Kaká vs Gerrrard

A LIVERPOOLRÓL
„A Liverpool egészen más stílusú focit játszik, mint a Manchester. A hagyományos angol stílusra hasonlít, ahogy futballoznak: fegyelmezettek, hosszú indításokkal próbálkoznak, és Rafa Benítez személyében van egy nagyon jó edzőjük.”
STEVEN GERRARDRÓL
„Kiváló játékosnak tartom.

A LIVERPOOLRÓL

„A Liverpool egészen más stílusú focit játszik, mint a Manchester. A hagyományos angol stílusra hasonlít, ahogy futballoznak: fegyelmezettek, hosszú indításokkal próbálkoznak, és Rafa Benítez személyében van egy nagyon jó edzőjük.”

STEVEN GERRARDRÓL

„Kiváló játékosnak tartom. A modern futballista prototípusa: rengeteget fut, sokat passzol, pontosak az indításai, gólveszélyes, és a jelenléte mindig érződik a pályán. Örülnék annak, ha a csapattársam lenne.”

RONALDINHÓRÓL

„Amikor legutóbb találkoztunk a válogatott edzőtáborában, akkor naponta azt hajtogattam neki, hogy fogadja el a Milan ajánlatát. De nem úgy tűnt, hogy el szeretné hagyni Barcelonát, főleg miután Julio Cesar, az Internazionale kapusa ellenpropagandát folytatott, és egyre csak azt hangsúlyozta, hogy Milánóban rosszabb az időjárás, és ráadásul tengerpart sincs, úgyhogy okosabban teszi, ha Barcelonában marad.”

A 2005-ÖS BL-DÖNTŐRŐL

„Most mindenki arról beszél, hogy revánsot vehetünk az isztambuli döntőért. Ami történt, megtörtént, a Liverpool nyerte a BL-t, most viszont tényleg megadatott számunkra az esély, hogy a Liverpool elleni újabb döntő után ezúttal már a Milan neve kerüljön be a futballkrónikákba.”

A MILAN IDEI SZEZONJÁRÓL

„Nehezen lendültünk bele az idény elején, de januártól megállíthatatlanok vagyunk. Az a legfontosabb, hogy mentálisan mindenki erős legyen a csapatban, s akkor aztán nem kell félnünk egyetlen ellenféltől sem.”

TÁMADÁS

Már a posztja alapján is Kaká szerzi a pontot: míg Gerrard a középpálya jobb oldalát uralja, addig a brazil a középpálya és a csatársor közötti vadászterületen cirkál. A Milan csatárínsége idején ő a csapat első számú gólfelelőse, idén pedig 10 gólnál jár a Bajnokok Ligájában, s ezzel vezeti a góllistát. De Steven Gerrardtól is rettegnek a kapusok: tavaly például 17 gólt lőtt a bajnokságban és a BL-ben.

VÉDEKEZÉS

Gerrard elöl, Gerrard hátul, Gerrard mindenütt. Ha úgy adódik, a liverpooli csapatkapitány kisegíti a bekkeket is, becsúszik, szerel, olykor a saját ötösén belül. Emlékezhetünk: a 2005-ös BL-döntő hosszabbításában jobbhátvédet játszott Serginhóval szemben. Övé a pont.

LÖVÉS

Az idei BL-ben Kaká próbálkozott a legtöbbször lövéssel, összesen 43-szor (ebből 27-szer találta el a kaput). A pont mégis Gerrardé: ha ő lövátolságon belül labdát kap, az ellenfél kapusán már csak a csoda segíthet. Aki emlékszik a tavalyi FA-kupa döntőre, amikor Gerrard az utolsó percekben előbb egy hálószaggató bombával szépített, majd egy 35 méteres kapáslövéssel egyenlített a West Ham ellen, az tudja: „Stevie G” hajszálpontos löketei védhetetlenek.

FEJJÁTÉK

A Milan elleni 2005-ös BL-döntőben éppen Gerrard fejesgóljával tért magához a Liverpool (ugyanazon a meccsen Kaká fejese után Garcia a gólvonalról mentett). Lábbal, fejjel egyaránt veszélyesek mindketten: egál.

PASSZOK

Gerrard keresztlabdái vagy Kaká fineszes passzai? Maradjunk ismét az egálnál: pontosság és precizitás mindkét esetben.

