Fradi: Monizzal van jövő?

<p>A Ferencváros legyőzte a Debrecent, ezzel már hatodik a bajnoki táblázaton. A siker titka: Ricardo Moniz?</p>

KISS TIBOR NOÉ

Tanulságos interjút közölt a Ferencváros edzőjével az Origó. A 46 éves Ricardo Monizt Détári Lajos (kurta-furcsa) menesztése után szerződtette a Fradi kispadjára a klubvezetés. Ahogy ilyenkor lenni szokott, Monizzal szemben nagyok voltak az elvárások és komolyak az előítéletek. „Erőnléti edző” – gúnyolódtak rajta sokan, hozzátéve a szokásos porhintést a külföldi edzők és magyarországi körülmények témájában.

Moniz valóban dolgozott erőnléti edzőként. Igaz, a Tottenhamnél, vagyis erről a munkakörről kár lekezelően nyilatkozni, magyar trénereket mostanában nem szoktak semmiféle edzőnek sem szerződtetni a Premier League-be – legfeljebb részt vehetnek egy tanulmányi kiránduláson, amelynek végén kezet fognak Sir Alex Fergusonnal vagy Arsene Wengerrel. Visszatérve Monizhoz: a tréner 2008 után dolgozott a Hamburgnál, a 2011/12-es szezon során pedig bajnoki címet és kupagyőzelmet szerzett a Red Bull Salzburg együttesével. Ez sem bagatell.

A Monizzal készült interjúból sok mindent megtudtunk a trénerről. A munkamorálja példamutató, a hírek szerint minden hétvégén több magyar bajnokit is megnéz a helyszínen. Az sem mindennapos, legalábbis Magyarországon, hogy a játékosaival mindig kendőzetlen őszinteséggel beszél. Szívügye az utánpótlás-nevelés. „Amikor a Feyenoordnál dolgoztam, akkor a fiatalok között legalább tíz olyan játékosom volt, mint Robin Van Persie. De a többit mégsem ismerjük, mert nem jutottak el odáig” – mondta a témáról.

Mégis, a legváratlanabb kijelentéseit a modern foci moráljának kapcsán osztotta meg az olvasókkal. „Azt kell mondanom, a modern futball beteg, hiszen a játékosok sokszor elfelejtik, hogy a közönségnek játszanak. Nem is értem, miért annyira öncélúak” – fogalmazott, nekünk pedig eszünkbe jut Raheem Sterling, a Liverpool 17 éves focistája, aki öt jó meccs után már a klubvezetéssel alkudozik. Nem elég neki a heti húszezer font – ötvenezret akar. De eszünkbe jutnak a magyar sztárok is. Például Dzsudzsák Balázs, aki szűk két szezon alatt lőtt három gólt az orosz bajnokságban, de elvágyódik a Dinamóból. Erősebb csapatban akar játszani… Vagy: emlékeznek még Filkor Attilára? Amikor az olaszok elleni barátságos meccsen gólt lőtt, azt hitte, övé a világ. Hát, nem.

Moniz egyébként nemcsak dumál, a Ferencváros játéka alaposan megváltozott az ő irányítása óta. A csapatból nem lett egy csapásra Barcelona, de Moniz igyekszik valamiféle stílust (aktivitás, labdabirtoklás) adni az FTC-nek.

A Fradi Monizzal a Videoton után a Debrecent is legyőzte. Jogosan: a második félidőben sokkal több helyzete volt, mint a bajnoki címvédőnek, igaz, a győztes gól csak a 91. percben született meg (Józsi: tizenegyes). A ferencvárosiak legjobbja is egy Moniz-szerzemény, a szeptemberben igazolt Julian Jenner volt. A 2007-ben a holland U21-es válogatottal Eb-címet szerző szélső minden megmozdulása veszélyes volt, de a szurkolók új kedvencei közé tartozik a bosnyák válogatott Muhamed Besic, aki a védelem közepén teljesít kiválóan hétről hétre. Az utóbbi hetek játékát elnézve a Ferencváros – NB I-es szinten – régóta nem volt ilyen meggyőző.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?