Forma–1: Verstappen triplázhat a rekordhosszúságú idényben

F1

A szezon előtti háromnapos hivatalos teszt és a szakértők véleményei alapján nagy az esély arra, hogy a címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappent, a Red Bull holland versenyzőjét az idén sem tudja senki letaszítani a trónról a Forma–1-es vb-sorozat 74. kiírásában, mely rekordot jelentő 23 versenyből áll majd és a hétvégén rajtol Bahreinben.

A 25 éves pilóta tavaly úgy védte meg 2021-es vb-címét, hogy 22-ből 15 futamot megnyert, s az elmúlt héten futott bahreini tesztnapok után nagyon úgy tűnik, hogy idén is ő lesz az elsőszámú esélyes, és meglehet a triplázás.

Meglepetés lenne, ha a rekordot érő, nyolcadik vb-címére hajtó Lewis Hamilton igazán meg tudná szorongatni. A 38 éves britnek – a tesztelésen mutatott teljesítmény alapján – megint nem tudott igazán ütőképes autót építeni a Mercedes. Alapvető gondjaik mellett az ismét fekete színben pompázó Ezüstnyilak tempóban is elmaradnak a Red Bulltól.

Hamiltonnal kapcsolatban nagy kérdés az is, hogy szerződést hosszabbít-e. A brit versenyző a 17. F1-es szezonját teljesíti ebben az évben – 40 millió fontos fizetésért –, és előzetesen mind ő, mind pedig a Mercedes azt állította, hogy az újabb szerződés csupán formalitás. Hamilton már így is több futamgyőzelemmel (103) rendelkezik, mint a mezőnyben szereplő 19 riválisa együttvéve, s korábban ki is fejtette azt az álláspontját, hogy csupán az újabb rekordok felállítása érdekében nem fogja folytatni karrierjét.

F1

A tavaly második Ferrarinál Mattia Binotto csapatfőnöknek távoznia kellett, helyére z addig az Alfa Romeót irányító francia Frédéric Vasseurt nevezték ki. A teszteken úgy tűnt, nem indult rossz irányba a maranellói csapat, Charles Leclerc és Carlos Sainz mindenképpen több győzelmet szeretne aratni a 2022-es 3+1-nél.

A középcsapatok közül úgy tűnik, az Aston Martin fejlődött a legtöbbet, a kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso hatalmas tapasztalatot és új színt vitt a kanadai milliárdos, Lawrence Stroll csapatába. Utóbbi fia, Lance állapotáról csak csütörtökön számolt be a csapata: a 24 éves pilóta kerékpáros baleste után kisebb csuklóműtétet abszolvált, de autóba tud ülni a hétvégén, így a tesztekre helyette beugró brazil Felipe Drugovichnak még várnia kell a debütálásra.

Nehéz idény elé néz ugyanakkor a McLaren, amelynek nem sikerült jól az autófejlesztés, a teszteken teljesítménybeli és megbízhatósági problémákkal is szembesültek, így vélhetően komoly gondjaik lesznek már az időmérő edzéseken is.

Ami a mezőny többi tagját illeti, két újonc, az amerikai Logan Sargeant (Williams) és az ausztrál Oscar Piastri (McLaren) mutatkozhat be, a tavaly beugróként Monzában pontokat szerző holland Nyck de Vries pedig állandó versenyzőülést kapott a Red Bull-fiókcsapat AlphaTaurinál. Onnan a francia Pierre Gasly az Alpine-hoz igazolt, s így teljes a francia küldöttség a Renault tulajdonában álló csapatnál, mivel a másik versenyző Gasly honfitársa, Esteban Ocon.

A versenynaptárban egy új helyszín szerepel, mégpedig a harmadik egyesült államokbeli állomás, Las Vegas, a mezőny ugyanis előtte még ellátogat a texasi Austinba, valamint a házigazdaként tavaly bemutatkozó Miamiba. A Magyar Nagydíjat az elmúlt években megszokott időponthoz képest nagyjából egy héttel korábban, július 23-án rendezik meg a Hungaroringen, s visszatér a programba Katar, amely eddig csak 2021-ben szerepelt a naptárban.

A mostani idényben a tavalyi hárommal szemben már hat sprintfutamos hétvégére kerül sor, Azerbajdzsánban, Ausztriában, Belgiumban, Katarban, Austinban és Brazíliában. 

Érdekes

Tények és érdekességek

2017 óta minden évben vb-második lett az a versenyző, aki az első futamot behúzta.

A versenyzőket szabálytalanságaikért büntetőpontokkal sújtják, azok egy éven belül elévülnek. Ha valakinek 12 hónapon belül 12 összegyűlik, egy versenyt ki kell hagynia. A leginkább veszélyeztetett pilóták Pierre Gasly (Alpine, 10 pont), Lance Stroll (, Aston Martin, 8), Alex Albon (Williams, 7), Fernando Alonso (Aston Martin, 6) és Esteban Ocon (Alpine, 5).

Eredetileg 24 futamból állt volna a rekordhosszú szezon, de az április 16-i Kínai Nagydíjat nem rendezik meg, mert az ázsiai országban egyre romlik a járványhelyzet.

Las Vegas-i Nagydíjakat már a 80-as években is rendeztek, de az idei futam teljesen új lesz, egy új utcai pályán rendezik. A 6,12 kilométeres, 14 kanyarból álló ringen villanyfényes versenyt tartanak, ráadásul szombaton: helyi idő szerint szombat este 22 órakor lesz a rajt (közép-európai idő szerint reggel 7-kor).

A labdarúgó-vb miatti kihagyás után újra lesz Katari Nagydíj, Franciaország viszont kiesett a rendező országok közül.

Három év kihagyás után tér vissza a mezőnybe a 35 éves Nico Hülkenberg (Haas), aki a mezőny egyetlen német pilótája lesz.

A 41 éves, kétszeres világbajnok Fernando Alonso a hatodik csapatánál bizonyíthat: A Minardi, a Renault, a McLaren, újra a Renault, a Ferrari, újra a McLaren és az Alpine után idén az Aston Martinnál.

Két – egyelőre meg nem nevezett – versenyhétvégén a megszokottól eltérő időmérő edzést fognak lebonyolítani. Tesztjelleggel teszik próbára, hogyan működik a kvalifikáció, ha annak Q1-es, Q2-es és Q3-as felvonásait eltérő gumikeverékeken (kemény, közepes és lágy sorrendben) kell teljesítenie a mezőnynek.

A leglényegesebb technikai változást a padlólemezek és a diffúzor földtől számított magasságának növelése jelenti, amit 15 milliméterrel kellett emelni, a delfinezés csökkentése érdekében.

Az új autóknak az eddiginél nagyobb a visszapillantó tükre, mivel a pilóták sokat panaszkodtak a holt terekre.

Az eddigi 5 helyett már 6 különböző gumikeverékből választhatnak a csapatok. A Pirelli az eddigi legkeményebb, C1-es és a C2-es típus közé iktatott egy újabbat.

Míg tavaly 5 lehetőségük volt a gyártóknak az év során használt motorszoftverek módosítására, idén csak egy, vagyis tovább szűkülnek a teljesítményjavítás lehetőségei.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?