Kétcsoportos lehet a II. labdarúgóliga

<p>A bajnokságok rendszerének átszervezése is téma lesz a Szlovák Labdarúgó-szövetség pénteki közgyűlésén Liptovský Jánban. A tervezet szerint a II. liga kétcsoportos lenne, a keleti és a nyugati csoport legjobb csapatai tavasszal a rájátszásban találkoznának.<br />&nbsp;</p>

Ha a küldöttek elfogadják a tervezetet, a 2014/2015-ös szezontól lépne életbe. A Corgoň Liga lebonyolítási rendje nem változna, továbbra is 12 csapat alkotná, amelyek szezononként háromszor találkoznának egymással.

A hivatalos tervezet

A Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség honlapján megtalálható tervezet alapján a II. ligát keleti és nyugati csoportra osztanák (erre korábban nem volt példa), mindkettőben 12-12 csapat szerepelne. Az alapszakaszban a csapatok oda-vissza alapon találkoznának a csoportjukon belül, így 22 fordulóra kerülne sor.

Az alapszakasz végeztével a két csoport legjobb hat-hat együttese jutna a közös, már országos szintű rájátszásba. A csapatok csak az egymás elleni eredményeiket vinnék magukkal, s a másik csoport hat csapatával oda-vissza alapon találkoznának, vagyis itt még 12 meccset játszanának. Ezzel a bajnokság 34 fordulós lenne, ami csak eggyel több a jelenlegi 33-nál. A rájátszás győztese feljutna az élvonalba.

A 7–12. helyen végzett csapatok egymás között még egyszer játszanának, mindenki mindenkivel, oda-vissza alapon. Ez 10 meccset jelentene. Az utolsó helyezett biztosan kiesne, a többi kieső száma azon is múlna, ki jut fel a II. ligából, s ki esik ki az élvonalból.

A III. ligának négy 16 csapatos csoportja lenne: Kelet, Közép, Nyugat és Pozsony, ezek már a négy regionális futballszövetség hatáskörébe tartoznának. A bajnokok feljutnának a II. ligába.

Vitatható pontok

A holnap a küldöttek elé terjesztendő javaslatnak azonban több vitatható pontja van. Ha a négy III. ligás csoport győztese mind felkerül, akkor nyilvánvaló, hogy négy kiesőnek is lennie kell, tehát a II. liga keleti és nyugati csoportjából is biztosan kiesne két-két csapat.

Aránytalannak tűnik, hogy míg az egy feljutó helyért 12 csapat küzd, addig hat csapat csatázik a két (de akár bizonyos körülmények folytán három) kieső hely elkerüléséért.

Mivel a rájátszásba az 1–6. helyen végzett csapatok csak az egymás elleni eredményeiket viszik magukkal, az alapszakasz vége felé (amikor már kezd kirajzolódni, ki lesz benne az első hatban, és ki nem) fordulónként több olyan meccset is rendezhetnek, amelynek csak az egyik csapat számára lesz tétje: a kiesés ellen harcoló gárdának kell a pont, a rájátszásba bekerülőnek pedig nem.

A 12 csapatos rájátszás pedig azt valószínűsíti, hogy legfeljebb négy-öt gárda fog ténylegesen küzdeni a feljutásért, a többiek pedig jól ellesznek a langyos vízben, hiszen tudják, már semmiképpen sem eshetnek ki.

A bajnokság ilyen lebonyolítása csak felesleges teret adna a machinációknak.

Esne a színvonal?

A javaslat támogatói elsősorban azt emelik ki, hogy a klubok sokat spórolhatnának az utazási költségeken, hiszen csak a rájátszásba került csapatoknak kellene az ország másik végébe utazniuk, s vélhetően az első hatba azok az együttesek kerülnének, amelyeknek jobb az anyagi helyzetük.

A III. ligás klubok érthetően örömmel fogadnák a változást, hiszen az átszervezéskor könnyen feljuthatnának a második vonalba, amely 12-ről 24 csapatosra fog bővülni. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy a II. liga kettéválasztásával felhígulna a mezőny, s esne a bajnokság színvonala.

A keletiek azért is ellenezhetik a javaslatot, mert a keleti csoport jellemzően sokkal nagyobb területet fedne le – Garamszentkereszttől Nagymihályig, Námestovótól Rimaszombatig –, vagyis számukra minimális lenne a spórolás, legfeljebb két hatvan kilométeren belüli ellenfelük lenne. A nyugati csoportban azonban akár nyolc csapat is lehetne hatvan kilométeres körzeten belül.

Értesüléseink szerint a Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség honlapján elérhető tervezetnek vannak különféle más verziói is, például van olyan javaslat is, hogy a rájátszás 2. helyezettje játsszon osztályozót a feljutásért a Corgoň Liga utolsó előttijével. A részletek ezért még változhatnak, az azonban valószínűnek tűnik, hogy a II. liga kettéosztását elfogadják a küldöttek, mivel erről előzetesen mind a négy regionális futballszövetség megegyezett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?