Hosszú újabb sikersorozatra készül

Holnap Kazanyban megkez-dődik és augusztus 9-éig tart a „vizes” világbajnokság, a versenyzők úszásban, vízilabdában, műúszásban, műugrásban és nyíltvízi úszásban mérik össze erejüket.A szervezők szerint részvételi rekord várható, 190 ország 2651 sportolója nevezett az eseményre, amely augusztus 9-ig

Holnap Kazanyban megkez-dődik és augusztus 9-éig tart a „vizes” világbajnokság, a versenyzők úszásban, vízilabdában, műúszásban, műugrásban és nyíltvízi úszásban mérik össze erejüket.

A szervezők szerint részvételi rekord várható, 190 ország 2651 sportolója nevezett az eseményre, amely augusztus 9-ig tart.

Nem stresszelve

A címvédő magyar férfi-vízilabdaválogatott egy nem túl sikeres Világkupa-szerepléssel a háta mögött várja a vb-t. A bergamói tornán Varga Dánielék csak a hatodik helyen végeztek, így megszakadt Benedek Tibor szövetségi kapitány sorozata: két és fél évvel ezelőtti kinevezése óta csapata minden világversenyen döntőt játszott. „Fontos, hogy legyen ilyen tapasztalat is, hiszen eddig mindig csak finálét játszottunk, és ha valamikor aláírtam volna, hogy egy ilyenbe belecsússzunk, akkor az ez a világesemény lett volna. Ennek ellenére természetesen nagyon rossz érzés, hiszen mégiscsak az olimpiai kvótáért játszottunk, de én bízom benne, hogy lesz ennek is értelme, ami itt történt, hosszú távon – nyilatkozta Benedek a vlv.hu-nak. – A vb-n a három legfontosabb meccsre kell a topon lennünk.”

Ehhez első lépésben az kell, hogy a magyarok megnyerjék csoportjukat: sorrendben Kazahsztánnal, Dél-Afrikával és Argentínával játszanak a C jelű négyesben. A csoportok győztesei egyenes ágon a negyeddöntőbe kerülnek, a második-harmadik helyen végzett gárdáknak egy-egy pluszmeccset kell játszaniuk a legjobb nyolc közé jutásért.

A célokat Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke nem akarta konkretizálni. „Elnökként pontosan tudom, nem kell, nem szabad a kapitányt ilyennel feleslegesen stresszelni” – mondta Kemény, hozzátéve, a lényeg, hogy a játékosok érjék el azt, amit maguk elé kitűznek.

A 2013-ban bronzérmet szerző magyar női válogatott a kínaiakkal, az oroszokkal és a franciákkal találkozik a D csoportban. A torna lebonyolítása megegyezik a férfiakéval.

Phelps nyomdokain

Hosszú Katinka hét egyéni számban áll rajthoz a kazanyi vizes világbajnokság augusztus 2. és 9. között sorra kerülő úszóversenyeiben. A 26 éves versenyző címvédőként ott lesz a 200 és a 400 méter vegyes küzdelmeiben, ezenkívül 100 és 200 méter gyorson, 100 és 200 méter háton, valamint 200 méter pillangón áll majd rajtkőre.

„Nem szeretek arról beszélni, hogy melyik a fő számom, mert akkor mindenki azt várja tőlem, hogy majd abban nagyon megmutatom, felesleges ilyesmivel extra feszültséget generálni – mondta Hosszú. – Számomra pont az az élvezet, hogy ennyi mindenben indulok, és mindegyiket más miatt szeretem. A vegyest ezer éve úszom, már csukott szemmel is végig tudok menni a távokon; a hát nagyon új, az ellenfelek is újak, két éve indultam először, akkor az nagy meglepetés volt, ma már talán nem az, de itt tényleg az újdonság a vonzerő. A kétszáz pillangón már kétszer voltam vb-bronzérmes, az is közel áll hozzám, a kétszáz gyors pedig azért érdekes, mert rengetegen indulnak, és annyira szoros a mezőny, hogy tényleg bármi lehet, nagyon izgalmas.”

„Emlékeim szerint világversenyen eddig egyetlen magyar férfi és női úszó sem vállalkozott ehhez hasonló sorozat kivitelezésére, és ehhez gyorsan azt is hozzá kell tenni, hogy egyéni eredményeinek ismeretében talán egy számban még váltózhat is – nyilatkozta Kiss László szövetségi kapitány. – A kihívás gigantikus, és éppen ezért az amerikai Michael Phelps sorozataira emlékeztet, amelyhez hasonló magasságú akadályt csak Ryan Lochte, a honfitársa állított maga elé. És ha már a legekről szó esett, örömmel jelezhetem, hogy Gyurta Dániel sporttörténelmet írhat Kazanyban, ha a 200 méteres mellúszásban sorozatban és a világon elsőként a negyedik alkalommal is sikerül győznie!”

A kazanyi „vizes” világbajnokság uszodai versenyeiben 17 tagú lesz a magyar küldöttség, Hosszún és Gyurtán kívül Kapás Boglárka, Bernek Péter és Szilágyi Liliána is éremesélyes.

A 2015-ös nagymedencés világbajnokságon a magyarok három aranyat, egy-egy ezüstöt és bronzot gyűjtöttek össze, a dobogó legfelső fokára Hosszú Katinka kétszer (200 és 400 vegyes), Gyurta Dániel pedig egyszer (200 mell) állhatott fel.

A szlovák színeket hét úszó fogja képviselni Kazanyban. „Rišo Nagytól, Katka Listopadovától és Tomáš Klobučníktól a középfutamba jutást várjuk, és reméljük, akár a döntő is összejöhet nekik” – mondta Miroslav Nowak, a Szlovák Úszószövetség igazgatója. (MTI, musz.hu, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?