Kéz a kézben: Magyarország és Szlovákia Eb-legjei

<p>A magyar válogatott 44 év után jutott ki az Európa-bajnokságra, míg Szlovákia története első sikerét ünnepelhette. Mindkét csapat megállta a helyét, sőt kiharcolta a továbbjutást a csoportból, az egyenes kieséses szakaszban azonban rúgott gól nélkül búcsúzott esélyesebb ellenfelével szemben. A szerencse mindkét csapatot elkerülte: Belgium és Németország mindkét csapat számára a legnehezebb ellenfél volt, akit csak kaphatott.</p>

1. A legjobb pillanat: az első gól

Bár nagy siker volt a magyar válogatott pótselejtezős szereplése, az Eb előtt saját magunk számára is mi voltunk a „fekete ló”, nehéz feladatnak bizonyult megtippelni, mire lehet képes a magyar válogatott. Lőtt gól, megszerzett pont, legalább egy győzelem, továbbjutás – nagyjából ezek voltak a lépcsőfokok, amelyeket meg lehetett célozni. Szalai Ádám gólja ezek közül rögtön hármat is sejtetni engedett: óriási gát szakadt át a válogatott középcsatárában, a teljes csapatban és a szurkolókban is, ami megalapozta a további sikeres szereplést. 

 

2. A legizgalmasabb meccs: az Izland elleni pokoljárás

A magyar válogatott második csoportmeccsén Izland ellen lépett pályára, és ezen a találkozón már szembe kellett nézni az első komoly problémával, hiszen Fiola Attila megsérült az osztrákok elleni meccsen. A csapatot ráadásul az ág is húzta: az orosz Karaszjov játékvezető véleményes büntetőt ítélt a 40. percben, amelyet Sigurdsson magabiztosan lőtt be a jobb alsóba. Ezt követően a magyar válogatott fokozatosan növelte a nyomást, végül már mindent egy lapra feltéve rohamozott, és végül Nikolics beadása után Saevarsson öngóljával ki is egyenlített a 88. percben. Ezt követően már csak a matematika akadályozhatta meg a magyar továbbjutást. 

 

4. A leghősiesebb  megnyilvánulás: Király védése

A Belgium elleni meccsen Király Gábor ujjheggyel tolta a felső lécre Kevin De Bruyne szabadrúgását. A labda megtekerte a kapus ujjait, de nemcsak hogy vállalta a folytatást, de további bravúrokat is bemutatott. 

 

3. A legjobb játékos: Gera Zoltán

A magyar csapat esze és középpályás motorja, Gera Zoltán 37 évesen vágott neki az Európa-bajnokságnak. Statisztikái szerint az Eb egyik legjobb labdaszerzője volt a csoportmeccsek során, Portugália ellen csodálatos góllal koronázta meg pályafutását, és összességében is a magyar csapat vezére volt. A világ leghíresebb tévés fociműsorában, a Match of the Dayben korábbi csapattársa, a manapság szakkomentátorként dolgozó Dan­ny Murphy az egekig magasztalta a portugálok elleni meccs után, képességei mellett kiemelve sportemberi nagyságát és a játék iránti alázatát, elkötelezettségét. 

 

5. A „mi lett volna,ha”-pillanat: Elek kapufája

A portugálok ellen 3–3-as állásnál Elek Ákos egy mintaszerű magyar támadás végén a jobb kapufát találta el. Ha ez az akció góllal ér véget, könnyen lehet, hogy a később Eb-győztes Portugália tovább sem jut a csoportból, hiszen mindössze két ponttal állt volna a csoportkör végén. 

 

6. A legnagyobb csalódás: Kleinheisler sérülése

A kiscsapatok és az igazán nagyok között elsősorban talán az a különbség, hogy a favoritok akár több kulcsjátékos kiesését is ellensúlyozni tudják. Magyarországgal sajnos egyelőre nem ez a helyzet: a pótselejtezők nagy felfedezettje nem léphetett pályára élete legfontosabb meccsén, és Bernd Storck csak egy kényszermegoldással, Pintér Ádám beállításával tudta pótolni, ami lélektanilag is megviselhette a csapatot a Belgium elleni nyolcaddöntő előtt. 

