Ilyen volt a DAC szezonja – pokol, mennyország és minden, ami a kettő között történt

dac

A tavalyi bajnoki ezüstérem letargiát okozott Dunaszerdahelyen, míg az idei eufória közeli állapotot. A 2023/24-es egy egyedülálló dinamikájú szezon volt a DAC szempontjából, a csapat járt nagyon mélyen, de a bajnokság végére megüdvözült. Szubjektív szezonértékelőnk a sárga-kékek elmúlt tíz hónapjáról.

Nehéz helyzetben van az ember, amikor komplex képet akar alkotni a DAC idei szezonjáról, hiszen ha egymás mellé rakjuk a júliusi rajtot és a bajnokság utolsó két hónapját, azt látjuk, hogy közhangulatban, nézőszámban, eredményességben, taktikában, a kulcsjátékosok személyében és még egy csomó mindenben döbbenetesek a különbségek.

A pokol

A szezon a Dila Gori elleni kupakieséssel kezdődött a sárga-kékek számára. A csapat papíron esélyesként várta a párharcot, a hazai 2:1-es győzelem után viszont 2:0-ra elveszítette a visszavágót és kiesett a Konferencialigából. Csak hogy hangsúlyozzuk, mennyi minden változott azóta, tegyünk említést a Goriban látott kezdőcsapatról: a Petráš–Pinto, Riszvanisz, Kaša, Andzouana–Dimun, Káčer, Kalmár–Trusa, Ramadan, Krstovic tizenegyből négyen nem sokkal később távoztak, további négyen többnyire a padot melegítették (vagy még azt sem), és csak a Trusa–Dimun–Andzouana trió számított a folytatásban is alapembernek.

A csallóközieket érezhetően megviselte a gyors Konferencialiga-kiesés, ahol minimum a harmadik selejtezőkörről álmodoztak. Szurkolói körökben visszatérő téma volt, hogy Adrian Guľa vezetőedző összeveszett Kalmár Zsolttal, és hogy a távozni óhajtó Nikola Krstovic kezelhetetlenné vált az öltözőben, később pedig úgy szólt a pletyka, hogy a Guľa–Kalmár konfliktus elmérgesedett, és ez vezetett a csapatkapitány távozásához. Ezt a magyar válogatott játékosa lapunknak személyesen cáfolta meg hónapokkal később a Puskás Arénában, amikor Guľa munkáját többször is méltatta, magát az edzőt pedig apafigurának írta le.

Akik viszont inkább a csapat teljesítménye miatt kritizálták Guľát, abszolút igazuk volt. Krstovic távozása érzékenyen érintette a csapatot, a sárga-kékek hazai pályán kikaptak a besztercebányaiaktól, majd Trencsénben is, az emlékezetes Slovan-verést pedig két héttel később semmissé tette a Spartak elleni hazai vereség. Ezután a Zsolnán elszenvedett 5:1-es kudarc megpecsételte Adrian Guľa sorsát, aki hiába gyűjtött a következő 5 meccsen 13 pontot a csapattal, november közepén távoznia kellett.

dac

A purgatórium

Guľa túlságosan fontos szerepet szánt a saját kérésére igazolt játékosoknak (Káčer, Čermák, Kaša), akik viszont általában beleszürkültek a mezőnybe. A vérfrissítésre mindenképp szükség volt, így Guľa helyére az a Xisco Munoz érkezett, akinek az életrajza egyrészt impozáns (feljuttatta a Watfordot a Premier League-be), másrészt elgondokodtató (2020 óta a DAC a hatodik csapata). Az sem volt biztató jel, hogy a spanyol szakember csak a szezon végéig írt alá, esetleges hosszabbítási opcióval.

Munoz munkába kezdett, és kicsiben kezdte: felmérve a csapat képességeit és a Krstovic távozásával keletkezett űrt és minőséghiányt, az őszi szezon végén még nem akarta megváltani a világot. A biztos védekezésből indult ki, az egyszerű futballra voksolt és a csapat négy meccsből háromszor gólt sem kapott. „A purgatórium az, amikor nem voltál nagyon rossz, de túlságosan jó sem. Mint a Tottenham” – hangzik el az Erőszakik című filmben. A DAC is ilyen volt Munoz első néhány hónapjában.

A menny

A téli átigazolási időszakban kilenc játékos igazolt Dunaszerdahelyre, de a szezonkezdet után pár meccs alatt kiderült, hogy az igazolások között akad néhány mellényúlás. Munoz ennek ellenére néhány hét alatt kiszűrte a rendszerbe nem illő játékosokat, és az erősítések nélkül is folyamatosan stabilizálni tudta a csapatot – az értékes tapasztalattal rendelkező Kacsaraba kihagyhatatlanná vált, a többi új arc viszont finoman szólva sem tűnt meggyőzőnek.

A kísérletezgetés közepette Munoz eredménykényszerben is volt. A sárga-kékeknek előbb az alapszakasz utolsó fordulójában kellett kiharcolniuk a felsőházi rájátszást, aztán pedig elkezdhették üldözni a messzi dobogót.

Munoz átállt a háromvédős rendszerre, a védelemben összecsiszolta a Csinger–Kacsaraba–Brunetti hármast, a középpályán a Dimun–Herc–Vitális triót, megtalálta a tökéletes játékrendszert és kezdőcsapatot, valamint góllövőcipőt adott Trusára. Bár Moussa Koné szerepeltetése miatt újságíró és szurkoló szinte kéz a kézben hányt epét, a csapat összességében egyre szerethetőbb arcot és stílust mutatott, és rátalált a győztes útra. A szezon vége felé a DAC hazai pályán legyőzte a Spartakot és a Slovant (mindkét mérkőzésen nagyszerű kulissza előtt), közben Munoz szerződést hosszabbított, az utolsó fordulóban pedig a csapat egy zsolnaiak elleni, instant klasszikussá váló ki-ki meccsen harcolta ki a nemzetközi kupaszereplést és a második helyet – hátrányból felállva, több mint hétszáz (!) sárga-kék szurkoló előtt.

