Ipolyságiak állnak az új sivatagi rali mögött

<p>Szeretik a meleget? Lenyűgözőnek találják a sivatagot? Kíváncsiak Afrikára? Két autós kalandot ajánlunk: a már hagyományosnak számító Budapest–Bamako mellett idén új verseny is indul, a Sahara Raid.</p>

A Marokkón át vezető Sahara Raidre októberben kerül sor, a Budapest–Bamakót a korábbi évekhez hasonlóan most is januárban rendezik.

A jól ismert: a Budapest–Bamako
A világ legnagyobb amatőr autóversenyeként számon tartott Budapest–Bamako 2010-ben új útvonalakon szeli át a Szaharát és Nyugat-Afrikát. A verseny- és kalandkategóriában induló járművek két, egymástól különböző útvonalon teljesítik a távot. A verseny kategória 8500 kilométer, míg az egyszerűbb kaland kategória 8283 kilométer lesz a 2010-es futamon. Mindkét útvonal káprázatos helyekre juttatja el az indulókat. A versenyútvonalon 2010-ben is a vezetéstechnika, a kitartás és a navigációs kézség játssza a főszerepet.

Marokkóban a versenyzőknek meg kell birkózniuk a Szarhró hegység sziklás és időnként havas bérceivel, a zagórai kősivataggal és a futam történetében először az Iriki sóstón is át kell vágniuk. Az eddigi Bamakók történetében soha nem látott Mhamid–Assa és Assa–Laayoune etapok hosszú kemény sivatagi autózást ígérnek az indulóknak. „Az útvonalat úgy próbáltuk megtervezni, hogy a gyors, technikás, az embertpróbáló és a lenyűgöző szakaszok váltogassák egymást” – mondta Polgár András, a futam társigazgatója.

Mauritániában a csapatok visszatérnek a következő futamon a Banc D’Arguin Nemzeti Park félelmetes dűnéi közé, hogy a B2 Beachen töltsék az éjszakát. „A Budapest–Bamakoról nevezték el Mauritániában ezt a tengerparti plázst B2 Beachnek. Ma már térképek is így jelölik ezt a pontot” – nyilatkozta Villám Géza, a futam alapítója. A Nbeika–Kiffa szakasz és a Kiffa–Ayoun Al Atrous etapok klasszikus szaharai autózást és idegőrlő pillanatokat tartogatnak a futam résztvevőinek.

A Malin át vezető szakasz nagy meglepetése és újdonsága Djenné érintése lesz. A csapatoknak ehhez át kell kelniük Nyugat-Afrika legnagyobb folyóján, a Nigeren – a nehézséget az jelenti, hogy a környéken egyetlen híd sincs. A futam először halad át Djennén, amely a Világörökség része, itt található a világ legnagyobb sárból készült mecsete.

A kalandkategóriában indulók egy mali segélyszervezet jóvoltából Diema környékén apró mali falvakban tölthetik az éjszakát, ahol karitatív feladatok várnak rájuk.

Az újdonság: a Sahara Raid
A Marokkón át vezető Sahara Raid ötlete a kétszeres bamakós (s nem mellesleg kétszeres ezüstérmes) TBA Racing tagjainak a fejében született meg. Az ipolysági versenyzők olyan verseny- és kalandtúrát szerettek volna indítani, amely során a résztvevők megismerhetik az afrikai sivatag minden arcát, mégsem annyira időigényes, mint a Bamako. A Sahara Raid oda-vissza megjárható két hét alatt, s a résztvevők itt is választhatnak a verseny- és a túrakategória között. A versenykategória kemény szakaszokat és komoly csatákat ígér, míg a túrakategóriában indulók konvojban teszik meg az utat, s lesznek alternatív útvonalak is. Ha valaki műszaki vagy egyéb probléma miatt nem tud megküzdeni a homokdűnékkel, akkor aszfaltozott úton is eljuthat a célba.

A szervezők számára a biztonság a legfontosabb, ezért is tervezték úgy az útvonalat, hogy a szakaszok végén az összes résztvevő együtt találkozzon. Az út során lesz idő körülnézni és a helyiekkel ismerkedni, a résztvevők betekintést nyerhetnek a berber kultúrába, s olyan élményekkel gazdagodhatnak, amilyeneket az utazási irodák által szervezett nyaralásokon biztosan nem kapnának meg.

A Sahara Raiden terepjárók, motorok és quadok indulhatnak, ám csakis komolyan felszerelt autóval szabad nekivágni. Az út során felmerülő problémák megoldásában egy szervizkamion is segíteni tud. Az egyes szakaszokról részletes tudósítás olvasható majd a www.saharaid.sk internetes oldalon, ahol a nevezési feltételeket is megtalálják az érdeklődők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?