Így látták a futballévet - II. rész: szakírók

liverpool barcelona

Focis évértékelő sorozatunk második részében szakírókat kérdeztünk arról, ki volt az év legjobb futbalistája, melyik volt az év meccse...

Érdekes
Ághassi

Ághassi Attila, az Index újságírója

Az év játékosa:
Virgil van Dijk. Nemrég olvastam a betegségéről, és ilyenkor látszik, a futball nagyon is akaraterő.
Az év csapata:
Finnország. Abban az országban, ahol elsősorban a hoki létezett, majd megjelent a kosárlabda, a futballban is mutattak újat. Ilyenkor látszik, milyen fontos volt négy éve, hogy oda és vissza is legyőztük őket az Eb-selejtezőn.
Az év edzője:
Jürgen Klopp. Szeretem őt, 30 foggal nevet, ugyanígy üvölt, és eléggé szuggesztív ember.
Az év meccse:
Liverpool–Barcelona 4–0.
Most, hogy már tudjuk, mi hangzott el a Barcelona öltözőjében, és mennyire félt Messi attól, hogy megismétlődik a római vereség, nagyon kíváncsi lennék, Kloppo mit mondhatott.
Az év pozitívuma:
A horvátok elleni 2–1-es győzelem nem az év, hanem 20 év legnagyobb bravúrja, de annak is tudtam örülni, hogy a Vidi után a Fradinak is volt esélye az Európa-ligában a továbbjutásra az utolsó fordulóban.
Az év negatívuma:
Nagyszombat, Split, Cardiff. Azt hiszem, mindenki tudja kódolni. Ez a sor nem folytatódhat Szófiával.

Érdekes
Álló István

Álló István, a Sportolunk.sk és a Csallóköz sportszerkesztője

Az év játékosa:
Számomra Bénes László, aki idén meghatározó tagja lett a Borussia Mönchengladbach csapatának. Úgy is fogalmaznék, hogy most érkezett meg igazán a Bundesligába a csallóközi középpályás.
Az év csapata:
A Ferencváros, amely bejutott az Európa-liga csoportkörébe, és ott egészen
az utolsó fordulóig harcban volt a továbbjutásért.
Az év edzője:
Egyértelműen Peter Hyballa. Folyamatosan fiatalokkal dolgozik, és hétről hétre bizonyít a játékosokkal. Akkor sem esett pánikba, amikor a tapasztalt játékosok helyett fiatalokat kellett a mélyvízbe dobni.
Az év meccse:
Kettő is volt. DAC–Slovan 5–2. Fantasztikus győzelmet ért el a DAC a Slovan ellen az ősz folyamán. Öröm volt látni a dunaszerdahelyi csapat győzelmét, ráadásul máig ez a Slovan egyetlen bajnoki veresége. Magyarország–Szlovákia 1–2. Talán sorsdöntő mérkőzés volt az Eb-kijutást illetően, és nem érdemelt vereséget a magyar válogatott.
Az év pozitívuma:
Zsóri Dániel nyerte 2019-ben a legszebb gólért járó Puskás-díjat. A díj 11 éves története során először kapta meg magyar játékos ezt a rangos elismerést, még Lionel Messi is gratulált a támadónak!
Az év negatívuma:
2019-et írunk, de továbbra sem tűnt el a rasszizmus és a gyűlölet a lelátókról. Egyes szurkolók évek múltán sem képesek felnőni a mai modern világhoz.

