Hamilton nyert, Alonsónak még van esélye

<p>Lewis Hamilton és a</p>

GYÖRGY NORBERT

Seb Vettel, aki a hétvégén a 100. Forma–1-es futamát teljesítette, már itt, Austinban világbajnok lehetett volna. Szerencsére nem lett az. Természetesen nem vagyunk Alonso-fanok (semmilyen fanok nem vagyunk, abból már kinőttünk), egyszerűen csak versenyt akarunk látni. S ha lehet, kifulladásig.

A Ferrari és Alonso számára nem éppen úgy indult a hétvége, ahogy azt szerették volna: míg a rivális német minden edzést (beleértve a kvalifikációt is) az élen zárt, addig Fernando csak szenvedett az új pályán. De a versenyre Alonso megint nagyon odatette magát. „Ez egy váratlan dobogós helyezés, ami egy különösen nehéz hétvége jutalma. Nem volt meg a tempónk, hogy versenyezzünk a Red Bull-lal és a McLarennel, ezért az, hogy csak három pontot vesztettem Vettellel szemben, egy szép ajándék. Sokkal rosszabb is lehetett volna. Most úgy mehetünk Brazíliába, hogy a legvégéig lesz esélyünk. Talán papíron ez az esély nem túl nagy, úgy 25 százalék, de belül úgy érzem, sokkal több” – nyilatkozta a spanyol a verseny után, és egy pillanatig sem leplezte elégedettségét.

Ferrari – a csapat mindenekfelett

A futamnak tulajdonképpen két fontos mozzanata volt. Sőt, az első már a rajt előtt bekövetkezett, amikor a Ferrarinál úgy döntöttek, hogy Massa váltóján feltörik a plombát, s ezzel kiprovokálnak egy öt rajthelyes büntetést. Alonso így előrébb léphetett a rajtrácson, és a tiszta oldalról indulhatott. „A jelenlegi helyzet miatt nagyon is világos, hogy a Ferrarinál a csapat a legfontosabb dolog. Az adatok alapján, melyekkel rendelkeztünk, tudtuk, hogy nagyon rossz volt a tapadás a rajtrács bal oldalán. Megbeszéltük a versenyzőkkel, és Felipe megértette a dolgot. Ezért nagyon hálás vagyok neki” – magyarázta a bizonyítványt Stefano Domenicali, a Ferrari csapatfőnöke. Nos, igen, többek között az ilyen húzások miatt szeretjük a maranellóiakat. Ill. az ilyenek miatt nem. Persze mindenki döntse el ízlése és habitusa szerint. Ami viszont tény, hogy Alonso tudott élni a lehetőséggel, a tiszta oldalról remek rajtot vett, s már az első kanyar után a negyedik helyen állt. Ahol nyilván a verseny végéig maradt volna, ha Webber a 18. körben a Red Bull generátorának meghibásodása miatt (nem az első eset, tehát Vettel sem lehet nyugodt) nem áll ki előle.

Karthikeyan vak,

vagy Vettel süket?

A másik fontos esemény a 42. körben történt, amikor Hamiltonnak sikerült megelőznie Vettelt (ami ugye megint csak Alonsónak jött jól), s ezzel gyakorlatilag megnyerte a futamot. A manőverhez azért kellett kicsit a hispániás Narain Karthikeyan is, aki az ominózus kör első harmadában feltartotta az őt lekörözni igyekvő németet, így Hamilton a hosszú DRS-zónában könnyedén megérkezhetett mögé. „A versenyen volt egy lekörözött, aki sajnos nem használta a visszapillantó tükrét. Ez a lekörözött versenyző egy szép nagy borítékkal ajándékozta meg Lewist, melyben meghívta őt egy előzésre…” – dühöngött Vettel a leintést követően, és természetesen az indiait okolta a vereségért. „Nem akarom már őket hallgatni. A versenyzői eligazításon Charlie Whiting versenyigazgató nagyon világosan elmondta, hogy az első gyors szektorban nem lehetséges elengedni az élen autózókat, csak a 8-as kanyartól, ami az első lassú kanyar a pályán. Én pontosan ezt tettem. Vettel is ott volt az eligazításon – lehet, hogy süket?” – ezt pedig Karthikeyan mondta a verseny után.

A fenti esetről az érintettek nyilván még sokáig fognak vitatkozni, abban viszont az első austini F1-es hétvége szereplői egyetértettek, hogy kiválóan megrendezett nagydíjon vagyunk túl. A versenypálya minden szempontból kitűnő volt, a vonalvezetés a tervező, Hermann Tilke talán eddigi legjobb műve. A futamon az egykiállásos taktikák ellenére rengeteg előzést láttunk, ráadásul világbajnokok között is remek akciók követték egymást (Räikkönen, Button pazar manővereire, és természetesen Hamilton győzelmet érő megmozdulására gondolunk elsősorban). És a szervezők is elégedettek lehetnek: a három nap alatt több mint 265 ezer néző látogatott ki a helyszínre, ami elég meggyőző érv egy amerikai F1-es futam létjogosultsága mellett.

Interlagosban dől el minden

Egy olyan évadban, amelyet már most minden idők egyik legjobbjaként emlegetnek, az egyéni cím sorsa tehát az utolsó futamon fog eldőlni. Vettel vagy Alonso? Ami biztos, hogy valamelyikük a hétvégén háromszoros világbajnok lesz. Vettel mellett a tizenhárom pontos előny és a Red Bull szezon végi formája szól, Alonso mellett az, hogy nincs mit veszítenie, nyomás nélkül versenyezhet (Sebről ez most nem mondható el), és könnyen lehet, hogy Interlagosban a hétvégén esni fog.

Végül egy mondat a győztes Hamiltonról, mert azért mégiscsak ő volt a nap embere: eddig is tudtuk, hogy gyors, pontos és agresszív, épp ezért szomorkodhatunk amiatt, hogy az amúgy kiválóan megépített McLarenek egész évben oly hullámzó teljesítményt nyújtottak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?