Kétesélyes a belga–argentin meccs

<p>Nagy érdeklődés előzi meg a holnapi két negyeddöntőt, az Argentína–Belgium és a Hollandia–Costa Rica mérkőzést. Az előbbi találkozó kétesélyes, az utóbbin a papírforma Robbenék továbbjutását ígéri.</p>

ÚJ SZÓ-ELŐZETES

Az argentinok és a belgák eddig kétszer, 1982-ben és 1986-ban találkoztak vb-n, előbb 1:0-ra nyert az európai gárda, majd a mexikói torna elődöntőjében Maradona duplájával a későbbi világbajnok győzött 2:0-ra.

Kompanyék kikapcsolják Messit?

Ádáz csatára van kilátás, hiszen mindkét csapat eddig százszázalékos Brazíliában, ám a nyolcaddöntőben a vártnál nehezebben vették az akadályt. Az argentinok csak a 118. percben szerezett Di María-góllal győzték le a svájciakat.

Elsősorban Lionel Messiben bíznak a dél-amerikai ország szurkolói, az FC Barcelona 27 éves csatára remek formában játszik a vb-n, a csapat hét góljából négyet ő szerzett. Messit eddig mind a négy meccsen a legjobb argentin játékosnak választották.

Pablo Zabaleta szerint nem szégyen az, ha a válogatott egy futballistára építi a játékát. „Tudjuk, hogy ő a világ legjobb futballistája, és igyekszünk ezt kihasználni. Az egész csapat rá játszik, ha labdát szerzünk, igyekszünk őt indítani. A másik oldalon nagy rajta a lelki teher, de Lionel ezzel is elboldogul” – mondta a Manchester City jobbhátvédje.

Diego Maradona szerint az argentin válogatott nem játszott eddig jól a világbajnokságon, s futballja túlságosan Lionel Messire épül. „A többi játékosnak bele kell verni a fejébe, hogy nem lehetünk Sporting Messi. Igen, képes nagyszerű gólt lőni, de aztán ha véletlenül kikapunk, nem támadhatunk rá azzal, hogy ő a katasztrófa oka – mondta Maradona. – A srác nagyon egyedül van. Nincsenek ritmusváltások, a támadók nem mozognak eleget.” Maradona kiemelte, hogy a csapatnak sokat kell javulnia ahhoz, hogy Belgiumot legyőzze.

Jó hír az argentinoknak, hogy felépült Sergio Agüero, aki várhatóan a cserepadon kezdi a mérkőzést, de alighanem szóhoz jut a találkozón. Az eltiltott Marcos Roja helyett várhatóan a tapasztalt Martin Demichelis jut szóhoz a védelem tengelyében.

A vb egyik titkos esélyesének számító belgák a csoportkörben nem játszottak szépen, ám mindhárom meccsüket megnyerték. A nyolcaddöntőben viszont fantasztikus meccsen a hosszabbításban legyőzték az Egyesült Államokat. Ha Howard kapus nem véd olyan fantasztikusan, Kompanyék simán nyertek volna.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy Messi személyében a világ legjobb futballistája játszik az argentinoknál, de nem félünk. A dél-amerikaiak egy játékosra építik a taktikájukat, de ha sikerül semlegesítünk a Barca sztárját, akkor esélyünk van a továbbjutásra. Még nem tudom, hogy miként, de bízom benne, hogy kikapcsoljuk – jelentette ki Eden Hazard, a Chelsea klasszisa. – Még sosem játszottam az argentinok ellen, de remélem, megnyerjük a meccset. Egyébként nem szoktam azzal foglalkozni, hogy ki az ellenfél, hanem mindig arra összpontosítok, hogy jól játsszak.”

Pinto: Újabb meglepetést okozhatunk

Este tízkor a vb-győzelemre is esélyesnek tartott Hollandia a világbajnokság meglepetéscsapatával, Costa Ricával találkozik. Az Oranje 5:1-es elsöprő győzelemmel kezdte a vb-t a címvédő Spanyolország ellen, majd mind a kilenc pontot bezsebelte a csoportkörben. Ezt követően a nyolcaddöntőben a 88. percig vesztésre állt Mexikóval szemben. Végül kis szerencsével, Robben és Huntelaar találatával fordítani tudtak a hollandok.

Ami az ellenfelet illeti, Costa Rica teljesen felrúgta a papírformát, mert senki sem számított arra, hogy megnyeri Uruguay, Olaszország és Anglia előtt a D jelű halálcsoportot. Igaz, a nyolcaddöntőben csak hosszabbításban győzött Görögország ellen. A FIFA ranglistáján jelenleg a 28. helyet foglalják el, szemben Hollandia 15. pozíciójával.

Mindezek ellenére Louis van Gaal holland kapitány nem ért egyet azokkal a kijelentésekkel, hogy csapata könnyedén bejut az elődöntőbe. „A holland sajtó hetekkel ezelőtt azzal volt tele, hogy még a csoportkörből sem jutunk tovább, így számomra örök rejtély marad, hogy ezek után miért tekintenek minket favoritnak” – nyilatkozta Van Gaal a rá jellemző őszinteséggel. – A játékosaink nagyon szerények, azonban kiemelkedő szellemiségükkel és hozzáállásukkal győzelemre vezették a csapatot. Costa Rica nagyon nehéz ellenfélnek ígérkezik, másképpen be sem kerültek volna a negyeddöntőbe.”

A kapitány azt is elárulta, hogy Van Persie Mexikó elleni cseréje csupán a taktika része volt, s holnap pályára lép. Nem úgy, mint Nigel de Jong, aki a nyolcaddöntő elején vált harcképtelenné, sérülése súlyos, így számára befejeződött a vb.

Evés közben jött meg az étvágyuk a Costa Rica-iaknak, akik tegnap meglátogatták Pelé Santosban található múzeumát, hogy erőt merítsenek a hollandok elleni meccs előtt. A közép-amerikai válogatott a vb kezdetétől Santosban gyakorol, és a klub vezetői minden egyes játékosnak az FC Santos mezét ajándékozták.

„Miért lennék borúlátó? A csoportküzdelmek előtt mindenki leírt bennünket, mégis bejutottunk a legjobb nyolc közé. Tartunk, de nem félünk Robbenéktől. Ha hozzuk a formánkat, újabb meglepetést okozhatunk” – nyilatkozta Jorge Luis Pinto, a Costa Rica-i csapat kolumbiai szakvezetője.

Eddig a kapus Navas, a játékmester Ruiz és főleg a csatár Campbell vitte a prímet. Az utóbbi iránt több neves csapat is érdeklődik. A 21 éves Joel Campbell 2011-től az Arsenal játékosa, ám eddig mindig kölcsönadták, legutóbb az Olimpiakoszhoz. Arséne Wenger, az ágyúsok mestere már jelezte, hogy számít a gyors és technikás csatárra.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a hollandok a favoritok, ám nekünk is van keresnivalónk. Nagy bravúr lenne, ha kiütnénk a legutóbbi vb ezüstérmesét” – jmondta Joel Campbell. (sz. z.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?