Grosjean először vezetett a legendás indianapolisi pályán

Romain Grosjean

A tavaly kis híján tragikus balesetet szenvedett Romain Grosjean szerdán megtette az első lépést annak érdekében, hogy jövő májusban rajthoz állhasson a legendás Indy 500-as autóversenyen.

A Forma-1-ben 179 versenyt teljesített francia pilóta idén már az IndyCar-sorozatban versenyez, de novemberi balesete után megígérte családjának, hogy rendkívül veszélyes oválpályás futamokat kihagyja. A 35 éves sportoló viszont első szezonjában nagyszerűen szerepelt, három dobogós helyezést - kettőt az indianapolisi utcai pályán - is szerzett, egyszer pedig a pole pozícióból rajtolhatott, így már az összetett sikert is szeretné célba venni, amihez viszont nem elég utcai futamokon indulnia.

"Nem lehet bekerülni a legjobb tíz közé, ha nem indulsz az összes versenyen. A csapatnál azt várják, hogy a bajnoki címért harcoljak, hogy elöl legyek, és úgy érzem, jól döntöttem" - nyilatkozta a szerdai indianapolisi tesztelés után Grosjean, aki szeptemberben csapatot váltott, a Dale Coyne Racingtől a legjobbak közé tartozó Andretti Autosporthoz igazolt. Előtte viszont már augusztusban rajthoz állt Gateway Grand Prix oválversenyen, melyet a 14. helyen zárt.

Grosjeannak az indianapolisi engedélyhez szükséges első teszten három, egyenként 15 körből álló szakaszt kellett volna teljesítenie, minimum 215 mérföld/órás (346 kilométer/órás) átlagsebességgel. A harmadik etapon viszont az időjárás közbeszólt, és az erős esőzés miatt két körrel hamarabb kihívták a pályáról. Ennek ellenére az IndyCar illetékesei jelezték, hogy teljesítettnek veszik az újonctesztet

"Nagyon jól mentek a dolgok, az időjárást leszámítva minden rendben volt" - jegyezte meg Grosjean, hozzátéve, egyedül azon izgult, hogy milyen gyors tud lenni az első körében, mert onnan kellett javulnia. "Nem tudtam, milyen lesz 205 mérfölddel menni, de nagyon sima volt, aztán, amikor 215 mérföld környékére érsz, akkor kezdődik a móka."

A francia versenyző tavaly november 29-én, az F1-es Bahreini Nagydíjon három kanyarral a rajt után csapódott a szalagkorlátba, autója kettétört, a kiömlő üzemanyag pedig meggyulladt, és hatalmas lánggal égett. Grosjeannak ki kellett szabadítania magát az ülésből, 28 másodpercet töltött a lángok között, míg végül ki tudott mászni a roncsból, és a mentőcsapat tagjainak segítségével elhagyni a baleset helyszínét. December közepén mindkét kezét meg kellett operálni, de összességében kisebb égési sérülésekkel megúszta a szerencsétlenséget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?