Gólrekord – de örülünk neki?

<p>Egyre nagyobb a szakadék az európai sztárklubok és a mezőny többi csapata között a labdarúgó Bajnokok Ligájában.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Látványos meccsekkel, sok góllal indult a Bajnokok Ligája 2013/14-es idénye. Harminc találat született (ez rekord: a BL nyitónapján még sosem esett ennyi gól), ami 3,75-ös meccsenkénti átlagot jelent, mégsem lehetünk teljesen elégedettek. Kedden ugyanis a nemzetközi klubfutball ismét azon az úton tett előre egy lépést, amelynek a végeredménye nem feltétlenül a játék javát szolgálja.

Ismét kiderült, hogy az európai elit milyen messze jár a többiektől. A Bajnokok Ligájáról lemaradókkal nem is érdemes összevetni a legjobb klubokat: milyen eredménnyel zárulna manapság egy Manchester United–Videoton vagy egy Real Madrid–Videoton párharc? (A nyolcvanas évek közepén az UEFA-kupa döntőjéig menetelő Vidi négy meccsen négy gólt kapott ezektől a csapatoktól…) A keddi játéknap legszomorúbb híre, hogy a topklubok most már az európai másodvonaltól is fényévekre járnak.

Két csoportban az első fordulót követően szinte eldőlt, hogy kik lesznek a továbbjutók. A C csoportban Benfica–Anderlecht 2:0, Olimpiakosz–PSG 1:4, a D csoportban: Bayern München–CSZKA Moszkva 3:0, Plzeň–Manchester City 0:3. Az eredmények alapján még lenne visszaút, de a mérkőzések képe alapján egyszerűen kizártnak tűnik, hogy a veszteseknek bármilyen keresnivalója is lehet a csoport hátralévő meccsein. Persze, az eredmény nem minden: Pireuszban az Olimpiakosz 0:0-s állásnál két kapufát is szerzett, s a szlovák Vladimír Weiss szépségdíjas gólja nyomán még egyenlített is, ez azonban nagyon kevésnek bizonyult, a PSG három szöglet utáni fejesgóllal simán győzött a görög katlanban (Ibrahimovic a hajrában még egy tizenegyest is kihagyott – belefért). Jellemző az Anderlecht edzőjének a Benfica elleni vereség után adott nyilatkozata is. John van den Brom nyíltan beszélt arról (az első mérkőzés után!), hogy csapata számára az Olimpiakosz elleni mérkőzések a legfontosabbak – azokon talán meg lehet szerezni a harmadik helyet. A belgák (és még oly sokan) nem is álmodnak továbbjutásról.

De nemcsak az egykor rettegett Olimpiakosz szenvedett súlyos vereséget hazai pályán, hanem a Galatasaray is. Hiába teremtett félelmetes hangulatot az isztambuli stadion ötvenezer szurkolója, a Real Madrid 6:1-re győzött Fatih Terim csapata ellen (úgy, hogy a 91 millióért igazolt Gareth Bale a hajráig a kispadot koptatta…). A Galata egyébként jól kezdte a meccset, voltak helyzetei stb. – de az 1:6 az 1:6. Pedig a törökök eurómilliókat öltek a csapatba, a Real Madrid ellen a kezdőben szerepelt többek között Felipe Melo, Sneijder és Drogba is. Tegyük hozzá: akár a B csoportot is izgalommentessé nyilváníthatjuk. Még úgy is, hogy a Juventus csak 1:1-re végzett a dán Köbenhavn vendégeként, de ez alighanem kivételes eredmény: a Juventusnak a gólja mellett volt egy kapufája, 25 kapura lövési kísérlete és 16 szöglete is. Viszont a dánoknál védett Johan Wiland, s ez ezúttal elég volt a csodához.

Egyedül az A csoportban tűnik úgy, hogy a kvartett mind a négy tagjának van esélye továbbjutni a legjobb tizenhat közé. Ez az esély kedden főleg a Real Sociedad számára csökkent, a baszkok hazai pályán kaptak ki 2:0-ra a BL-ben rutinosnak számító Sahtar Donyecktől. A Manchester United viszont a parádézó Rooneynak (2 gól, 1 gólpassz) köszönhetően 4:2-re nyert a Leverkusen ellen. Érdekesség: David Moyeshez hasonlóan Alex Ferguson is 4:2-es győzelemmel mutatkozott be a ManUtd edzőjeként a Bajnokok Ligájában. Nem lennénk meglepve, ha az A csoportból is a két keddi győztes menne tovább.

Ha már a pályán nincs izgalom, akkor maradnak a sztárügyek. Cristiano Ronaldo mesterhármast lőtt ugyan Isztambulban, a Real Madrid háza táján mégis arról beszélnek, hogy Iker Casillas megint megsérült. A spanyol kapuslegenda kilenc hónap után került be ismét a Real kezdőjébe, de csak 14 percet védett, miután egy beívelésnél összefutott a saját csapattársával, Sergio Ramosszal – aztán derékfájás miatt cserét kért. Nincs harag, a meccs után a védő kirakott a Twitter-oldalára egy fotót, amelyen Casillasszal együtt mosolyognak a kamerába.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?