Érdekes
Duducz

Duducz Tibor, a Nemzeti Sport felvidéki munkatársa

Az év játékosa:
Nemzetközi szinten Lionel Messi, Magyarországon Gulácsi Péter, Szlovákiában Bénes László. Lacus nagyon mélyről jött vissza, a Mönchengladbach kulcsjátékosa lett. Öröm nézni a ,,mi” Lacusunk játékát.
Csak azt nem értem, miért mellőzi őt Pavel Hapal szövetségi kapitány... A Fortuna Ligában két játékos: a Slovan kapusa, Dominik Greif, aki viselkedésével, tisztességével, alázatával nem is illik a pozsonyi csapatba... Nagyon szorítok neki, az embersége miatt is, hogy egy remek külföldi csapathoz igazoljon. A másik pedig természetesen Kalmár Zsolt. Jogosan a dunaszerdahelyi király! Óriási érdeme van abban, hogy második lett a DAC! Vezéregyéniség, fontos gólok szerzője. Sajnos, ősszel kétszer megsérült, de Zsolti tavasszal visszatér, és sok örömet fog szerezni a legjobb hazai közönségnek, a DAC-tábornak.
Az év csapata:
A DAC. Történelmi második hely a Fortuna Ligában, rengeteg rekorddöntéssel. Már csak az első hely hiányzik... :)
Az év edzője:
Két volt kolléga a Borussia Dortmundból: Jürgen Klopp a Liverpoolból és Peter Hyballa, a DAC mestere.
Ahol ez a két edző megjelenik, ott mindig történik valami... :) De nemcsak a viselkedésükkel,
a csapatuk irányírásával tűnnek ki, hanem az együttesük játékával is. A Fortuna Ligában Peter Hyballa magasan a legjobb, majd sokáig senki más, majd megint Hyballa... És aztán a többiek...
Az év meccse:
Cracovia–DAC. Óriási meccs, Peter Hyballa mester által remekül felkészített sárga-kék csapat, fantasztikus DAC- és Cracovia-szurkolótábor. Nagyon, de nagyon jó volt felvidéki embernek lenni Krakkóban, a lengyel barátaink között. Nem csak a stadionban, hanem a városban is.
Az év pozitívuma:
Két Slovan-verés a gyönyörű telt házas MOL Arénában, a világszínvonalú Puskás Aréna átadása.
Az év negatívuma:
A DAC idegenbeli meccsein, Garamszentkeresztet kivéve, a magyarok ócsárlása. És ezt a Szlovák Labdarúgó-szövetség általában észre sem veszi...

Érdekes
Egri Viktor

Egri Viktor, a Digi Sport riportere

Az év játékosa:
Alisson. Ha a kapus is játékos. Bajnokok Ligáját és Copa Americát nyert, és minden fontos sorozatban a legjobbnak választották a posztján (BL, Copa America, Premier League).
Az év csapata:
Liverpool.
Az év edzője:
Jorge Jesus. Magyarországon nem nagyon figyeltek erre, de persze Európában sem, de a portugál edző szellemi forradalmat indított el a brazil futballban a Flamengót irányítva, és több millió embert hívott utcai örömtáncra csapata sikersorozata. Egyszerűbben: a portugál Jürgen Klopp.
Az év meccse:
A mérkőzések előtt nevezték így a magyar–szlovákot, a Wales–Magyarország mérkőzést is, de utólag biztosan nem gondolja senki. Ha a legjobbat kell megnevezni, akkor, talán, az Ajax–Tottenham BL-elődöntő visszavágó.
Az év pozitívuma:
A Puskás Aréna megnyitása.
Az év negatívuma:
Az, hogy nem úgy készült el a Puskás Aréna, hogy atlétikai versenyre is át lehessen alakítani.

Érdekes
Kiss Tibor Noé

Kiss Tibor Noé, író, újságíró

Az év játékosa:
Virgil van Dijk, mert én még ilyen magabiztos védőt nem láttam, mintha a két kedvenc belső hátvédemből gyúrták volna össze. Kemény, mint Cannavaro és intelligens, mint Nesta.
Az év csapata:
Nyilván a Liverpool, de engem az angol foci érzelmileg hidegen hagy, vagyis az Atalanta, hogy honnan hová. Az év utolsó bajnokiján 5–0-ra verték meg a Milant, egyszerűen csodálatos az egész kiscsapat, a játékuk, a mentalitásuk, az edzőjük, a közönségük, az egész közösségük. Nekem egy csoda.
Az év edzője:
A fentit másoljuk át Klopp/Gasperini viszonylatban. Mindketten természetesek, emberiek, és szerintem jelenleg a számukra legideálisabb helyen vannak.
Az év meccse:
Real Madrid–Ajax 1–4, Manchester City–Tottenham 4–3, Juventus–Napoli 4–3.
Az év pozitívuma:
Nekem az Olaszország–Örményország 9–1, nem mintha nagy meccs lett volna, csak éppen amióta élek, vártam arra, ami az elmúlt években az olasz fociban bekövetkezett. Van egy olyan válogatottjuk, ahol a fiatal focisták mennek előre, kilencven percen keresztül, a falig. (Megjegyzem, a Serie A is változik, egyre több a gólgazdag, eseménydús meccs, egyre kevesebb az agyontaktikázott szenvedés.) Sensi, Barella, Zaniolo, Verratti, Lo. Pellegrini – még kevesen ismerik őket, de ez az olasz újhullám, csupa középpályás, egyszerre idézik a Barca tiki-takáját és az olaszos rafkót. Kíváncsi vagyok, mi lesz ebből, remélem, tényleg megváltozik az olasz futballkarakter, és vége a kényelmes 1–0-k időszakának.
Az év negatívuma:
Hogy továbbra sincsenek magyar futballisták Európa legjobb élvonalbeli bajnokságiban. Gulácsi, Sallai és Szalai, ezzel kifújt, ugye.

