Indul a Tour de France! Sagan beállíthatja Zabel rekordját

<p>Ma Düsseldorfból egy 14 kilométeres prológszerű egyéni időfutammal indul az idei francia kerékpáros-körverseny, a Tour de France. Az összetettben most is Chris Froome-ot, a pontversenyben Peter Sagant kell legyőzni. Dominanciájuk egyértelmű, de tudjuk, egy háromhetesen bármi megtörténhet.</p>

Peter Sagan eddig ötször indult a Touron, és mind az öt alkalommal hazavitte Párizsból a zöld trikót. Ha ez idén is sikerül, akkor beállítja Erik Zabel hatos rekordját. Huszonhét évesen. Jogos a kérdés, hogy vajon hánynál fog megállni? Sagan képességeit legtalálóbban korábbi csapattársa, Alberto Contador fogalmazta meg, aki szerint „ha ez foci lenne, akkor Peter úgy rúgna szögletet, hogy közben befutna a tizenhatoson belülre, és maga fejezné be az akciót”.

A bátyus jó ómen

Míg korábbi csapatainál (Liquigas, Tinkoff) szinte mindig egyedül maradt a végjátékoknál, most a Bora-Hansgrohe részben a zsolnai kerekesre építi a taktikát (és Rafal Majkára, persze, aki a tavalyi Tourról elhozta a legjobb hegyi menőnek járó pöttyös trikót). További jó hír, hogy a bátyus, Juraj Sagan is ott fog tekerni a Touron a német alakulat színeiben, ami nem éppen rossz előjel: a testvéri támogatás eddig többek között két világbajnoki címet eredményezett az öcsnek. „Igyekszem úgy segíteni neki, amennyire erőm engedi, és én vagyok a legboldogabb, ha az erőfeszítéseinket siker koronázza” – nyilatkozta Juraj Sagan, akinek mellesleg az idén sikerült megvédenie címét a szlovák országúti kerékpárbajnokságon.

A zöld trikóért folytatott küzdelemben Sagan legnagyobb ellenfelei a klasszikus sprinterek (Mark Cavendish, Marcel Kittel, André Greipel) mellett elsősorban az olyan hozzá hasonlóan komplex bringások lesznek, mint az ausztrál Michel Matthews, a norvég Alexander Kristoff, a német John Degenkolb, és mindenekelőtt a nagy mumus belga Greg van Avermaet, aki élete szezonját futja, és borítékolható, hogy a francia körön is elég kellemetlenséget fog okozni.

Froome „hadserege”

Ami az összetettet illeti, természetesen ismét a háromszoros Tour-bajnok brit Chris Froome az első számú favorit, különösen úgy, hogy csapata, a Sky ezúttal sem bízott semmit a véletlenre, és a legerősebb összeállításban vág neki a három hétnek. Henao Montoya, a kronóvilágbajnok Vaszil Kirjenka, a szintén világbajnok és idei Milánó–San Remo-győztes Michal Kwiatkowski, Mikel Landa vagy az elnyűhetetlen Geraint Thomas fogják óvni – szó szerint – még a széltől is.

A trónkövetelők

A legnagyobb kihívók: természetesen ismét és mindenekelőtt Nairo Quintana (Movistar), az ausztrál Richie Porte (BMC) és a kétszeres bajnok Alberto Contador (Trek-Segafredo).

Quintana még az év elején bejelentette, hogy megpróbálkozik a nagy duplával (Giro–Tour). Aztán a Girót egy emlékezetes csatában rögtön el is veszítette Tom Dumoulinnal szemben, de egy Tour-győzelem alighanem mindenért kárpótolná. Ilyenkor persze mindig felmerül a kérdés, hogy mennyire tud regenerálódni a szervezet egy kíméletlen háromhetes után egyetlen hónap alatt, de a kolumbiai nyilván tisztában van a képességeivel. Esélyeit jelentősen megnövelheti az a tény, hogy idén a szervezők mindössze két rövidebb időfutamot iktattak a programba.

A kolumbiai hegymászónak ugyanis finoman szólva sem ez az erős diszciplínája.

Richie Porte nagy formában tekert már a Tourt megelőző egyhetes viadalokon is (győzött a Tour Down Underen és a romandiai körön, második lett a Dauphinén). Két éve még Froome elsőszámú segítője volt a hegyekben, most talán a legkeményebb ellenfele lehet. Ráadásul Porte-nak nincsenek Quintanához hasonló kronós gondjai. Sőt, ebben a műfajban talán kicsivel még erősebb is a britnél.

Alberto Contador természetesen már túl van pályafutása csúcsán, s tulajdonképpen nála már a dobogó is nagy eredmény volna, de Alberto Contadort soha nem szabad leírni. Tapasztalatában és kiváló taktikai érzékében bízhat elsősorban, és a csapattárs Bauke Mollemában, aki az alpesi és a pireneusi kaptatókon fogja húzni a spanyol bajnokot.

Akikre még érdemes lesz odafigyelni: a két asztanás fenegyerek, az olasz Fabio Aru és a dán Jakob Fuglsang, a cseh Zdeněk Štybar (Quick-Step), valamint a franciák nagy reménysége, a tavalyi második helyezett Romain Bardet (AG2R). Ha a végső győzelemre nem is, dobogóra mindenképpen jók lehetnek.

György Norbert

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?