 

MAGYARORSZÁG AZ EB-N

csoportmeccsek        

                        Ausztria          2–0      Szalai, Stieber

                        Izland               1–1      Savarsson (öngól)

                        Portugália       3–3      Gera, Dzsudzsák (2)

nyolcaddöntő:

                       Belgium          0–4     

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

1. A legjobb pillanat: a két álomgól az oroszok ellen

A szlovák válogatott az oroszok elleni meccs első félidejében mutatta a legjobb arcát. Ján Kozák taktikája Ondrej Dudával mint hamis kilencessel megzavarta az orosz védőket, a szlovákok pedig az első két kapura lövésükből rögtön gólt szereztek. Először Hamšík zseniális passza után Weiss fektetett el két védőt, és csavart a hálóba, aztán Hamšík rúgott szépségdíjas bombagólt éles szögből.

 

2. A legizgalmasabb meccs: az angolok elleni körömlerágós 0-0

Gól nem esett, de volt összesen 32 lövés, ebből 28 az angoloké! Öt tartott kapura, kilenc ment mellé, 14-et blokkoltak a szlovák védők, Matúš Kozáčik pedig ihletett állapotban védett. Az angolok az utolsó percig rohamoztak (Clyne nevét Tomáš Hubočan egy életre megtanulta), de a szlovákok végül maximális önfeláldozással kihúzták a gól nélküli döntetlent, ami továbbjutást ért számukra.

 

3. A legjobb ember: Marek Hamšík

Az oroszok ellen világklasszis teljesítményt nyújtott, de a többi találkozón is ő volt a szlovákok legjobbja. Immár a nemzeti csapatban is ugyanolyan kulcsember, mint a Napoliban – egyetlen pechje, hogy a válogatottban nincsenek mellette olyan társak, mint a klubjában. Így az ellenfeleknek elég Hamšíkra figyelniük, ugyanis rajta kívül más nem nagyon tud megvillanni.

 

4. A leghősiesebb megnyilvánulás: Peter Pekarík törött orral is játszott

Az angolok elleni mérkőzés első félidejében Bertram orron könyökölte Pekaríkot (a bíró szabálytalanságot sem jelzett), a szlovák jobbhátvéd orrából ömleni kezdett a vér. Pekarík rögtön tudta, hogy eltört az orra (a Herthában volt hasonló sérülése), de meg sem fordult a fejében, hogy cserét kérjen. Utólag az orvosi stábot dicsérte, milyen gyorsan elállították a vérzést. Pekarík visszatért a pályára, és egyetlen fejpárbajban sem kímélte magát.

 

5. A „mi lett volna, ha”-pillanat: Hamšík ziccere Wales ellen a 3. percben

Nyilván felesleges azon agyalni, mi lett volna, ha, de játsszunk el a gondolattal: Hamšík zicceréből gól lesz Wales ellen, a szlovákok szárnyakat kapnak, 3–0-ra nyernek, utána az oroszokat is lemossák, az angolok ellen már a döntetlen is elég a csoportelsőséghez. Wales csoportharmadikként lép tovább, három ponttal, és a németektől vereséget szenved. Bale-éket így is hősként fogadják otthon. A szlovákok kiütik az északíreket, és minimum a nyolc között ott vannak…

 

6. A legnagyobb csalódás: a németek elleni hitehagyott játék

A német–szlovák nyolcaddöntőnek egyértelműen a világbajnok volt a favoritja, de a szlovákok a vártnál sokkal kevesebb tűzzel és lelkesedéssel játszottak. Már a meccs előtt azt ismételgette mindenki, mekkora hátrány, hogy az Eb előtt felkészülési meccsen legyőzték 3–1-re Németországot, mert így már biztosan nem becsüli le őket az ellenfél. Senki nem is gondolkodott abban, hogy ha egyszer sikerült, másodszor is sikerülhet, pedig semmi értelme nem volt 0–0-ra játszani. Nem is jött össze.

 

SZLOVÁKIA AZ EB-N

csoportmeccsek        

                        Wales               1–2      Duda

                        Oroszország   2–1      Weiss, Hamšík

                        Anglia               0–0

nyolcaddöntő 

                         Németország  0–3

 

Összeállította:

Bőd Titanilla, Hegedűs Henrik

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?