amikor nem sokkal a páros előfutama előtt lebetegedtem. De pont ezért tudtam talán fesztelenül versenyezni, mert nem volt bennem, hogy itt most nyerni kell, tőlem aranyakat várnak, hanem már annak tudtam örülni, hogy egyszerűen odaállhatok egészségesen a rajthoz.

Mindhárom riói arany egyformán kedves a szívének?

Nem szoktam különbséget tenni közöttük, mert mindegyik pálya egy külön élmény, külön extázis. Az egy dolog, hogy itt megnyerjük az aranyérmet, de talán az az út az igazán fontos, amelyet idáig megtettünk, amennyi munkát beletettünk. Ez sokkal inkább jellemformáló. Nagyon örülök, hogy ezt az utat végigjárhattam.

Az utat élvezi jobban, vagy aztán a célt, az eredményét?

Úgy élvezem az utat, hogy van eredménye. Ha most itt állnék egy rosszabb helyezéssel, akkor csalódottabb lennék, el lennék keseredve, de azt gondolom, az elmúlt négy-öt évben tényleg mindent megtettem azért, hogy sikeres legyek az olimpián.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"243968","attributes":{"alt":"","author":"Kép: MTI","class":"media-image","height":"319","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Volt olyan szakasza a felkészülésének, amikor azt hitte, hogy nem fog sikerülni?

Persze, voltak olyan időre menések, amelyek rosszul sikerültek, olyan edzések, amelyek eszméletlenül fájtak. Amikor már a sírás kerülget az edzés végén, mert már nincs több erőd, és akkor is oda kell állni délután is, és megint meg kell csinálni.

Ilyenkor mi ad erőt?

A cél. Hogy kitűztünk magunk elé egy célt, és én azt szeretném megelérni. Londonban sikerült egyesben nyerni, és az volt az álmom, milyen szép lenne, ha tudnék nyerni Rióban is. Szerencsére Újpesten találtam egy olyan egyesületet, ahol támogattak minket a párommal, hogy együtt tudjunk edzeni a saját elképzeléseink szerint. Mindent erre építettünk, és mindent a célnak rendeltünk alá.

A három riói aranyból melyiket érezte a legnehezebbnek?

A párost nyertük meg a legkisebb különbséggel, ráadásul utólag elárulhatom, hiába mondtam azt, hogy százszázalékos voltam, akkor még messze nem voltam az. Az egyes és a négyes előfutamokra mondhatom azt, hogy túlment rajtam minden betegség, és testileg is teljesen jó állapotban tudtam rajthoz állni.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"243969","attributes":{"alt":"","author":"Kép: MTI","class":"media-image","height":"282","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Lehet tudni, mitől kapott bélfertőzést?

Tavaly itt jártunk az előolimpián, akkor nemcsak a fél magyar csapat, hanem az ellenfelek között is rengeteg fertőzött volt, olyanok is, akik nem is eveztek ezen a vízen. Tudtunk erről, a szövetség is próbált mindent megtenni annak érdekében, hogy ez ne legyen gond. Tavaly nem kaptam el semmit, talán egyedül a csapatból, idén meg pont én kaptam el. Lehet, hogy jobb lett volna tavaly túlesni ezen a tűzkeresztségen.

Mennyi pihenője lesz az olimpia után?

Talán ez az első év, amikor nem érzem azt, hogy a végletekig ki lett volna belőlem minden passzírozva. Élvezek itt lenni. Pár nap múlva szerintem felveszem a futócipőmet, és elmegyek kocogni. Élvezem a mozgást, és nem érzem, hogy nagyon kellene pihennem. Persze ez attól is lehet, hogy sok sikert értem itt el, ami emocionálisan annyira felemeli az embert, hogy sebezhetetlennek érzi magát.

Mik a következő célok?

Lassú ember vagyok, először szeretek leülni, kicsit pihenni… A következő célokon majd kicsit később fogok gondolkozni. Ha az olimpiai eredményességi ranglistán még feljebb tudnék kapaszkodni, az tök jó lenne. De ehhez rengeteg edzés és szerencse is kell.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?