KREATIVITÁS

A váratlan húzások embere kettejük közül kétségkívül Kaká, bár Gerrard trükkös gólpasszai is élményszámba mennek. Ami pedig a cselezési készséget illeti: a lendületből érkező Gerrardnak egy ellenfél nem akadály, Kakának viszont kettő vagy három sem: a Manchester United védelme is tudna erről mesélni.

AZ ELLENFÉL TISZTELETE

Gerrard ebből a szempontból büntetett előéletű: annak idején páros lábbal csúszott be az őt kiprovokáló ellenfeleknek. Magaviselete a pályán ma már példásnak mondható, ami részben a Benitez által bevezetett vasfegyelem eredménye (a Liverpool az egyik legsportszerűbb csapat Angliában a sárga lapok számát tekintve). De azért Kakát sem kell félteni, mert bár minden gólja után az ég felé fordul, hogy köszönetet mondjon Istennek, ő sem viselkedik mindig jólfésült ministránsfiúként: emlékezhetünk a Manchester Utd. elleni visszavágóra, amikor torkon ragadta a veterán Giggset.

CSAPATSZELLEM

Az alázat mindkettőjüknél egyaránt fontos erény, s ha kell, Kaká és Gerrard is a hátán viszi a csapatot. De amíg a Milanban főleg Gattuso és Seedorf tüzeli a játékostársakat, addig a Liverpoolban elsősorban Gerrard ösztökéli a többieket, hogy a kellő agresszivitás ne hiányozzék.

AZ AC MILANRÓL

„Sok Milan-meccset láttam az idei szezonban. Egészen más csapat már, mint az a 2005-ös volt. A Manchester United elleni elődöntőben például egészen fantasztikusan játszottak. Úgyhogy tiszteljük őket, de mi nem félünk senkitől, és soha nem adjuk fel a harcot, bárhogy alakul is egy meccs. Nekünk különben is a saját játékunkkal kell foglalkoznunk.”

A 2005-ÖS BL-DÖNTŐRŐL

„Két év telt el, tapasztaltabbak és érettebbek lettünk. Sokat tanultunk abból a meccsből is. Akkor nem kezdtünk elég óvatosan, a Milan pedig minden hibát büntetett, a védelmünk pedig teljesen szétesett. Kemény lecke volt az az egy félidő, de okultunk belőle.”

A MILAN ELLENI TAKTIKÁRÓL

„Ugyanaz a helyzet, mint a Chelsea elleni visszavágón: ha a miénk lesz a mérkőzés eleje, akkor a folytatástól sem kell majd tartanunk. Minden helyzetből veszélyeztetnünk kell a Milan kapuját, mert az a fontos, hogy mi szerezzük az első gólt.”

GATTUSÓRÓL

(Gerrard az önéletrajzi könyvében bírálta Gattusót a túlzott fanatizmusért, s az olasz azóta többször is „visszavágott” nyilatkozataiban Gerrardnak)

„Nem Gattuso ellen, hanem a Milan ellen játszom majd. Gattuso nagyszerű futballista, évek óta magas nívón játszik, rendkívül tapasztalt, s mindent elmond róla az a tény, hogy tavaly világbajnok lett. De ismétlem: nem ő lesz az ellenfelem szerdán, hanem az AC Milan, s nekem elsősorban arra kell majd ügyelnem, hogy kihozzam magamból a maximumot. Ha ez sikerül, akkor majd meglátjuk, Gattuso meg tud-e állítani.”

NÉVJEGYKÁRTYA

Teljes név: Ricardo Izescsson dos Santos Leite

‘Becenév: Kaká

Klub: AC Milan

Poszt: támadó középpályás

Mezszám: 22

Születési dátum: 1982. április 22.

Születési hely: Brasilia (Brazília)

Magasság/testsúly: 186 cm/73 kg

Állampolgárság: brazil

Pályafutás: 2001–2003 FC Sao Paolo (58/23), 2003– AC Milan (132/78)

Válogatottság/gól: 50/31

Sikerek: világbajnok (2002), olasz bajnok (2004)

NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Steven George Gerrard

Klub: Liverpool

Poszt: jobb oldali középpályás

Mezszám: 8

Születési dátum: 1980. május 30.

Születési hely: Whiston (Anglia)

Magasság/testsúly: 188 cm/82 kg

Állampolgárság: angol

Pályafutás (meccs/gól): 1997 – FC Liverpool (267/44)

Válogatottság/gól: 55/12

Sikerek: BL-győztes (2005), UEFA-kupa győztes (2001), FA-kupa győztes

(2001, 2006), Ligakupa-győztes (2001, 2003), Az Év játékosa Angliában (2006)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?