Forma–1: a plusz 38 kiló ellenére nem fognak nőni a köridők

f1

Aki követi a Forma–1-et, biztosan hallotta, hogy 2022-től drasztikusan megváltoznak az autók. Persze az átlagnéző nem fog túl sokat észlelni ebből, ha csak ránéz a kocsikra, azt veszi majd észre, hogy 13-ról 18 colosra nőttek a kerekek, és kicsit más formát kaptak a szárnyak.

Valójában ezek fontos változások lesznek, hiszen a nagyobb kerekek miatt nagyobb féktárcsákat is kapnak az autók, teljesen új gumikat fejleszt a Pirelli is. Az aerodinamika teljes átdolgozásától azt remélik a mérnökök, hogy sokkal jobb versenyeket látunk majd. Az abroncsok az eddigi teszteken jól vizsgáztak, nehezebben melegedtek túl és tartósabbak voltak, ami a versenyzés szempontjából nem elhanyagolható. Előbbi az időmérőn segíthet a gyors kör előtt, utóbbival kapcsolatban pedig a versenyeken hallani gyakran a „maradj le és tartsd életben a gumikat” mondatot.

(Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy volt időszak, amikor nemcsak a gumit, a motort, de az egész autót kellett beosztani a teljes versenyre kis túlzással azért, hogy az egyben maradjon. Az autósport soha, vagy csak nagyon ritkán szólt arról, hogy mindenki a maximumon nyomja végig.)

Az elmúlt évek egyik legnagyobb problémája a leszorítóerő elvesztése. Ez a támadó pozícióban lévő pilóta számára nagyon fontos, mivel az autók olyan turbulens levegőt generálnak, hogy sokkal inkább megnehezítik a másik követését, így csatázni is sokkal nehezebb lett. Minél gyorsabbak lettek az autók, annál jobban kirajzolódott ez a probléma. Erre reagálni kellett, így drasztikus szabálymódosítást hajtottak végre, aminek jelentős részét a padlólemez átalakításával oldották meg, ami egy nagyon ritkán látható, de annál fontosabb elem.

Az F1 most nem az FIA-ra (Nemzetközi Automobil-szövetség), hanem a saját embereire bízta az új szabályok megalkotását (amelyek már 2021-re tervben voltak, de a járvány miatt toltak rajtuk egy évet). A szakemberek több mint 1 petabyte adatot gyűjtöttek össze a szimulációk során, így született meg az a döntés is, hogy visszatér a Venturi-csatornás tervezési elv, ami 1983 óta tiltott volt. A két oldaldoboz alatt egy-egy hatalmas (fordított) szárnyprofilt találunk majd, amivel óriási szívóhatást generálnak, illetve az eddiginél nagyobb diffúzort és ívelt hátsó szárnyat is kapnak az autók. Ebben az esetben a hátsó szárny nem a leszorítóerő termelése, hanem a levegő áramlása miatt lesz fontos. Szándékosan minden elemmel arra dolgoztak rá, hogy az autó vezethetőbb legyen, viszont a hátul érkezőt ne befolyásolja annyira a turbulens levegő.

A mérések alapján eddig az autók 15 méter követési távolságból a leszorítóerő 35%-át veszítették el, egyautónyi távolságról pedig a 47%-át. Idén állítólag ezek a számok 15 méternél 4%-ra, egyautónyi távolságnál pedig 18%-ra csökkennek majd, ami hatalmas különbség lehet.

Bár 38 kilót híznak, de rövidülnek az autók, és a legutóbbi információk szerint hiába az extra súly és az új szabályok, a szimulátoros tapasztalatok alapján köridő szempontjából szinte semmit sem veszítettek a tempóból (Ez azért fontos, mert az első információk alapján 6-7, később 1,5-3 másodperces lassulásról hallottunk).

Az F1 tehát szándékosan és aprólékosan készült egy olyan változásra, amivel szorosabbá és izgalmasabbá tehetnék a versenyeket, ehhez hozzátartozik még a 145 millió dolláros költségsapka is, ami Ross Brawn, a sorozat sportszakmai igazgatójának elmondása szerint azt eredményezi majd, hogy egyik csapat sem fog tudni dominálni. Hogy mennyire jönnek be az új szabályok, arra két hónapon belül választ kapunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?