Xisco Munoz
Érdekes

Osztályozókönyv

Csakis szubjektívan jeligére tekintsük át, ki mit nyújtott az aktuális szezonban.

1 – kinek is jár a legmagasabb osztályzat? Annak mindenképp, aki az első pillanattól kezdve tudatos építkezéssel, nem túlbecsülve a csapat képességeit, a megfelelő taktikát rászabva és a megfelelő játékosokat kiválasztva emlékezetes tavaszi menetelést mutatott be, és elérte, hogy a téli letargia után mindenki izgatottan várja a következő szezont. Bravó, Xisco Munoz! Ami a játékosokat illeti, nem véletlen, hogy a trencséni ünneplés során két játékost emlegettek név szerint a szurkolók – Popovicsot és Trusát. Nálunk is ők az év legjobbjai. A szerb kapusnak az egész szezonban talán egy gólt lehet a nyakába varrni, Trusának pedig a hozzáállásával sosem volt gond, tavaszra ráadásul a góllövő formáját is megtalálta.

2 – a kettesek népes táborába kapásból odasoroljuk a Csinger–Kacsaraba–Brunetti hármast, a hatalmas fejlődést bemutató Vitálist és azt a Milan Dimunt, aki a szezon nagy részében becsülettel végezte a piszkos munkát, de az utolsó fordulókban két lenyűgöző gólpasszal és szép lövésekkel jelezte, hogy több rejlik benne – ez már szinte egyes! Szintén az egyest ostromolja a fél tucat poszton használható Andzouana, aki fontos gólokkal, előre-hátra becsületes teljesítménnyel vitte végig a szezont. Még ha egy kicsit erőteljesebben érződne, hogy ő a csapatkapitány...

3 – Ramadan és Redzic közel jártak a ketteshez, több esetben is tökéletes csereembernek bizonyultak, de mindkettejük tud még hová fejlődni. Az utolsó három fordulóban mutatott játék miatt becsúszott ebbe a kategóriába Yapi is, akiben ott a potenciál, hogy a következő szezonban egy stabil jobb oldali mindenessé váljon. Nálunk Herc is egy hármas – bár tavaszra ő is nagyon kikupálódott, jövőre el tudnánk képzelni a posztján egy izgalmas új arcot – ahogy Mendezén is.

4 – a kissé már problémás jegyet több okból is ki lehet érdemelni. Például az alapvetően jó képességek+kevés játékperc kombóval (Haratyin, Kaša), vagy az egykor jó, de jelentősen visszaeső teljesítménnyel (Káčer). Ide kerülnek azok is, akik amíg játszottak, nem voltak különösebben jók, sem tragikusak (Gouré, Jürgens, Gruszkowski, Čermák, Barisic, Gavrics), de sérülések, teljesítményük vagy épp a hozzáállásuk miatt akár hetekre, hónapokra is partvonalon kívülre kerültek. Ebbe a csoportba lehet kerülni például a rossz igazolásokkal is: az ukrán sportigazgató, Gleb Platov télen kilenc erősítést intézett a DAC-nak, de csak a meggyőző Kacsaraba és az ígéretes Yapi menti meg őt az ötöstől...

5 – szó sincs róla, hogy mindenki más automatikusan ide fog kerülni. Keresztes és Petráš 0, Oddei 7, Cheikh 26 és Dolcek 117 tavaszi percét nem igazán tudjuk értékelni. Konét viszont már bátrabban ide soroljuk. Bár a zólyombrézóiak ellen villant egy duplával, Nebyla óta nem látott általános ellenszenv övezte a támadót.

A jővő szezon

Úgy gondoljuk, a jövő szezon sikerességének záloga hét játékos lesz, név szerint Popovics, Csinger, Kacsaraba, Brunetti, Andzouana, Vitális és Trusa. Egyikük távozását valószínűleg elbírná a klub, esetleg még kettőét is, de egy nagyszabású kiárusítás már komoly veszélyekkel járna. „Popovics nem megy sehová és Trusa is maradni fog” – jelentette ki az örömhírt Jan Van Daele ügyvezető igazgató a keddi szurkolói találkozón, hozzátéve, hogy szerinte a védőhármas is marad, és Andzouana is a DAC-ot részesíti előnyben más kérőkkel szemben. Mindenképp jó hír a szurkolók számára, hogy a felsorolt játékosok mindegyike legalább még további egy évre szóló szerződéssel rendelkezik Dunaszerdahelyen, azaz ha valamelyikük távozna is, a klub elkérheti az árukat.

dac

Ha már távozók: júniusban Haratyin, Cheikh, Koné, Oddei, Gouré és Redzic kontraktusa jár le. A DAC tárgyal a Ferencvárossal Redzic Damir megszerzéséről, miközben Koné és Gouré távozása biztosra vehető. Értesüléseink szerint Zseljko Gavricsnak sincs maradása Dunaszerdahelyen, és az is nagyon meglepő lenne, ha Petráš vagy Káčer a Csallóközben folytatná.

A tavaszi játékot látva a helyzet elsősorban egy Kalmár-féle karakteres irányítóért és egy fizikailag erős, gólérzékeny csatárért kiált. Ha sikerülne megtalálni a megfelelő játékosokat, akkor jövőre a DAC jó eséllyel nem húszpontos hátrányból követi majd a Slovant, hanem újra  izgalmas harcot vív a bajnoki címért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?