Golden State Warriors: elsőből utolsók

nba

Az elmúlt években a Golden State Warriors dominálta az NBA-t. A San Franciscó-i csapat zsinórban 5 döntőben is szerepelt 2015 és 2019 között, amiből hármat meg is nyert. Sikertörténetük egy új tulajdonospáros érkezésével kezdődött, akik kitűzték a célt, hogy az elkövetkezendő néhány évben meg akarják nyerni a bajnokságot. 

A csapatot folyamatosan építették fel. A klub kezdetnek sikeresen bezsákolt néhány fiatal tehetséget, többek között Stephen Curryt, Klay Thompsont és Draymond Greent, akik azóta is a csapat gerincét alkotják.

A legfontosabb elemek

A Warriors sikerének talán legfontosabb eleme Stephen Curry, aki már karrierje elején is kitűnt kreativitásával, valamint gyors és effektív dobótechnikájával. Curryt azóta is minden idők legjobb dobójaként tartanak számon. A point guard-irányító posztot betöltő Curry a csapat sikersorozata közben bezsebelt 2 MVP- (az alapszakasz legértékesebb játékosa) címet, illetve a 2015/16-os szezonban beállította az egy szezonban szerzett 3 pontosok rekordját (402). 

Klay Thompson, aki Curry mögött a valaha volt egyik legjobb hármasozónak számít, eddig kihagyta az egész 2019/20-as idényt, és visszatérését csak a szezon utánra jósolják. Thompson nevéhez fűződnek olyan rekordok az NBA-ben, mint a legtöbb hárompontos egy meccsen (14), illetve a legtöbb pont egyetlen tizenkét perces negyedben (37 pont).

A sikerben továbbá az is meghatározó szerepet játszott, hogy a keretet tapasztalt, magas játékintelligenciájú veteránokkal egészítették ki, ezzel tökéletes egyensúlyt kialakítva. 

A tabellán egyre feljebb kapaszkodó Warriors-kirakós következő darabja ezután egy fiatal szakértő volt, Steve Kerr, aki korábban minden idők legjobbja, Michael Jordan közkedvelt csapattársa volt a Chicago Bullsban, és úgy vállalta el az edzői állást, hogy azelőtt vezető pozícióban nem dolgozott. Kerr lehetővé tette játékosainak, hogy legjobb képességeikre játsszanak. Nem is csoda, hogy Curryt és Thompsont a valaha volt legjobb dobópárosnak tartják. A 2014/15-ös sikeres és konzisztens idény után a Warriors először nyerte meg a bajnokságot az elmúlt 40 évben. A csapat az ezt követő 2015/16-os szezonban beállította a legjobb alapszakaszban elért győzelem-vereség arányt az NBA történelmében (73:9), ezzel megdöntve a Chicago Bulls 1995/96-os szezonban elért rekordját (72:10). 

A hanyatlás kezdete

A 2016-os döntőben azonban a Golden State kikapott a Lebron James vezette Cleveland Cavalierstől, és ami ezután következett, az sokakat kiakasztott. A bajnokság vitathatatlanul legerősebb csapatához, a Warriorshoz csatlakozott a liga egyik szupersztárja, a 2014-es MVP Kevin Durant. Ezzel lényegében kiiktatták a versengést a bajnoki címért. A következő két évben túlerőben lévő Warriors ledarálta a mezőnyt, s nyertek két újabb NBA-trófeát.

A tavalyi, 2018/19-es szezon végén, pontosabban a döntőben kezdett a Golden State hanyatlani. Bár Durant a Toronto elleni döntősorozat ötödik meccsén visszatért Achilles-sérüléséből, már a második negyed legelején be kellett fejeznie a játékot, újra rásérült. Azóta csapatot váltott, 2019 őszétől a Brooklyn Nets csapatát erősítené, azonban az egész évet ki kell hagynia. 

Sérülések, távozók

Ami a Warriors-szurkolóknak még ennél is jobban fájt, az a tavalyi döntő utolsó, hatodik meccsén történt. Egy szerencsétlen esést követően Klay Thompsonnak, akit szerződése azóta is köt a csapathoz, elszakadt az elülső keresztszalagja a térdében, ő is kényszerpihenőn van a 2019/20-as szezonban. Nyáron a Golden State két értékes veterántól is elbúcsúzott. Shaun Livingston és Andre Igoudala létfontosságú tartozékai voltak a Warriors sikereinek. Igoudala 2020-tól a Miami Heat csapatát erősíti, Livingston pedig visszavonult. Ráadásul éppen csak elkezdődött az új szezon, Stephen Curry kéztörést szenvedett a Phoenix Suns elleni mérkőzésen, s ezzel a nehézkes kezdés szenvedésbe ment át. A Golden State kénytelen volt egy teljesen új, össze nem szokott kerettel folytatni az évet. A szenvedős idényhez még az is hozzátett, hogy a kiüresedett pozíciókat nem tapasztalt NBA-játékosok, hanem többnyire teljesen újoncok töltötték be, akik nem meglepő, hogy képtelenek voltak konzisztens és effektív teljesítményt nyújtani. 

A hűséges erőcsatár

Vagy itt van az irányító D’Angelo Russell, aki a Brooklyn Netsből érkezve a 2019/20-as idényt már a San Franciscó-i csapatnál kezdte. Bár offenzív képességeit kétségkívül megmutatta, túlságosan labdadomináns stílusa nem passzolt a Warriors játékába. Egy átigazolási cserének köszönhetően Russell a Minnesotában folytatja, helyére pedig a védekező beállítottságú Andrew Wiggins érkezett. 
Az egyetlen játékos, aki tagja volt a Warriors sikersorozatának, viszonylag egészséges maradt az idei szezonban és nem igazolt el, az Draymond Green, az erőcsatár, aki leginkább lepattanókkal és asszisztokkal járul hozzá a csapat teljesítményéhez, és a legtöbb tripla-duplával rendelkezik a klub történelmében (22). 

Jókor jött a szünet

A Warriors az NBA felfüggesztésekor így a Nyugati főcsoport utolsó helyén csücsült, s a 2019/20-as idényt az elmúlt évtizedek egyik legrosszabb statisztikájával fogja zárni. (15 győzelem, 50 vereség). A rájátszásba már hivatalosan sem kerülhetnek be, bár erről már valószínűleg le is mondtak egy ideje. A jelenlegi hiátushelyzet nyilvánvalóan segíteni fogja a Golden State-et: Currynek több ideje lesz összeszokni szinte újnak mondható csapattársaival. Jövőre pedig remélhetőleg ismét a megszokott, magabiztos és veszélyes Warriorst fogjuk látni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?