Kicsúszott Kuzmina kezei közül a nagy kristályglóbusz

Bár sprintben és az üldözéses versenyben is Anastasia Kuzmina nyerte a biatlonosok szakági Világkupáját, összetettben végül megelőzte őt a finn Kaisa Mäkäräinen.A hétvégén Anastasia Kuzmina szülővárosában, Tyumenyben fejeződött be a sportlövők Világkupájának 2017/2018-as szezonja, így minden adott v

Bár sprintben és az üldözéses versenyben is Anastasia Kuzmina nyerte a biatlonosok szakági Világkupáját, összetettben végül megelőzte őt a finn Kaisa Mäkäräinen.

A hétvégén Anastasia Kuzmina szülővárosában, Tyumenyben fejeződött be a sportlövők Világkupájának 2017/2018-as szezonja, így minden adott volt ahhoz, hogy a szlovákiai sportlövő (aki a Vk-sorozat éllovasaként érkezett Oroszországba) otthon ünnepelhessen.

Az első glóbusz

Pénteken aránylag jól is indult Kuzmina számára a Vk-finálé: a sprintben ugyan csak a 12. helyen végzett, de ez is elégnek bizonyult számára a kis kristályglóbusz megszerzéséhez. A háromszoros olimpiai bajnok sílövőnek ez volt pályafutás első szakági Világkupa-elsősége.

„Nagyszerű volt látni, hányan érkeztek az ország különböző pontjairól nekem szurkolni. Fantasztikus volt a hangulat. Kicsit kötelezett is a felelősségérzet, nagyon szerettem volna valóra váltania drukkerek várakozásait” – nyilatkozta Kuzmina.

Kuzmina összetettben is az élen maradt, bár az őt üldöző finn Kaisa Mäkäräinen csökkentette a hátrányát.

A második glóbusz

A szombati folytatásban az üldözéses verseny következett, a forgatókönyv pedig nagyon hasonlított az előző napihoz: Kuzmina a hatodik helyen végzett, ami elég volt a szakági elsőségéhez.

„Ha valaki azt jósolta volna, hogy a szülőhazámban nyerek két kristályglóbuszt, nem hittem volna neki. De az összetett elsőség csak vasárnap fog eldőlni, megpróbálok tiszta fejjel odaállni a rajthoz” – magyarázta Kuzmina.

A számot ugyanis Mäkäräinen nyerte, ezzel pedig minimális előnnyel, öt ponttal, de átvette a vezetést a szezon legeslegutolsó versenye előtt.

Fialková nagy sikere

Ez pedig a tömegrajtos verseny volt, ahol minden pont számított. Összetettben ugyanis a végső sorrendnél redukálják az eredményeket, azaz két leggyengébb eredményét minden versenyzőnek törlik. Ez Kuzmina malmára hajtotta a vizet, aki a versenyben a harmadik lövészet után is biztosan finn riválisa előtt állt. Mäkäräinen azonban óriási erőtartalékokat mozgósított a hajrában futásban, és az ebben mindig remeklő Kuzmina sem tudott mit kezdeni a tempójával. Mäkäräinen végül felkapaszkodott a hatodik helyre, Kuzmina erejéből pedig a 11. helyre futotta. A pontok nyelvén ez azt jelentette, hogy hárommal (822–819) a finn biatlonos végzett az élen, megszerezve karrierje harmadik nagy kristályglóbuszát. Kuminának be kellett érnie a második hellyel.

„Az idényben hasonlóan lőttünk Kaisával, hullámzóan teljesítettünk. A második hellyel is pályafutásom legjobbját tudom magam mögött, három ötkarikás arannyal és két kis kristályglóbusszal. Volt esélyem a nagy megszerzésére is, túl sokat is gondoltam rá, miközben azzal akartam magam tehermentesíteni, hogy nem fog a szemem előtt lebegni” – vallotta be Kuzmina.

Magát a tömegrajtos versenyt a fehérorosz Darja Domracseva nyerte, megelőzve a pályafutás legjobb eredményét elérő Paulína Fialkovát. Az idősebb Fialková testvér még sosem állhatott Vk-dobogón, amelynek legfelsőbb fokáról csak 1,8 másodperccel maradt le. A harmadik helyet a francia Anais Chevalier szerezte meg. (TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?