Két futballakadémia is lehet Dunaszerdahelyen

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁSA DAC és az FK SG 2007 is futballakadémiát hozna létre a legtehetségesebb dél-szlovákiai fiatalok számára. Ez is elhangzott a Merre gurul(hat) a labda?

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

A DAC és az FK SG 2007 is futballakadémiát hozna létre a legtehetségesebb dél-szlovákiai fiatalok számára. Ez is elhangzott a Merre gurul(hat) a labda? beszélgetőesten szerdán Dunaszerdahelyen.

A dunaszerdahelyi ifjúsági futball helyzetéről, jövőképéről Poór Tibor és Kiss Balázs beszélgetett Németh Krisztiánnal, az FK SG 2007 edzőjével, Lépes György edzővel, aki jelenleg szintén az SG 2007-ben tevékenykedik, valamint Érsek Józseffel, a DAC alelnökével. A. Szabó László alpolgármester betegség miatt nem tudott megjelenni a vitaesten.

Érsek segíteni akart

„A sportgimnáziumban olyan műhely alakult ki, amelyből évek múlva egy közép-európai szintű akadémia lehet” – felelte Németh Krisztián az indító kérdésre, amely azt firtatta, miért pont az FK SG-nél folytatta pályafutását, miután elhagyta a DAC-ot.

Érsek Józseftől először is azt szerették volna megtudni a műsorvezetők, miért lépett be a DAC-ba, s miért van még mindig ott, mikor a klub a jelek szerint nem működik éppen szervezetten. „Mindig is kötődtem a DAC-hoz, próbáltam segíteni már a régebbi időkben is. Amikor kiéleződött a helyzet a klubvezetés és a szurkolók között, próbáltam megismerni a másik oldal véleményét is. Úgy éreztem, ez az állapot nem jó senkinek, és úgy döntöttem, amolyan diplomáciai úton megpróbálok segíteni a klubnak” – nyilatkozta az alelnök, az egyetlen a DAC vezetőségéből, aki vállalja a nyilvános konfrontációt a drukkerekkel.

A DAC nagy érték

Érsek kifejtette, úgy véli, egy klubnak több lábon kell állnia. „Én sem vagyok részvényes, de úgy tűnik, ezt a csomagot meg kell osztani, s bizonyos részeket ki kell bocsátani, akár a szurkolóknak is” – fogalmazott az alelnök, akinek vélekedése szerint a DAC többségi tulajdonosai – Khashayar Mohseni és Antal Barnabás – hajlandók lennének lemondani a részükről, ha megfelelő ajánlatot kapnának. Azt azonban nem akarta konkrétan meghatározni, mennyit is ér ma a DAC. „Valakinek a DAC nagy érték” – jegyezte meg Érsek. A kérdésre, hogy miért nem adták el a tulajdonosok Világi Oszkárnak 1,5 millió euróért a klubot, így felelt: „Ha másfél millió lett volna az az ajánlat, akkor lehet, hogy ma már ő van ott.”

„Ezt mástól kell megkérdezni”

Érsek vállalkozóként szponzori pénzekkel is támogatja a DAC-ot, de nem árulta el, mennyivel. Azt viszont elismerte, 15–17 millió koronából (nagyságrendileg 500 ezer euróból) fenn lehet tartani egy II. ligás futballklubot. „Akkor minek kell 95 millió?” – kérdezte Poór Tibor, utalva arra, hogy a város és a klub között 2008- ban megkötött szerződés alapján a többségi részvényes évi 84 millió koronával, míg a kisebbségi tulajdonos 11 millió koronával támogatja a klubot. „Ezt mástól kell megkérdezni” – felelte Érsek. Másnak viszont nehéz feltenni ezeket a kérdéseket, hiszen Mohseni és Antal egyrészt többször alpári módon viselkedett a sajtóval, másrészt nem is nyilatkozik, és kerüli a nyilvánosságot. A beszélgetés folyamán Érsek maga is elismerte, hogy „ennek a retorikának kell változnia”.

