Kariuki pályacsúccsal győzött

Kassa. Huszonnégy ország 1038 sportolója állt rajthoz Európa legrégibb maratoni futóversenyén, a győzelmet új pályacsúccsal a 35 éves kenyai David Kariuki szerezte meg.

Wolf László az első vezető banktisztviselő, aki részt vett a kassai maratononVladimír Matta felvételeA viadal fővédnöke Rudolf Schuster köztársasági elnök volt, aki személyesen is megtekintette a versenyt. A hűvös idő (a rajtnál 9 fokot mértek) szemmel láthatóan nem zavarta a résztvevőket, hisz már a kezdettől erős tempót diktáltak a legjobbak. Röviddel a rajt után egy 11 tagú csoport húzott el a többiektől, az esélyesek közül csupán két orosz futó, Romanov és Szmirnov hiányzott az élbolyból. Már az első részidők sejtetni engedték, hogy veszélyben a kenyai David Kariuki tavalyi pályacsúcsa. Nagyon jó iramot diktált a legjobb szlovák futó, Robert Štefko, aki a 30. kilométernél befejezte a versenyt, ám pontosan betartotta az előre meghatározott részidőket. A táv utolsó negyedében az élcsoport négy főre fogyatkozott, s a 30. kilométer után nyilvánvaló volt, hogy az elsőség a kenyai Kariuki és a meglepően jól futó lengyel Adam Dobrzynski között dől el. Az utolsó két kilométeren a kenyai még tudott újítani, fokozatosan elhúzott lengyel társától és végeredményben a tavalyi pályacsúcsot 47 másodperccel megjavítva elsőként érkezett a célba. A 35 esztendős Kariuki a győzelemért és a pályacsúcsért 6000 eurót inkasszált. A hazai futók közül a kassai Lipovský szerepelt a legjobban, 2:21:58 órás idővel 9. lett, s ezzel megszerezte az országos bajnoki címet.

A kassai nemzetközi Békemaraton 72 éves történetében David Kariuki az első futó, aki 2:13 órán belüli időt ért el. Az eredményhirdetést követően a boldog győztes elmondta: „A pályacsúcs újbóli megdöntéséhez legalább három olyan futó segítsége kell, akik egyenletes, erős tempót képesek diktálni. A kassai pálya megfelel nekem, legrosszabb az első 15 km volt, amikor nagyon fáztam. Jó volt az együttműködésem a lengyel Dobr-zynskivel, 6 kilométerrel a cél előtt azonban úgy döntöttem, hogy robbantok, mert bíztam a hajrámban. Pályafutásom során eddig hat maratoni versenyt futottam, hármat megnyertem, két győzelmem Kassához fűződik. Most még nem tudom megmondani, jövőre is eljövök-e megvédeni elsőségemet.” Adam Dobrzynski, a második helyezett lengyel futó: „Pályafutásom ötödik maratoni versenyén vettem részt, és most először sikerült a táv második felét gyorsabban teljesítenem, mint az elsőt. Az időjárás és a pálya is kitűnő volt, megfelelt számomra az élboly összetétele is. A hajrában a kenyai futó kissé elhúzott tőlem és hátrányomat már nem tudtam ledolgozni.” Petros Sithole (a harmadik helyezett dél-afrikai futó): „Elégedett vagyok, hisz ez volt életem második maratoni versenye. Tavaly odahaza 2:14 óra körüli időt értem el. Eléggé megszenvedtem a verseny közben, fájt a lábam, és nem gondoltam volna, hogy két kilométerrel a cél előtt meg tudom előzni honfitársamat, Norman Dlomot.”

A 72. Kassai Nemzetközi Békemaraton végeredménye: 1. David Kariuki (kenyai) 2:12:40 – pályacsúcs, 2. Adam Dobrzynski (lengyel) 2:12:53, 3. Petros Sithole (dél-afrikai) 2:16:44, ...9. Vladislav Lipovský (Obalservis Košice) 2:21:58 óra.

Félmaraton – férfiak: 1. Marcel Matanin (Obalservis Košice) 1:06:57, 2. Alekszander Boltacsev (orosz) 1:08:19, 3. Jaroslav Jakubášek (Bardejov) 1:09:34. Nők: 1. Zuzana Nováčková (MAC Rača) 1:28:29, 2. Bogdana Cieplakova (lengyel) 1:29:18, 3. Benkő Gabriella (magyar) 1:30:19 óra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?