Korszerű sportágak térhódítása

Második évtizedébe lép ma a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnoksága. A tizenegyedik felvonás nyitányán Révész Ferenc, a sorozat megálmodója és jelenlegi koordinátora tájékoztatott a honi viszonylatban egyedülálló versengés újdonságairól.

Második évtizedébe lép ma a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnoksága. A tizenegyedik felvonás nyitányán Révész Ferenc, a sorozat megálmodója és jelenlegi koordinátora tájékoztatott a honi viszonylatban egyedülálló versengés újdonságairól.

Örömmel állapította meg, hogy az idén újra voltak érdeklődők a keleti régióból is, nem csak a nyugat-szlovákiai gimnáziumokból. Jelentkeztek a mai, zselízi focitornára kassaiak is. „Elintéztük nekik a teljes ellátást, de az utolsó pillanatban lemondták a részvételt, valószínűleg a magas útiköltségek miatt. Ezúttal tehát még nem jönnek el, de jövőre újra várjuk őket” – üzeni a keletieknek. A rimaszombatiak és a fülekiek szereplése viszont azt jelzi, hogy területileg is nagyobb lesz a gimibajnokság hatósugara.

Tíz év alatt már kikristályosodott, hogy mely sportágak iránt van érdeklődés. Mindenképpen a kosárlabda és labdarúgás a legnépszerűbb, legtöbben űzik, népszerűségük vitathatatlan a fiatalok körében. „Eredetileg a focitornára 13 iskola jelentkezett. Ilyen sok érdeklődőt még egyetlen alkalommal sem jegyeztünk fel az elmúlt évtizedben. Kosárlabdában két torna is lesz: a lányokét ismét Somorja vállalta, a fiúk pedig Komáromba készülnek. Az időpontot a rendező gimnázium egyezteti a résztvevőkkel. Várhatóan február és április közötti időpontra” – tájékoztatott az alakuló versenynaptárról Révész Ferenc.

Van még egy labdajáték, a röplabda, amely minden évben szerepel a sportágak kínálatában. „Hat-hét iskola már jelezte, hogy újra eljön, ami azt jelenti, hogy február végén a lányok és fiúk tornáját is megrendezzük. Eddig mind a tíz alkalommal Ipolyság volt a házigazda, s erről a szerepünkről a jövőben sem szeretnénk lemondani.”

Kikerülnek az érdeklődés középpontjából a Dél-Szlovákiában fogyatkozó sportágak, a kézilabda és az atlétika, nem tud gyökeret ereszteni a bajnokságban az úszás. „Amire van igény, abban rendezünk versenyeket, így akaratunk ellenére a két szóban forgó sportág versenyei már néhány éve szünetelnek. Én azonban minden tanév kezdetén az iskolákba küldött levelemben ezeket is feltűntetem a kínálatban, hátha valami csoda történik. Atléta létemre nehezen tudok megválni kedvenc sportágamtól.”

Címvédő nélkül Zselízen

Zselíz. Kilenc csapat részvételével zajlik ma a zselízi kispályás teremlabdarúgó-torna. Nincs a mezőnyben a címvédő, a komáromi Selye János gimnázium. Négy iskola először szerepel: három egyházi gimnázium, a lévai, a rimaszombati és a komáromi Mariánum mellett a füleki gimi is újonc. A további indulók: Pozsony, Érsekújvár, Somorja, Ipolyság és Zselíz. Duchoň Gábor, a szervező iskola testnevelő tanára lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a torna ma 9 órakor a városi sportcsarnokban kezdődik, és a legeredményesebb csapatokon kívül díjazzák az egyes posztok legjobbjait is. „Nagyon kiegyensúlyozottak az erőviszonyok, mindenkinek van esélye nyerni, még hazai védenceimnek is. Nagy kérdőjel, hogy milyen csapattal érkeznek az újoncok, róluk egyelőre semmit nem tudunk.” (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?