Kétszáz néző Pécsett

<p>Egy dolog állandó a magyar labdarúgó NB I-ben. A nézőszám folyamatos csökkenése. Téli szünet következik, de rengeteg munka maradt.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Évek óta arról cikkezünk, hogy a magyar futballközeg milyen provinciális, hogy a magyar játékosok és edzők milyen álomvilágban élnek, hogy egy nyilvánvalóan szánalmas mérkőzést is képesek az évszázad meccseként beállítani. Elmondtuk ezerszer, hogy ez milyen messze áll a profi mentalitástól, attól a profi mentalitástól, amelyet Magyarországon az utóbbi évtizedekben főleg külföldi edzők képviseltek Henk ten Catétől Joan Carrillóig. Néhány héttel ezelőtt egy újabb vérbeli profi érkezett hozzánk, s nagyon reménykedtünk abban, hogy ő is azok közé tartozik majd, akiktől tanulhatunk. Robert Jarni lett a Pécs edzője Véber György után, s ha a játékoskarrierekre és mentalitásokra gondolunk, akkor…

Robert Jarni játszott a Juventusban és a Real Madridban, a horvát válogatottal pedig vb-bronzérmes volt az 1998-as világbajnokságon (ugyanebben az évben Véber az Újpesttel ezüstérmet szerzett a Magyar Kupában). A 46 éves horvát második alkalommal ült a Pécs kispadján, és a Puskás Akadémia elleni hazai vereség után a következőket tudta mondani: „Lehet, hogy meglepő, amit mondok, de én ezen a mérkőzésen mindennel elégedett voltam.” Tényleg meglepő ez a vélemény, de hát a magyar futballban (s úgy látszik, ez valami kelet-európai jellegzetesség) sok minden fontosabb az eredménynél.

A forduló mérkőzéseit egyébként ázott-sáros talajon rendezték, a Paks–Nyíregyháza mérkőzés el is maradt a pálya alkalmatlansága miatt. Érdekesség, hogy a két edző az 1998-as őszi idény utolsó fordulójában egy Honvéd–FTC bajnokin már összefutott egymással. Pontosabban összecsúszott: az akkor a Ferencvárosban szereplő Mátyus János (aki ma a Nyíregyháza trénere) lábtörést okozott Csertői Aurélnek (jelenleg: Paks) egy „vízilabdás” meccsen.

Volt viszont foci az Üllői úton, ahol a vénaszkenneres beléptetés ellen a pályán kívül tiltakozó szurkolók petárdáztak egy sort. De a néhány száz tüntető legalább csinált egy kis hangulatot, a stadionban lévő szurkolók nyugodtan nézték végig a Pápa elleni 2:0-s győzelmet hozó mérkőzést. És játszott a Videoton is (4:1-re nyert Dunaújvárosban), a játékosoknak, élükön az immár 16 gólnál járó Nemenja Nikoliccsal, akár oda lehetne adni a bajnoki címért járó aranyérmeket.

A magyar NB I most hosszú téli pihenőre tér. Nem mondhatni, hogy sokaknak fog hiányozni a labdakergetés. Az egyes fordulókban rendre csökkentek a nézőszámok, hétről hétre megdőltek a negatív rekordok. Ezen a héten például már csak 3465 szurkoló látogatott ki a Ferencváros stadionjába, ami negatív csúcs a Groupama Arénában. De a Honvéd–Győr meccsen sem tolongtak a nézők (500 fizető), Pécsen pedig egészen családias volt a hangulat. A Pécs–Puskás meccsre mindössze kétszázan látogattak ki a stadionba.

Az MLSZ-ben nincs ok téli szünetet tartani: a vezetőknek valamit ki kell találniuk, hogy a nézők visszatérjenek a stadionokba, mert a magyar NB I a jelenlegi formájában, ilyen nézettségi adatok mellett teljesen érdektelen és kínos. Akár be is lehetne fejezni ezt az egészet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?