Érdekes
László Ági

László Ágnes, a Kislány, nagy foci blog szerzője

Az év játékosa:
Trent Alexander-Arnold. A pályán és azon kívül is elismerésre méltó, amit letett az asztalra. Még 21 éves sem volt, amikor felemelhette a Bajnokok Ligája-serleget. A végső sikerben óriási szerepe volt, legemlékezetesebb momentuma az a bizonyos szögletvariáció volt a Barcelona elleni elődöntőben az Anfielden, ami után Origi talált be. Ráadásul a rekordok könyvébe is bekerült a neve: a 2018/19-es Premier League-idényben 12 gólpasszt osztott ki. Korábban hátvéd ennyi asszisztot még nem jegyzett a PL-ben.
Az év csapata:
A Liverpool. A Bajnokok Ligája-győztes Liverpool nagyon egyben volt, igazi csapat benyomását keltették. A Premier League-et ugyan a Manchester City nyerte, de a 2019/20-as idényben úgy teljesítenek, hogy 30 év után jó eséllyel újra bajnoki címet ünnepelhetnek majd.
Az év edzője:
Jürgen Klopp.  Az egyik legjobb motivátor. Aki képes belehajszolni a csapatát egy 3–0-s vereség után egy 4–0-s győzelembe, ami egyben a BL-döntőt jelenti, az a világ összes kalapemelését és tapsát megérdemli. Majd – nem mellékesen – azt a bizonyos finálét meg is nyerte. A meccs után a rá jellemző humorral és stílussal dalolta a kamerába: „Let’s talk about six, baby” – utalva a klub történetének hatodik BEK/BL-győzelmére.
Az év meccse:
Liverpool–Barcelona 4–0 (Bajnokok Ligája-elődöntő, visszavágó). A Barcelona 3–0-ra nyert a Camp Nou-ban. A visszavágónak Firmino és Szalah nélkül vágott neki a Liverpool. Ki gondolta volna ezek után, hogy a Vörösök jutnak be a Bajnokok Ligája döntőjébe? Például Szalah, aki ugyan nem lépett pályára, de pólóján üzent a csapattársainak: „Never give up”. Vagy Jürgen Klopp, aki elhitette csapatával, hogy a lehetetlen nem létezik. És valóban... Az az egyik legszebb dolog a fociban, hogy szinte bármi megtörténhet, ha van egy nagybetűs CSAPATOD, és ez a Liverpool bizony az (volt). És a 12. játékost, az Anfield szenvedélyes közönségét és az általuk teremtett hátborzongató atmoszférát se feledjük! Végül két Origi- és két Wijnaldum-góllal 4–0-ra nyert a Pool, és bemasírozott a fináléba. Korszakos meccs volt, egy felejthetetlen este – a semleges szurkolóknak is.
Az év pozitívuma:
A támadófoci. 2019-ben több olyan csapat is volt, amelyiknek élmény volt nézni a játékát: a Liverpool, az Ajax, a Salzburg, a Lampard-féle Chelsea. Éljen a támadófoci!
Az év negatívuma:
Az év legszomorúbb eseménye Emiliano Sala halála volt
számomra, amely talán elkerülhető lett volna, ha nincs a felelőtlen döntések sorozata. De a fiatalon elhunyt futballista vételárán utólag marakodó két klub (Cardiff és Nantes) egymásra mutogatása is rendkívül szomorú volt.

