Izrael ellen hozták a kötelezőt, jöhet az ukránok elleni ki-ki meccs

ISR.SVK20240404

Izrael ellen hozta a kötelezőt Szlovákia, így vasárnap 18 órától Vágsellyén dől el, hogy kijut-e a magyar–osztrák–svájci közös rendezésű női kézilabda-Európa-bajnokságra Jorge Duenas csapata.

Az izraeliek pályaválasztása mellett a németországi Heidelbergben került sor a csütörtöki mérkőzésre, amelyen Győri Viktória első gólja után már a 8. percben, 1:5-nél időt kért a hazai szövetségi kapitány. Ezt követően sikerült két gólra felzárkóznia Izrael legjobbjainak, de a félidő második felében újra magára talált a szlovák válogatott, és többek között a kispadról beszálló Bízik Réka góljaival újra magabiztossá tette a különbséget. A szünet előtt három perccel egy szándékosnak ítélt ütésért az osztrák Stockerau beállója, Diana Michálková piros lapot kapott. Így a 14:20-ról induló második játékrészben a már említett Győri mellett lehetőséget kapott a HC DAC beállója Demeter Orsolya is.

A játék képe hasonlított arra, amit az első 30 percben láttunk, az álmosabb kezdés után az izraeli válogatott magára talált és négy gólra is megközelítette a szlovák csapatot. Az utolsó tíz perc ellenben újra a vendégeké volt, akik folyamatosan növelték előnyüket, és végül 35:24-re győzték le ellenfelüket. A szlovákiai magyar játékosok közül Bízik 5, Lancz Barbora 4, Győri pedig 2 góllal zárt, Demeter és Pastorek Edina nem iratkozott fel a jegyzőkönyvbe.

„Kötelező két pontot gyűjtöttünk be. Úgy gondolom, a teljesítményünk lehetett volna jobb is. Mindkét félidőt jól kezdtük, de utána kicsit csökkent a koncentrációnk. Ahelyett, hogy a jó védekezésből kiindulva gyors gólokat lőttünk volna az ellentámadások végén, eladtunk néhány labdát és a hibáinkkal talpra állítottuk a már megrogyott ellenfelünket” – értékelt kritikusan a válogatott másodedzője, Peter Pčola.

A Szlovák Kézilabda-szövetség (SZH) weboldala a meccsen debütáló Irina Jablonszka-Bobalt is idézte. „Pozitívan értékelem a mérkőzést, a legfontosabb a győzelem volt. Jól kezdtünk, de utána nem koncentráltunk eléggé és felvettük az ő tempójukat. Idővel visszatértünk a mi játékstílusunkhoz és megtettük az első lépést a célunk felé. A második még hátra van. Addig kielemezzük a hibáinkat és nekivágunk a sorsdöntő párharcnak” – nyilatkozta a nagymihályi Iuventa ukrán származású kapusa, akinek különösen pikáns lehet majd a vasárnapi összecsapás, hiszen éppen Ukrajna lesz az ellenfelük a mindent eldöntő találkozón.

A szlovák válogatott októberben 25:20-ra kapott ki „idegenben” az ukránoktól, igaz azt a találkozót a háborús helyzet miatt Lengyelországban játszották. A csoportban az első két helyezett jut ki biztosan az Európa-bajnokságra, így ahhoz, hogy Bízikék biztosan megelőzzék az ukránokat, hat góllal kéne nyerni vasárnap Vágsellyén. Adott esetben a harmadik hely is továbbjutást érhet, hiszen a nyolc csoportharmadik közül a legjobb négy is kijut a kontinenstornára. Ebben az összevetésben viszont nem számítanak a negyedik helyezettek ellen elért eredmények, vagyis a szlovák válogatott jelenleg 0 ponttal áll, hiszen az Izrael elleni két győzelem esik ki az egyenletből. Igaz, több más csapat is hasonló helyzetben van, de a gólarányok közti számolgatást mindenképp szeretnék elkerülni. A németek, miután 43:21-re kiütötték az ukránokat, már biztos továbbjutóként készülhetnek a két, Izrael elleni meccsükre.

„Az első mérkőzésen sérülés miatt nem játszottam az ukránok ellen, de így is végigizgultam. Számomra vasárnap sorsdöntő lehet a fizikális, de a mentális állapot is. Remélem, a szakmai stáb megtalálja a megfelelő taktikát a csapatnak, a motivációval pedig biztos nem lesz gond. Fel fogunk készülni, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy győzelmet arrasunk. Remélem, szurkolóink hazai környezetet teremtenek szülővárosomban, úgy, mint idáig mindig, és bízom abban, hogy a győztes meccs után az Eb-re való kijutást ünnepelhetjük” – mondta lapunknak Lancz Barbora még az izraeliek elleni találkozó előtt.

A szlovák és az ukrán válogatott egyébként 2022-ben két felkészülési találkozót is vívott egymással, az elsőn 30:29-re Ukrajna, a másodikon 32:24-re Szlovákia győzött. Az előzmények alapján tehát vasárnap bármi megtörténhet. A bukmékerek szerint a szlovákok az esélyesebbek, de az 1,45 körül mozgó szorzó alapján a nagyarányú győzelemre már jóval kisebb az esély.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?