Klopp: Nápolyt látni és megőrülni

<p>Az Arsenal és a Napoli került lépéselőnybe a halálcsoportban, odahaza kapott ki a Baseltől a Chelsea, Messi triplával nyitott – ezek a legfontosabb tények a labdarúgó Bajnokok Ligája első fordulójának szerdai játéknapját követően.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Szerdán rendezték a „halálcsoport” mérkőzéseit a Bajnokok Ligájában. A jelző nem túlzás: az F csoportba a negyedik kalapból került be az a Napoli, amely jelenleg első az olasz élvonalban. Itt van a mindig veszélyes Marseille, valamint ebben a kvartettben szerepel a formába lendülő Arsenal és a tavalyi BL-döntős Dortmund, amely pontveszteség nélkül vezeti a Bundesliga tabelláját.

A nyitónapon mindkét mérkőzés 2:1-es végeredményt hozott. Az Arsenal Marseille-ben győzött, a Napolinak otthon sikerült három pontot szereznie a Dortmunddal szemben. A nápolyi meccsnek ismét fantasztikus hangulata volt, a dél-olasz szurkolók a nyolcvanas évek futballmeccseinek atmoszféráját teremtették meg a stadionban. Ráadásul jókedvre is volt okuk: az első félidőben a Dortmundot olyan pechszéria sújtotta, ami egy hónapra is elég volna, nemhogy 45 percre. A Napoli vezető gólja után az idegrohamot kapó Jürgen Klopp edzőt Proenca bíró felküldte a lelátóra (joggal), majd Hummelst kellett lecserélni sérülés miatt, a ráadásban pedig Weidenfeller kapus kapott piros lapot (megint csak joggal), miután a tizenhatoson kívül kézzel tisztázott Higuaín elől. A szünet után az addig is magabiztos olaszok olykor egészen látványosan futballoztak, s a fiatal Insigne parádés szabadrúgásgólja után már 2:0-ra vezettek. Sokáig benne volt a levegőben a harmadik olasz gól is, ehelyett Zuniga a hajrában flegma mozdulattal a saját kapujába sarkazta a labdát: 2:1.

A lefújás után Jürgen Klopp a sportszerű arcát mutatta. „Bohócot csináltam magamból. Túlreagáltam a történteket, ilyesmit nem volna szabad csinálnom” – mondta a tréner, aki a nápolyiak első gólja után vöröslő fejjel üvöltött a negyedik játékvezető arcába. Klopp egyébként mindenkitől elnézést kért az eset után. A csoport másik mérkőzése (Marseille–Arsenal 1:2) után az edzők egyetértettek: a londoni csapat a nagyobb nemzetközi rutinjának köszönhetően szerezte meg a győzelmet. Az Arsenal egyik kulcsfigurája ismét Aaron Ramsey volt. A walesi középpályás lőtte a második Arsenal-gólt (amihez az OM védői előzékenyen asszisztáltak), kiváló formáját mutatja, hogy az utolsó hat fellépése során hat gólt szerzett az Arsenalban.

Rosszul járt a másik londoni csapat: José Mourinho második Chelsea-korszakának BL-bemutatkozása szörnyen sült el: a Basel 2:1-re győzött a Stamford Bridge-en. José Mourinho ezúttal nem a játékvezetőt vagy a nemzetközi szövetséget hibáztatta a mérkőzés után, tőle szokatlan nyugalommal vette tudomásul a vereséget. „Hárman hibáztak a második gólnál, de a felelősség az enyém” – védte meg játékosait a portugál edző. Érdekes, hogy Mourinho éppen néhány nappal ezelőtt nevezte „gyönyörű fiatal tojások”-nak a saját futballistáit, akikre vigyázni kell, akiket télen be kell takargatni. Mert egy nap majd kikelnek, és készen állnak a legmagasabb szinten játszani. Mourinho csak egyvalamit felejt el: a Chelsea (nagyrészt ezekkel a fiatal játékosokkal) 2012-ben BL-, idén pedig EL-címet szerzett, azaz a „legmagasabb szinten” bizonyított. S egy szó a Baselről is: a svájciak a szünet után kimondottan jól futballoztak – nem véletlen, hogy tavaly bejutottak az Európa Liga elődöntőjébe. (A csoport másik meccsén – Schalke–Steaua 3:0 – Szalai Ádám bemutatkozott a BL-ben, 82 percet játszott.)

A G és a H csoportban érvényesült a papírforma. A H csoport mérkőzései nagyobb figyelmet kaptak. A Barcelona 4:0-ra verte az Ajaxot, Messi mesterhármast szerzett, ezzel máris beérte az isztambulban triplázó C. Ronaldót (Real Madrid) a góllövőlistán. „Nem játszottunk nagyszerűen” – kritizálta csapatát a lefújás után az apját gyászoló Gerardo Martino. Sok edző cserélne vele a Barcelona által aratott, szürke, közepes játékkal megszerzett 4:0-s BL-győzelmek miatt. Például a Milan, amely 2:0-ra verte a Celticet. Csakhogy az olaszok játéka a meccs döntő részében botrányos volt, a szerény képességű Celtic nem állt messze attól, hogy megszerezze a vezetést, ami alighanem végzetes lett volna a Milan számára. Aztán jött a hajrá, s Zapata megpattanó lövése után az első Milan-gól. Majd a második, elsüllyesztve a Celticet. Allegri időlegesen fellélegezhet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?