Forma–1: káosz után Ricciardo-győzelem Bakuban

Daniel Ricciardo győzelmével zárult a balesetekkel tarkított, őrült Forma–1-es Azeri Nagy-díj, másodikként Valtteri Bot-tas zárt, a dobogó harmadik fokára Lance Stroll állhatott fel.Lewis Hamilton pályafutása hatvanhatodik rajtelsőségét szerezte meg az azerbajdzsáni hétvége időmérő edzésén.

Daniel Ricciardo győzelmével zárult a balesetekkel tarkított, őrült Forma–1-es Azeri Nagy-díj, másodikként Valtteri Bot-tas zárt, a dobogó harmadik fokára Lance Stroll állhatott fel.

Lewis Hamilton pályafutása hatvanhatodik rajtelsőségét szerezte meg az azerbajdzsáni hétvége időmérő edzésén. A háromszoros brit világbajnok a kvalifikáció mindhárom szakaszában a leggyorsabbnak bizonyult, és sorra javította a pályarekordot. A második rajtkockát csapattársa, Valtteri Bottas szerezte meg, a harmadik leggyorsabb időt Kimi Räikkönen autózta. A világbajnoki pontverseny éllovasa, Sebastian Vettel a szombati napon műszaki problémákkal nézett szembe, csak a negyedik rajthelyről várhatta a futamot. Hasonló gondjai adódtak Max Verstappennek is, aki pénteken még mindkét szabadedzést megnyerte.

A rajt utáni pillanatokban a két finn, Bottas és Räikkönen akadt össze. Előbbi defektet kapott, és a Mercedes első vezetőszárnya is megsérült, de a Ferrari pilótájának autója is megsérült. A finn találkozóból Vettel húzott hasznot, aki mindkettejüket megelőzte. A Mercedes versenyzője szervizelés után már körhátrányban tért vissza a pályára. Verstappen megpróbált felzárkózni, már a harmadik pozícióban köröző Pérezt támadta, azonban a Renault-motor ismét feladta a szolgálatot a Red Bull autójában. Kvjat Toro Rossójának mentése miatt pályára küldték a biztonsági autót. Ezt az időt azonnal kihasználta minden csapat kerékcserére. Miután a safety car elhagyta a pályát, a Force India két autója akcióba lépett, Pérez Vettelt támadta, Ocon Massával karöltve előzte meg Räikkönent. Alighogy újra gyors tempóra kapcsolt a mezőny, ismét jött a felvezető autó, Räikkönen Ferrarija hullajtott el néhány elemet. Az újabb elengedés után Vettelt támadta ismét a két Force India és Massa. Ocon nagyon bátran vágódott be csapattársa, Pérez mellé, a szűk pályán összeütköztek. A lerepülő törmelékekre ráhajtott Räikkönen, defektet kapott, amitől a Ferrari annyira megsérült, hogy csak egy kör hátránnyal tudta tovább folytatni. A biztonsági autós fázis alatt Hamilton nagyot fékezett, Vettel pedig ráfutott, majd melléhajtott számon kérni az esetet, erre Hamilton ráhúzta az autót. A rengeteg törmelék miatt piros zászlóval szakították meg a futamot. Húszpercnyi állás után indult újra a futam. Ricciardo szinte kilőtt, az ötödikről a harmadik helyre lépett előre.

Hamilton fejvédője kilazult, rosszul rögzítették a piros zászlós leállás alatt. A brit pilóta próbálta orvosolni a problémát, a kezével fogta. Vettel veszélyes vezetésért 10 másodperces büntetést kapott, Hamiltont pedig behívták, hogy rögzítsék fejvédőjét. A káosz után Ricciardo állt az élre. Vettel és Hamilton a hetedik és nyolcadik helyre esett vissza, de a futam végéig még előre tudták verekedni magukat kissé.

Az 51 körös Azeri Nagydíj a hatalmas káosz után az ausztrál Daniel Ricciardo pályafutása ötödik győzelmével zárult, aki a tizedik helyről rajtolva nyerte meg a futamot. A második helyen Valtteri Bottas futott be, aki az utolsó pillanatban előzte meg Lance Strollt. Lance Stroll 18 évesen és 239 naposan a legfiatalabb versenyző, aki dobogóra állhatott. Pontszerző helyen ért célba még: Vettel, Hamilton, Ocon, Magnussen, Sainz, Alonso és Wehrlein.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?