Ghána és Elefántcsontpart a favorit

<p>Ma rajtol az Afrikai Nemzetek Kupájának 28. kiírása. A házigazda Gabon és Egyenlítői-Guinea először fogadja az afrikai válogatottakat a kontinensbajnokságon.</p>

Furcsa torna következhet: a selejtezők során elvérzett az előző három bajnokság győztese, Egyiptom. De hiányoznak olyan sztárcsapatok is, mint a 2010-es vb négy résztvevője: Algéria, DélAfrika, Kamerun és Nigéria! Debütál viszont három újonc: Botswana, Egyenlítői-Guinea és Niger.

Előzetesünkben csoportról csoportra haladunk.

A csoport Egyenlítői-Guinea, Líbia, Szenegál, Zambia
A házigazda messze a leggyengébb csapat a torna résztvevői közül, a FIFA-világranglistán csupán a 151. helyet foglalja el. Ennek ellenére az ország elnöke kupagyőzelmet vár a játékosoktól, akik közül a legismertebb név a Deportivóban szereplő Bodipo. A fejetlenségre jellemző, hogy a szövetségi kapitányt alig három hete nevezték ki, a gárdát a brazil Paulo Gilson irányítja majd. A csoport favoritja egyértelműen Szenegál, amely utoljára tíz évvel ezelőtt rendelkezett ilyen jó válogatottal, az a csapat 2002-ben bejutott a vb negyeddöntőjébe, az Afrika-kupán pedig második helyet szerzett. Most főleg a szenegáli támadószekció tűnik félelmetesnek: Moussa Sow (Lille), Papiss Demba Cissé, Demba Ba (mindkettő Newcastle) és Mahamadou Niang (Al-Sadd) 2011-ben kiváló formában futballozott. Ami még Szenegál mellett szól: a Teranga Oroszlánjai a kvalifikáció során Kamerunt búcsúztatták. Bcsoport Elefántcsontpart, Szudán, Burkina Faso, Angola
A kvartett toronymagas favoritja az elefántcsontparti csapat, amely egyszer már megnyerte a trófeát, 1992ben. Az újrázás azonban a Didier Drogba fémjelezte generációnak nem akart eddig összejönni: 2006-ban a válogatott ezüstérmet szerzett, 2008-ban negyedikként zárt, 2010-ben pedig már a legjobb nyolc között búcsúzni kényszerült. Az elefántok „aranygenerációjának“ ez lehet az utolsó nagy dobása, a kulcsemberek lassan kifutnak az időből, Drogba 33, Keita és Zokora 30, Kolo Touré 29, Yaya Touré pedig már 28 esztendős. A fiatalok közül azonban nagyot robbanthat Gervinho (Arsenal) és Seydou Doumbia (CSZKA Moszkva). A selejtezőkön a narancssárgák villogtak: egyedüliként végeztek százszázalékos mérleggel. Elefántcsontpart mögött Angola futhat be, amely története legnagyobb sikereként 2008-ban és 2010-ben is a legjobb nyolc közé jutott.

C csoport Gabon, Niger, Marokkó, Tunézia
Ez a csoport tűnik a legkiegyensúlyozottabbnak. A gaboniakat nem szabad lebecsülni, U23-as válogatottjuk december közepén megnyerte az afrikai kontinensbajnokságot -először az ország története során. A csapatban egy magyarországi légiós is helyet kapott, a csatársor egyik ásza Roguy Méyé (ZTE). Jó erőkből áll az 1976-os tornagyőztes marokkói csapat is, amelyet egy igazi sztáredző (Eric Gerets) irányít. A pályán is lesznek sztárok: Benatia (Udinese), Kharja (Fiorentina), Boussoufa (Anzsi), Taarabt (QPR), Samak (Arsenal) - jól csengő nevek az európai futballpályákon. Az eredmények is tiszteletet parancsolóak, Marokkó a selejtezők során 4:0-ra verte Algériát. Ez duplán érvényes az első tornájára készülő Nigerre, amely a csoportjában Dél-Afrikát és Egyiptomot is megelőzte! A korábbi egyszeres győztes Tunézia kiszámíthatatlannak tűnik, a keret erős, de Allaguiék csak azért juthattak ki a rendezvényre, mert az utolsó fordulóban Csád a 94. percben egyenlített az addig nyeregben lévő Malawi ellen.

D csoport Ghána, Botswana, Mali, Guinea
Harminc éve nyert utoljára kontinenstornát a korábbi négyszeres győztes ghánai válogatott, amely Elefántcsontpart mellett az idei Afrika-kupa nagy favoritjának számít. Még úgy is, hogy a csapatból hiányzik a sérüléséből nemrég felépült Michael Essien (Chelsea), ráadásul Asamoah Gyan (Al-Ain) sem teljesen egészséges. Ott lesz viszont hét játékos abból a csapatból, amely 2009-ben megnyerte az U20-as világbajnokságot. Az Alain Giresse által irányított mali válogatott ezúttal nem számít esélyesnek, a guineaiak viszont építhetnek a selejtezőkön aratott sikerükre, csoportjukban Nigériát sikerült megelőzniük. A bajnokság egyik meglepetéscsapata Botswana, amely története során mindössze nyolc Afrika-kupa-selejtezőt nyert meg. A 2012-es kvalifikációt aztán rögtön egy Tunézia elleni sikerrel kezdte a csapat, amely az ezt követő öt mérkőzése közül négyet megnyert. De Botswanában is csak három napig tart minden csoda. A szenzációs eredmények óta a sajtóhírek inkább az anyagi nehézségekről szólnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?