Holland öröm: ötödszörre sikerült!

Amszterdam. Gólnélküli döntetlen után Hollandia büntetőpárbajban győzte le Svédországot az Eb negyeddöntőjében. A hollandok egymást követő négy elbukott tizenegyespárbaj után nyerték meg az idegek csatáját. Advocaat együttese szerdán Portugáliával találkozik az elődöntőben.

Van der Sar, a hollandok kapusa három sikertelen büntetőpárbaj részese volt eddig: 1996-ban a franciák, 1998-ban a brazilok, 2000-ben pedig az olaszok ellen. Szombaton azonban megtört az átok, a svéd Olof Mellberg büntetőjét Van der Sar hárítani tudta, Hollandia pedig az elődöntőbe jutott!ReutersA hollandok nagy lendülettel kezdték a mérkőzést, de miután az első 15 percben nem sikerült előnyt szerezniük, visszavettek a tempóból, ziccert egyik alakulat sem tudott kidolgozni. Az igazi izgalmakra a hosszabbításig kellett várni, a 93. percben Robben váratlan lövése után Isakssonról a kapufára pörgött a labda, a ráadás hajrájában pedig a svédek álltak közelebb a győzelemhez, a 113. percben Henrik Larsson félfordulatból a felső lécet találta el, három perccel később pedig Ljungberg futtából, 16 méterről lőtt, de a labda a jobb kapufát találta el. A tizenegyesrúgásoknál végül a svéd csapatkapitány, Olof Mellberg hibája döntött – az utána következő Robben gólja „felrobbantotta” a holland szektort.

Megbocsátanak Advocaatnak

Hajnalig tartó örömünnep volt Hollandiában a meccs után, az ország narancssárgában virított, az autók és hajók kürtjei szóltak, és még az éjszakai eső sem vette el a drukkerek jókedvét. Minden kocsma, szórakozóhely megtelt, és úgy tűnik, a szurkolók kezdenek megbocsátani az Eb előtt és alatt szidott szövetségi kapitánynak, Dick Advocaatnak. – Most az a legfontosabb, hogy a négy közé kerültünk, és bízom benne, a házigazda portugálok sem állítanak meg bennünket – mondta az egyik holland fanatikus.

Mindent köszönünk, Mellberg!

A vasárnap megjelentő svéd lapok többsége nem hibáztatja a válogatottat. A Dagens Nyheter című újság még a sorsdöntő 11-est elhibázó Olof Mellberg csapatkapitányt sem bírálja: „Köszönjük, Mellberg! Mindent köszönünk, amit tőled és a válogatottól kaptunk!” Az Expressen a „Parti véget ért” fejléccel került utcára. „Sajnos, nem tudtunk olyan szépen szerepelni, mint az 1994-es vb-n, amikor is harmadik lett a csapat, és a játékosok nemzeti hősök lettek” – írta a lap. Az Aftonbladet című újság szerint „nagyon-nagyon szoros, nagyon-nagyon keserű, és nagyon-nagyon szörnyű volt az este.”

Az ötös a nyerő

A holland tábor egyként imádkozott azért, hogy a továbbjutás sorsa 90, 105 esetleg 120 perc után dőljön el az Oranje javára, a tizenegyesrúgások ugyanis évek óta kísértik a csapatot. A gárda az utóbbi 12 évben nagy világversenyen négyszer maradt alul büntetőpárbajban: 1992-ben az Eb-elődöntőben Dániával, 1996-ban az Eb-negyeddöntőben Franciaországgal, 1998-ban a vb-elődöntőben Brazíliával, majd 2000-ben az Eb-elődöntőben Olaszországgal szemben nem bírták idegekkel a tizenegyeseket. Mint kiderült, az ima nem talált meghallgatásra, de a hollandok ezúttal – ötödszörre – nem bánták!

Hollandia–Svédország 0:0, 11-esekkel: 5:4

Faro/Loulé, Algarve-stadion, 30 300 néző. Játékvezető: Ľuboš Micheľ (szlovák). Sárga lap: F. de Boer, van der Meyde, Makaay, illetve Ibrahimovic, Östlund. Hollandia: van der Sar–Reiziger, F. de Boer (36. Bouma), Stam, van Bronckhorst–Seedorf, Davids (61. Heitinga), Cocu–van der Meyde (87. Makaay), van Nistelrooy, Robben. Svédország: Isaksson–Nilsson, Jakobsson, Mellberg, Östlund–Jonson (65. Wilhelmsson), Svensson (81. Källström), Linderoth, Ljungberg–Ibrahimovic, Larsson.

Büntetőpárbaj: Källström 0:1, Van Nistelrooy 1:1; Larsson 1:2; Heitinga 2:2; Ibrahimovic kihagyta, Reiziger 3:2; Ljungberg 3:3, Cocu kihagyta; Wilhelmsson 3:4, Makaay 4:4; Mellberg kihagyta, Robben 5:4.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?