Párhuzamos klubok

Dunaszerdahelyen jelenleg két utánpótlás-neveléssel foglalkozó klub működik, a DAC és az FK SG 2007. Lépes György szerint ez nem hátrány. „Már a régi időkben is párhuzamosan kellett egy klubot csinálni az utánpótlásnak, mert az ifjúság érdekeit mindig nehéz volt érvényesíteni” – mondta az edző, s hozzátette, más városokban is ismert ez a jelenség: Szencen így jött létre az SFM az FC mellett, Aranyosmaróton a ViOn a Calex mellett, Besztercebányán pedig a Jupie a Dukla mellett. „Az SG 2007-nek az volt az elképzelése, hogy egész Dél-Szlovákiából jöjjenek ide gyerekek, s ez meg is valósult” – hangsúlyozta Lépes.

Németh Krisztián rámutatott, az utánpótlás-nevelés erejét az mutatja, hogy a kinevelt játékosok milyen magas szinten tudnak aztán játszani. „Ha most nem dolgozunk rendesen, a következő tíz év is elúszhat” – figyelmeztetett Németh, hozzátéve, hogy már nemcsak a Slovan vagy a nagyszombati Spartak, hanem a magyarországi akadémiák is elszívják a legtehetségesebbeket. „Kell egy versenyképes akadémia, hogy a legjobbjaink ne az MTK, a Szombathely vagy a Győr akadémiáira menjenek el” – hangsúlyozta Németh, s kiemelte, a nyékvárkonyi klubbal együttműködésben (ahol játékosedzőként dolgozik) tud mutatni a sportgimis védenceinek egy utat: ha jól teljesítenek ifiként, akkor Várkonyban folytathatják, s ha áthidalják ezt az átmeneti időszakot, akkor magasabb szintre is léphetnek.

DAC-akadémia készülőben

Érsek erre közölte: „Ha megkapjuk a licencet, akkor nálunk is lesz egy futballakadémia.” A kérdésre, hogy miből lesz rá pénz, az alelnök így válaszolt: „A pénzt össze fogják szedni rá ezek a befektetők.” Hogy kik ezek a befektetők, azt nem konkretizálta, de szavai szerint „készülőben van” az akadémia.

Felszólalt Rostislav Prokop egykori DAC-játékos is, aki jelenleg a Slovan utánpótlásedzője: „Kevés a gyerek, egy ekkora város nem engedhet meg magának két klubot. Most a Slovanban dolgozom, pedig szívesen edzősködnék a DAC-ban. Csakhogy a DAC nem működhet ezzel a vezetőséggel, a sportgimnázium viszont nem működhet a DAC nélkül. Össze kell fogni, hogy a gyerekek ne menjenek el” – mondta Prokop.

Nagy Krisztián, aki 2007 és 2008 között volt a DAC vezetőségi tagja, azt emelte ki, hogy a fiatalokat nem csak az A csapatának neveli ki a klub: „Belőlük lesznek a jövő szurkolói, szponzorai.”

Esély a saját nevelésűeknek?

Amióta Khashayar Mohseni a DAC klubelnöke, a klub nem a saját nevelésű, hanem a külföldi játékosokra épít. Érsek József szerint ez csak azért történt így, mert nem volt megfelelő képességű hazai futballista: „Ha volt olyan, aki odavaló volt, az játszott is. De ha nincs olyan, kit állítsunk be?”

A közönség soraiból jött az indulatos válasz: „A ti szégyenetek, hogy öt év alatt egyetlen játékost sem tudtatok kinevelni!”

Érsek kilátásba helyezte, hogy visszatér a klubba néhány olyan labdarúgó, akinek Dunaszerdahelyről indult a pályafutása, így a gyerekek előtt lenne példakép.

Nagy Krisztián rámutatott, hogy 11-12 éves korig a DAC korosztályos csapatai fel tudják venni a versenyt a Slovannal vagy a nagyszombatiakkal, de mire ifik lesznek, a legjobbak elmentek, s aki marad, az már nem bevethető az A csapatban: „Meg kell tartani a tehetségeket, s amikor kikerülnek az ifiből, megfelelően kell menedzselni őket, hogy két–három éven belül az A csapatra érett focista legyen belőlük.”

Egy év múlva

Ki lesz az úr egy év múlva a dunaszerdahelyi városi stadionban – tették fel a műsorvezetők az utolsó kérdést a jelenlévőknek.

„Ha ezt tudnám, már mennék is feladni a lottószelvényemet” – mondta Érsek. „Egy biztos, a stadionra ráférne egy alapos átépítés” – jegyezte meg Lépes. Németh Krisztián pedig csak annyit tett hozzá: „Biztos vagyok benne, hogy jó irányba mozdulnak el az események.” (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?