Érdekes
Németh

Németh Zoltán, költő, irodalomkritikus, egyetemi tanár

Az év játékosa:
Lionel Messi
Az év csapata:
Liverpool
Az év edzője:
Jürgen Klopp
Az év meccse:
Számomra az év mérkőzése a Szlovákia–Magyarország Eb-selejtező volt, amelyet Varsóban a „Restauracja U Madziara” vendéglőben néztem egy laptopon a debreceni Alföld irodalmi lap szerkesztőinek és szerzőinek, Szirák Péternek, az azóta tragikusan fiatalon elhunyt Térey Jánosnak, Áfra Jánosnak és Herczeg Ákosnak a társaságában. Pontosabban csak néztük volna, mert online csupán egy nyilakkal dolgozó verziót tudtunk elérni (Bedob – Magyarország, Támad – Szlovákia, Kirúgás – Magyarország), azóta is emlegetjük mint irodalomelméleti, posztstrukturalista meccsnézést.
Az év pozitívuma:
A DAC 2. lett a bajnokságban.
Az év negatívuma:
Bármiféle himnuszkifütyülés.

Érdekes
Molnár Norbi

Molnár Norbert, a Kisebbségi Kulturális Alap igazgatója

Az év játékosa:
Virgil van Dijk
Az év csapata:
Liverpool
Az év edzője:
Jürgen Klopp
Az év meccse:
Real Madrid–Ajax 1–4
Az év pozitívuma:
Az Ajax menetelése a tavalyi BL-szezonban.
Az év negatívuma:
A Manchester United.

Érdekes
Pető Péter

Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője

Az év játékosa:
Zsótér Donát, aki – a futball kiemelkedő szórakoztatóipari szerepének megfelelve – osztályon felüli nívón szórakoztatott ebben az évben.
Az év csapata:
A Vaduz, amely kiejtette a Videotont.
Az év edzője:
Lucsánszky Tamás, aki páratlan vereségszériával vezette NB2-be gyermekkora kedvenc csapatát, az MTK-t.
Az év meccse:
Magyarország–Uruguay, amellyel felavatták az új nemzeti stadiont.
Az év pozitívuma:
A Haladás stadionjának üzemeltetési modelljét egyelőre nem tették kötelezővé minden megyeszékhelyen.
Az év negatívuma:
Amióta kizárták a Balmazújvárost az NB2-ből, nem épült új stadion a városban.

Érdekes
Szombathy

Szombathy Pál, a Digi Sport műsorvezetője

Az év játékosa:
Tényleg, miért ne legyen végre egy kapus, főleg, ha kedvenc AS Rómámban alapozta meg európai klasszisát? Legyen Alisson Becker, a Liverpool pazar brazilja, a modern hálóőr BL-győztes mintapéldánya.
Az év csapata:
A Ferencváros, amely tisztességgel helytállt az Európa-ligában; és az olasz válogatott, amely újjászületni látszik fiatalokkal.
Az év edzője:
Jürgen Klopp, aki BL-nyert, sőt mostanra alighanem PL-t is.
Az év meccse:
Wales–Magyarország 2–0 az Eb-ért, sajnos reménytelenül, ami azért nem lepett meg; ja és a DAC–Slovan 5–2, ahol kiklopfolták a pozsonyiakat.
Az év pozitívuma:
Felépült az új Puskás Aréna, ne kérdezd, mennyiből.
Az év negatívuma:
Már megint egy újabb évé, a magyar futballba ömlő pénz totális drogos hatása: haszonélvezői egy álomvilágban élnek, saját tolvajnyelvet beszélve („a fociban minden lehetséges”), veszélyérzet nélkül, mert az piaci verseny híján nincs is; meg persze Pochettino elküldése a Spurstől.

Érdekes
Szollosy

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője

Az év játékosa:
Zlatan Ibrahimovic – a legjobb futballista a szó komplex értelmében, a még pályán lévők közül. A legnagyobb teljesítményt a topolyai születésű Dusan Tadics nyújtotta a Real Madrid elleni játékával, amiről nem mond el mindent, hogy két gólpasszt adott és egy csodagólt lőtt a Bernabéuban.
 Az év csapata:
Nálam az Ajax. Reálisan a Liverpool.
Az év edzője:
Jürgen Klopp, nyilván.
Az év meccse:
A Liverpool–Barcelonát kellene írnom, de nem láttam, az a helyzet. A Real Madrid–Ajax drámáját viszont a helyszínen éltem át.
Az év pozitívuma:
Az Ajax nagyszerű teljesítménye a két esélyes nagyágyú,  a Real Madrid és a Juve ellen a BL-ben. És persze a liverpooli Klopp-csoda.
 Az év negatívuma:
Az Ajax elbukása a küszöbön.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?