Hevesen tiltakozó nagymesterek

Athén. Jelentős késéssel közölte a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) a 2003-2004-es egyéni világbajnokság lebonyolítási menetrendjét. Az első szakaszban négy kontinentális bajnokságon (Európa, Ázsia és Óceánia, Amerika, Afrika) 90 játékos szerez jogot a folytatásra.

Athén. Jelentős késéssel közölte a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) a 2003-2004-es egyéni világbajnokság lebonyolítási menetrendjét. Az első szakaszban négy kontinentális bajnokságon (Európa, Ázsia és Óceánia, Amerika, Afrika) 90 játékos szerez jogot a folytatásra. Itt 38 kiemelt vár rájuk, akikkel egyenes kiesési rendszerben játszanak az elsőségért. A tornagyőztes találkozik a bajnoki címért az orosz Garri Kaszparovval, a FIDE-világranglista éllovasával. Párharcuk jobbika méri össze tudását az orosz Vlagyimír Kramnyik és magyar Lékó Péter találkozójának nyertesével a vb-címegyesítési összecsapáson.

Elsöprő bírálat fogadta az elképzelést a tavalyi, törökországi Eb-n alakult Profi Sakkozók Szövetsége (ACP) részéről. Joel Lautier francia nagymester, a szervezet elnökségének tagja komikusnak nevezte azt, hogy a vb-cím védőjének, az ukrán Ruszlan Ponomarjovnak hétszer kell győznie ahhoz, hogy találkozhasson a nemrégen még kihívójának tartott Kaszparovval. Arról persze nem vélekedik a tiltakozásról szóló jelentés, hogy nyáron éppen Ponomarjov hiúsította meg a Kaszparov elleni páros mérkőzés lebonyolítását, újabbnál újabb követelések felvetésével. Akkor a FIDE vezetőjének elfogyott a türelme, és változtatott a lebonyolításon.

Említést érdemel, hogy a világ 12 legjobb sakkozója közül kilencen az ACP tagjai, mégpedig Vlagyimír Kramnyik (orosz), Viswanathan Anand (indiai), Jevgenyij Barejev (orosz), Veszelin Topalov (bolgár), Alekszandr Griscsuk (orosz), Michael Adams (angol), Peter Svidler (orosz), Polgár Judit (magyar) és Ruszlan Ponomarjov (ukrán). Érdekes, hogy a selejtezőben nem érintettek közül Garri Kaszparov és Lékó Péter nem lépett szövetségre a többiekkel, míg Vlagyimír Kramnyik igen. Egyébként az Profi Sakkozók Szövetsége november 20-ig 133 tagot számlált, többnyire élvonalbeli nagymestereket, köztük van a legjobb szlovákiai FIDE-listás, az örmény származású Szergej Movszeszijan is. Vajon a FIDE címegyesítési törekvése újabb szakadást idéz elő a sakkvilágban? Vagy nem is akarják a nagymesterek, hogy egyetlen világbajnokuk legyen?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?