Gyurta a király, Risztov a királynő

<p>A férfiaknál Gyurta Dániel, a nőknél Risztov Éva lett az Év sportolója Magyarországon a sportújságírók szavazatai alapján. A többi kategóriában is olimpiai bajnokok (vagy azok mesterei) győztek, kivételt csak az év szövetségi kapitánya jelentett –</p>

BŐD TITANILLA

A magyar sport fantasztikus évet zárt – 2012-ben a londoni olimpián a magyar sportolók minden elvárást felülmúlva nyolc aranyat, négy ezüstöt és öt (ha Hatos Gábort is beleszámítjuk, akkor hat) bronzérmet szereztek.

A kajak-kenusok összesen hat éremmel (három arany, két ezüst, egy bronz) gazdagították a gyűjteményt, ráadásul valamennyi versenyzőjük pontot szerzett Londonban. Mindezek után meglepetés, hogy az év szövetségi kapitánya nem az őket irányító Storcz Botond lett, hanem Mocsai Lajos, a Londonban az elvárásokat jóval felülmúlva a negyedik helyig jutó férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Mocsait korábban 2009-ben díjazták a Sportcsillagok Gáláján, akkor a Veszprém edzőjeként az év edzője lett.

A nők között sem teljesen a papírforma érvényesült: a kajakos Kozák Danutának két londoni aranyérme sem volt elég a győzelemhez, az élen ugyanis a nagy visszatérő Risztov Éva végzett. A Londonban 10 kilométeren szenzációs győzelmet arató úszó a dobogón állva elmondta: négy éve egyáltalán nem gondolt rá, hogy egyszer még érdekelt lesz egy efféle díjkiosztón.

Az év csapata cím a Kökény Roland, Dombi Rudolf kajakkettest illeti (ha ők sem nyertek volna, az embernek már az az érzése támadhatott volna, hogy a magyarországi kollégák bojkottot hirdettek a kajakosok ellen). Kökényék elmondásuk szerint már akkor érezték, hogy jók lesznek együtt, amikor először egy hajóba ültek. „Bár akkor Roli még sérült volt, ezért ilyen ifilány időket mentünk” – jegyezte meg Dombi.

Az edzők között Széles Sándor, Gyurta Dániel edzője diadalmaskodott, Berki Krisztián mesterét, Kovács Istvánt megelőzve.

Végül tanítványaik között is ez lett a sorrend: az év sportolójának Gyurtát választották. Ez volt a legszorosabb mezőny, hiszen négy férfi is egyéni számban lett olimpiai bajnok, a kalapácsvető Pars Krisztián be sem fért a szavazáson az első háromba. Parsot az MTVA különdíjjal tüntette ki.

Gyurta mögött a második helyen az elmúlt két év győztese, Berki Krisztián végzett, a harmadik pedig az első londoni magyar aranyérmes, a vívó Szilágyi Áron lett.

A közönségszavazás győztese a tavalyi évhez hasonlóan az autóversenyző Michelisz Norbert lett, a Magyar Aranylabdát a Mainz futballistája, Szalay Ádám kapta, az Aranycsapat legendás kapusát, Grosics Gyulát pedig életműdíjjal tüntették ki. Különdíjat kapott Joó Abigél cselgáncsozó is, aki sérült térddel versenyezve az ötödik helyen végzett Londonban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?