Hamšík: „Ez talán az egyetlen esélyünk, hogy kijussunk a vb-re”

hamsik

A továbbjutás szempontjából sordöntő találkozó vár ma 20.45-kor a szlovák labdarúgó-válogatottra Kazanyban Oroszország ellen, a vb-selejtezők H csoportjában.

A szlovákok a csoport harmadik helyéről várják a mai mérkőzést, négypontos hátrányban a második helyen álló oroszok mögött. Hamšíkék nehéz helyzetben és győzelmi kényszerben vannak, hiszen egy döntetlennel már csak minimális esélyük maradna az első két hely valamelyikének megszerzésére.
Štefan Tarkovič szövetségi kapitány legénysége rosszul kezdte a selejtezőket, tavasszal két kiábrándító döntetlent játszott Cipruson (0:0), majd hazai pályán Málta ellen (2:2). Ezután azonban nagy meglepetésre sikerült legyőzniük az oroszokat 2:1-re. A Nagyszombatban rendezett mérkőzésen Škriniar fejjel szerzett vezetést a szlovákoknak, majd a második félidőben Fernandes egyenlítő góljára Róbert Mak gyorsan válaszolni tudott. 

A három szeptemberi selejtező során javuló játékkal rukkoltak elő Hamšíkék, bár csak négy pontot gyűjtöttek: a szlovénok elleni idegenbeli 1:1-es döntetlent egy hazai 0:1-es vereség követte a horvátoktól, majd Ciprust 2:0-ra sikerült legyőzniük Pozsonyban.

„Nagy kihívás lesz számunkra a mérkőzés. Az oroszok játéka megváltozott, az új szövetségi kapitány más típusú játékosokat használ támadásban és a támadásba való átmenethez. Magasan presz-szingelnek és labdavesztéskor gyorsan visszazárnak, más a futballjuk, mint Csercseszov ideje alatt. A szeptemberi selejtezők során jól szerepeltek, aminek köszönhetően kellő önbizalmuk lesz, de a mi játékosaink is maximálisan felkészültek és motiváltak lesznekˮ – szögezte Štefan Tarkovič, akinek keretében ott van a válogatottban debütálásra váró Almási László is. 

A szlovákok végül a kihirdetett keretből két játékost, a sérült Stanislav Lobotkát és Martin Valjentet lesznek kénytelenek nélkülözni, az pedig már kerethirdetéskor nyilvánvaló volt, hogy Mak, Hromada és ifj. Weiss sem lesz bevethető. 

„Ha ránézünk a tabellára, egyértelmű, hogy három pontra van szükségünk. Ez talán az egyetlen esélyünk, hogy kijussunk a vb-re. Mindent meg kell tennünk a sikerért az oroszok ellenˮ – mondta Marek Hamšík.

Az oroszok legnagyobb hiányzója a válogatott gólrekorder támadó, Artyom Dzjuba lesz, aki rossz formájára hivatkozva lemondta a válogatottságot, de egybehangzó források szerint a valóságban nagyon rossz a viszonya Valerij Karpin szövetségi kapitánnyal, aki korábban a Szpartak Moszkvánál a vezetőedzője volt. A Szbornaja továbbra is a hazai ligában szereplő játékosokra számít, a keretben mindössze három légióst találni. 

A szlovákok mérlege az oroszok ellen 10:9-es gólarány mellett 4 győzelem, 3 döntetlen és 3 vereség. A világbajnoki selejtezőcsoportból csak az első helyezett jut ki egyenes ágon a katari tornára, a második helyezettre pótselejtező vár.

A mérkőzést a spanyol Antonio Mateu Lahoz dirigálja. A találkozót az STV 1élőben közvetíti.

(TASR, lz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?