Két magyar mászó is nyolcezer méter fölé készül

Varga

Az őszi szezon során két magyar hegymászó is megpróbálkozik egy 8000 méter feletti csúcs meghódításával a Himalájában. Lengyel Ferenc szólóban a Manaszlut, Varga Csaba pedig a Dhaulagiri I-et próbálja majd megmászni.

Az eredeti tervek szerint Lengyel Ferenc a Kínában található Sisapangmával próbálkozott volna az ősszel, de a kínai hatóságok végül egyetlen mászóengedélyt sem adtak ki a szezonra. A magyar hegymászás számára azért is fájó ez a döntés, mert a Sisapangma így még legalább fél évig biztosan az egyetlen nyolcezres marad, amelynek csúcsán nem járt magyar hegymászó.

A Kalifa Alpin Csapat közleménye szerint Lengyel Ferenc új célja a Nepálban található 8163 méter magas Manaszlu lesz. Lengyel a legtapasztaltabb magyar hegymászók egyike, ő az egyetlen élő magyar, aki megmászta az Alpok mind a nyolcvankét 4000 méter feletti csúcsát, a nyáron pedig sikeresen feljutott a 7134 méter magas kirgizisztáni Lenin-csúcsra. 

„Nagyon várom már az utat, de nincs bennem félelem, nyugodt vagyok. Az első számú célom továbbra is a Sisapangma marad, de miután a kínai hatóságok lezárták a hegyet, két lehetőségem maradt: a pakisztáni Nangaparbat és a nepáli Manaszlu. Végül az utóbbi lett a befutó, mivel a Nangaparbat iránt nagyon kicsi volt az érdeklődés a mászók körében az őszi szezonban. Egyedül megyek a hegyre, tehát nem lesznek mellettem sem serpák, sem más hegymászók” – mondta Lengyel a megkeresésünkre, aki a mai napon indul Nepálba.
A nagyváradi Varga Csaba, aki külön hangsúlyozza, hogy magyar színekben mászik, és aki a májusban megmászott 8080 méter magas Gasherbrum I csúcsáról külön üdvözletét küldte a Felvidékre is, a szintén Nepálban található Dhaulagiri I-et veszi célba, szintén a Kalifa Alpin Csapat tagjaként. Az egyik legveszélyesebbnek tartott himalájai csúcs megmászásával Varga azután próbálkozik meg, hogy a sikeres nyári expedíciója után úgy érzi, maradtak még erőtartalékai. Amennyiben Varga Csaba sikerrel jár, öt darab nyolcezressel a háta mögött a legsikeresebb élő magashegyi magyar mászóvá válhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?