Kostner emlékezetes visszatérése

<p>Exbarátja doppingesete miatt két évet ki kellett hagynia, de nem adta fel. Az ötszörös Európa-bajnok Carolina Kostner hibátlan rövidprogrammal tért vissza, és az ostravai műkorcsolya-Európa-bajnokságon egyelőre a harmadik helyen áll.</p>

Az ováció hallatán el sem mosolyodik. Végtelenül koncentrált arckifejezéssel áll a kezdőpozícióban. Zene helyett a szél zúg, és Carolina Kostner beleáll a tripla-tripla kombinációba. Testtartása, tekintete azt mondja: „Itt vagyok, és erősebb vagyok, mint valaha.”

Nehéz időszak van mögötte. Ő maga sosem doppingolt, soha nem kerülte meg a doppingellenőrzést, de példát statuáltak vele. Azért kapott előbb 16, majd 21 hónapos eltiltást, mert a 2012-es londoni olimpia előtt segített akkori barátjának, a később doppingvétségen ért gyaloglónak, Alex Schwarzernek, hogy megússza az ellenőrzést. Hazudott az ellenőröknek Schwarzer hollétéről, ezzel pedig bűnrészessé vált.

A szocsi olimpia utáni szezont amúgy is kihagyta volna, de a szigorú eltiltás miatt csak tavaly ősszel térhetett vissza. 29 évesen, amikor az üstökösként feltűnő orosz tinilányok miriádjában egy versenyző már öregnek számít. Simán megnyerte a kihagyás utáni első nemzetközi versenyét, a zágrábi Golden Spint, a nyolcadik országos bajnoki cím begyűjtése sem okozott gondot neki, de az igazi kérdés az volt, hová kerülhet az olasz jégkirálynő az európai mezőnyben, tíz évvel első kontinensbajnoki címe után. Azután még négyszer állt az Eb-dobogó legfelső fokán, 2012-ben a vb-t is megnyerte. De mire elég a tudása 2017-ben?

Az ostravai Európa-bajnokság rövidprogramja választ adott erre: Kostner, bár a versenyhiánynak betudható alacsony világranglista-helyezése miatt már a második csoportban futott, hibátlan, rendkívül erőteljes és hatásos programjával így is 70 pont feletti pontszámot kapott, s 72,40 ponttal a harmadik helyen áll. Hogy mit jelent Carolina Kostner a műkorcsolyasportnak, az is mutatta, hogy pontjai kihirdetésekor az éppen körülrajongott egykori korcsolyázók egy pillanatra abbahagyták az autogramosztást, a sajtótribün pedig teljesen kiürült. Mindenki a mixzónában akarta hallani a nagy visszatérés utáni első benyomásokat.

Végül csak két tévéstáb járt szerencsével, Kostner kérlelhetetlen edzője, Alekszej Misin ugyanis néhány perc után lefújta az interjúkat. Pljuscsenko legendás mestere idén ősztől foglalkozik Kostnerrel, aki immár nem korábbi bázisán, Oberstdorfban, hanem Szentpéterváron edz.

A közös út nem volt könnyű, és most sem az. Az olasz korcsolyázó egy interjúban elmondta, Misinnél gyakorlatilag újra kellett tanulnia az ugrásokat. „Egy olyan érdekes, de nem túl egyszerű módszert mutatott meg nekem, amely sok-sok frusztrációt, szitkozódást, esést és bizonytalan pillanatot hozott. Kicsit úgy érzem magam, mint egy 14 éves lány, aki a nulláról kezdi. Valójában nem a nulláról indulok, csak változtattunk a nézőponton, ami sokszor hasznos lehet az életben” – magyarázta decemberben Kostner.

„Ő a leglelkiismeretesebb, legprecízebb diákom, akivel valaha dolgoztam” – dicsérte akkor Misin. A 75 éves orosz szakembernek azonban nem kenyere a heves érzelemnyilvánítás, Ostraván meg sem ölelte védencét. „Nem vagyunk annyira baráti viszonyban, hogy ölelgessem” – mondta rezzenéstelen arccal a mixzónában egy merész újságírói kérdésre. Carolinát már nem engedte a sajtóhoz. „Spórolnia kell az energiájával” – szögezte le kurtán.

Kostner végül a várható papírforma szerint a harmadik helyen zárt a rövidprogramban a címvédő orosz Jevgenyija Medvegyeva és honfitársa, Anna Pogorilaja mögött, mindössze 27 századdal előzve meg a harmadik oroszt, Marija Szockovát. A pénteki kűr szoros lesz, és ha Kostner dobogón akar végezni, a legkisebb megingást sem engedheti meg magának.

A visszatérés felett érzett öröm azonban minden nyomást elfeledtet. „Az öröm volt a legerősebb érzés bennem, sokkal erősebb, mint az izgalom vagy a félsz. A műkorcsolya attól szép sport, hogy nemcsak ugrálunk, hanem megmutathatjuk a legbelsőbb énünket is a jégen. Fejlődünk emberként, és ezáltal fejlődik a korcsolyázásunk is – fogalmazott Kostner a verseny utáni hivatalos sajtótájékoztatón, ahol felüdülés volt hallani megfontolt, közhelyektől mentes mondatait. – Szerencsésnek tartom magam, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, hogy fejlődhetek, tanulhatok.”

A nézők pedig szerencsések, hogy mindezt láthatják. Carolina Kostner talán nem nyeri meg az ostravai Európa-bajnokságot, de programjait még sokáig emlegetni fogják. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?