Kaká lehet a kulcsember

Prága. Ma és holnap rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzéseit. Prágában már a múlt héten bezártak a Sparta-stadion előtti pénztárak, és ha a Toyota Aréna nem 19 ezer, hanem százezer férőhelyes lenne, alighanem akkor is telt ház fogadná az AC Milant.

A jó formában játszó Jiří Štajner élete első BL-mérkőzésére készülČTK-felvételEnnek megfelelően tegnap kora délután már csak jegyüzérekkel lehetett találkozni a Letnán, s bár egyelőre még nem tapasztalható olyan hisztérikus meccsláz, mint a cseh–holland Eb-selejtező előtt, ezer cseh koronánál olcsóbban még a legalsó sorokba szóló belépőt sem lehet kapni.

„Nincs értelme felsorolni az ellenfél erényeit, hiszen Európa legjobb csapatáról van szó.” – kezdte a tegnapi sajtótájékoztatót Jiří Kotrba, a prágaiak edzője. „Azt azonban kijelenthetem, hogy meg akarjuk nehezíteni a favorit dolgát.” S hogy ez nem lesz könnyű, azt a két csapat hétvégi főpróbája is bizonyítja: a Baník-üldözést ígérő, és nagyszabású átigazolásaival tavaszi offenzívát hirdető Sparta nem bírt a Příbrammal, ellenfele viszont a milánói derbin pazar második félidei teljesítménnyel (és Seedorf élményszámba menő bombagóljával) lefocizta az Intert. Carlo Ancelotti, a címvédő Rossonerik mesterét csak Nesta kiesése aggaszthatja, a védő ugyanis szombaton megsérült, és ma biztosan nem lép pályára.

„A decemberi, Boca Juniors elleni mérkőzés óta az olaszok minden fellépését láttuk, és a játékosaim pontosan tudják, hogy mire számíthatnak. A legapróbb részletekig kielemeztük minden Milan-játékos stílusát” – mondta Kotrba, aki a sok klasszis közül leginkább a brazil Kakától tart. „Fiatal kora ellenére egymaga képes eldönteni meccseket, majdnem minden gólhelyzetnél ott van, és amikor megkapja a labdát, nyílegyenesen indul meg a kapu felé. Akárcsak Sevcsenko esetében, Kakának is minden mozdulata gólveszélyt jelent.”

A statisztika szintén az olaszok mellett szól: a Sparta eddig húsz nemzetközi kupameccset játszott itáliai ellenféllel, s ebből csak kettőt tudott megnyerni. A legutóbbi győzelem – decemberben 1:0 a Lazio ellen – éppen a nyolcaddöntőt jelentette. Az UEFA által kiadott műsorfüzetben kiemelik: A Milan eddig csak egyszer kapott ki csehszlovák csapattól, 1978-ban az UEFA Kupában a kassai Lokomotíva verte meg 1:0-ra a piros-feketéket.

A Sparta és az AC Milan eddig négyszer találkozott egymással, a KEK 1972/1973-as kiírásában 2:0-s összesítéssel jutott tovább a Milan, majd 1995/1996-ban az UEFA kupa harmadik fordulójában George Weah két gólja szintén olasz továbbjutást hozott. Az akkori csapatból Costacurta, Maldini és Ambrosini ezúttal is pályára léphet a Starta ellen.

Tervezett kezdőcsapatok

SPARTA: Blažek–Pergl, Johana, Hübschman, Labant–Poborský, Kováč, Sivok, Zelenka, Štajner–Gluscsevics.

AC MILAN: Dida–Cafú, Maldini, Costacurta, Kaladze–Gattuso, Pirlo, Seedorf, Kaká–Rui Costa–Sevcsenko.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?