Jozef Sabovčík főszereplésével

Salt Lake City. Az amerikai Utah állam másfél milliós fővárosában közép-európai idő szerint szombaton hajnalban ünnepélyesen megkezdődött a harmadik évezred első téli olimpiája. A 16 napig tartó versenyeket George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke nyitotta meg 52 000 néző előtt.

Olimpia aranyérmes jégkorongozók (Lake Placid, 1980) lobbantották fel a lángotTASR/AP-felvétel A küldöttségek felvonulása után (öt kontinens, 77 ország sportolói indulnak a seregszemlén) már hagyományosan a görögök vezették be a felvonulást, amelyet a hazai sportolók zártak, az államokat 211 aktív sportoló, a legtöbb képviseli a játékokon; Szlovákia képviselői – a zászlóvivő Róbert Petrovický jégkorongozóval az élen – hatvanegyedikként meneteltek a sorban) az ötkarikás játékoknak otthont adó Utah állam bennszülöttjeinek műsora következett a nyitóünnepségen. Az öt indián törzs képviselői népviseletben, tánccal köszöntötték a közönséget. A multikulturális előadás egyik központi alakja a szlovák Jozef Sabovčík, az 1984-es szarajevói olimpia bronzérmes műkorcsolyázója volt. Az immár 38 éves egykori kiváló ugró hírében álló versenyző (jelenleg betölti a szlovák küldöttség olimpiai attaséjának szerepét tölti) bemutatott néhány látványos produkciót, úgy siklott a jégen, mint versenyzői fénykorában. A lovon érkező indián törzsfőnökök saját nyelvükön üdvözölték a sportolókat.

A történelmi visszatekintés a pioníroknak szóló zenés tiszteletadással folytatódott. A jégen megelevenedtek a vadnyugat jellegzetes alakjai, a cowboyok, a világ minden tájáról ekhós szekéren érkezett bevándorlók és a lelátókról a küzdőtérre ereszkedő, gőzmozdonyvontatású vonatok.

Utána megjelent a közönség előtt Jacques Rogge, a NOB elnöke, Mitt Romney, a szervezőbizottság elnöke, akikhez csatlakozott George W. Bush, a rendező ország elnöke. Az amerikai himnusz hangjai mellett nyolc amerikai olimpikon a Rice-Eccles stadionba hozta azt az amerikai nemzeti zászlót, amelyet az elmúlt évi terrortámadás romjai közül mentettek ki.

Az Oscar-díjas komponista, John Williams – többek között a Csillagok háborúja és a Schindler listája filmzenéjének szerzője – saját művét vezényelte a Utah-i szimfonikusok és a mormon kórus segítségével, látványos tüzijáték keretében. A szónokok közül elsőként Mitt Romney, a szervezőbizottság első embere üdvözölte a versenyzőket és a közönséget, majd a belga Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke lépett a mikrofonhoz, és a többi között a következőket mondta: „Bajnok az, aki képes túllépni önnön korlátain és lemond a doppingszerek használatáról.”

Ezután George W. Bush, amerikai elnök a nem éppen hagyományos szavakkal megnyitotta a játékokat, és a nyolc prominens személyiség – köztük John Glenn űrhajos, Lech Walesa, egykori lengyel elnök, Steven Spielgerg filmrendező, Cathy Freeman ausztrál atléta – kíséretében felvonták az ötkarikás zászlót. Az eskü szövegét Jim Sheae Skeleton versenyző mondta el, akinek az apja és nagyapja is olimpiai aranyérmes volt.

Az ötkarikás fáklya 65 napos tengerentúli utat követően, melynek során 46 államot érintett, és közel 22 000 kilométert tett meg, érkezett a stadionba, ahol négy párban amerikai olimpiai bajnokok vitték tovább korcsolyán és gyalogosan. Végül Picabo Street és Cammi Granato adta át Mike Eruzionénak, aki az 1980-as Lake Placid-i jégkorongtorna döntőjében a győztes gólt ütötte a szovjeteknek. A legendás hokishoz a kandeláber tövében csatlakoztak korábbi válogatottbeli társai, és együtt lobbantották fel az olimpiai lángot. A csaknem háromórás ünnepség záróakkordjaként Beethoven örömódájának dallamára Salt Lake City több pontján színes petárdák ezrei emelkedtek a magasba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?