Foci-Eb: a futball hazatért, de nem Angliába

euro2024

A spanyol labdarúgó-válogatott megérdemelt sikerével fejeződött be a 2024-es németországi Európa-bajnokság. A trófea jó kezekbe került, ezt még az angolok sem vitatják, miközben a spanyolok már a 2026-os vb-címről ábrándoznak. Így látták a főszereplők a döntőt.

Kiábrándító futballt hozott a berlini döntő első negyvenöt perce, de a szünet után a két csapat kárpótolta a nézőket: született három gól, volt több nagy helyzet, a győztes találat ráadásul a hajrában született. Spanyolország 2:1-re legyőzte Angliát és hibátlan mérleggel, a legtöbb gólt szerezve nyerte meg a tornát.

Spanyol eksztázis

„Eksztázisban vagyok. Mindannyian megérdemeltük ezt a sikert, a családjaink és a szurkolóink is. Európa bajnokai lettünk, és remélhetőleg hasonlóan folytatjuk legközelebb, a világbajnokságon is. Az a helyzet, hogy senki sem tudta a receptet, hogyan foghatna ki rajtunk” – nyilatkozta boldogan a döntő legjobbjának választott, első spanyol gólt szerző Nico Williams. A Bilbao szélsője Baszkföldön, Pamplonában született, de szülei mindketten szegény ghánaiak voltak, akik a Szaharán keresztül, embercsempészek segítségével érkeztek Spanyolországba és sokáig ott is nagyon szegény körülmények között éltek. „Nagyon sokat szenvedtek azért, hogy én itt lehessek” – emlékezett meg szüleiről Williams, aki nagyszerű tornát zárt, és első számú kérője valószínűleg az FC Barcelona lesz a nyáron.

Csapattársa, a torna legjobbjának választott Rodri sem maradt el mögötte lelkesedésben. „Azt hiszem, ez karrierem eddigi legszebb napja. Nagyon nehéz volt, de Európa-bajnokok vagyunk. A legsikeresebb európai nemzetté váltunk és történelmet írtunk” – mondta a védekező középpályás, akit a döntő félidejében sérülés miatt le kellett cserélni, de a helyére beálló Zubimendi becsülettel helyállt a posztján.

„A futball fontos értékeket testesít meg. A mi jelenlegi generációnk példaértékű lehet mindenki számára. A fiatal játékosaink mentalitásának alapja, hogy keményen dolgoznak. Nagyszerű eredményt értünk el a döntőben, de nem az a legfontosabb, hanem a folyamat” – összegzett a döntő után a sikerkovács Luis de la Fuente, aki 2015-ben a spanyol U19-es, 2019-ben pedig a spanyol U21-es válogatottal már nyert szövetségi kapitányként Európa-bajnokságot. Utóbbi csapatból a vasárnapi döntőben Dani Olmo, Fabián Ruiz, Oyarzabal és Merino is pályára lépett, a három góllal és két gólpasszal záró Olmót például kifejezetten az ő felfedezettjének tartják.

spanyolok

„Ez még sokáig fájni fog”

Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya elismerte, hogy a jobbik csapat győzött. „Úgy gondolom, Spanyolország volt az Európa-bajnokság legjobb csapata. A döntőben nem igazán birtokoltuk a labdát elegendő arányban, de az utolsó tíz percig jól tartottuk magunkat. Az első félidőben kiválóan védekeztünk, de a labdaszerzések után nem tudtunk mit kezdeni a letámadásukkal. A második félidőben jobban érződött rajtunk a fáradtság, amiben a korábbi hosszabbításos meccseink is szerepet játszottak, végső soron ezért adódott sok lehetőség a spanyolok előtt.”

Southgate hozzátette, egy nagyszerű tehetségekkel teli csapata van, amely kétszer döntőbe és egyszer elődöntőbe jutott az elmúlt hét év nagy tornái során. Szerinte a jövő is biztosítva van az angolok számára, hiszen sok fiatal játékos 6-8 év múlva is kerettag lesz. Ebben jó eséllyel igaza lesz a bizonytalan jövőjű szakvezetőnek, hiszen az egész torna harmadik legfiatalabb keretével rendelkező angolok döntős kezdőcsapatában hatan is legfeljebb 25 évesek voltak. – „Most nagyon fáj a vereség, de a fiataloknak nincs okuk rá, hogy ne álljanak fel ebből a jövőben” – zárta Southgate.

„Nehéz megfogalmazni, mit érzünk az elszalasztott lehetőség miatt. Ha esély kínálkozik, meg kell ragadni, de mi nem tettük, és ez még sokáig fájni fog” – mondta az angolok csapatkapitánya, Harry Kane, aki így továbbra is vár pályafutása első trófeájára.

Anglia terv nélkül

A közvélemény és az ismertebb sportlapok gyakorlatilag egy emberként ismerik el, hogy az aranyérmet a torna legjobb fociját játszó csapat kapta. A spanyoloknak legfeljebb rövidebb üresjárataik voltak, de összességében mindegyik ellenfelüknél jobb csapat benyomását keltették. A madridi AS napilap „Dicsőség Spanyolországnak” címmel jelent meg, az alcímben pedig a „Negyedik Eb-címét nyerte a La Roja, amely leckét adott egységességből és karakterből” szöveg szerepel. A Mundo Deportivo az egyszerű „Bajnokok” címet választotta, ahol a válogatott a Wimbledon-győztes Carlos Alcarazzal osztozkodik a nyitóoldalon.

Az angol lapok közül a The Guardian szerint „A futball hazatért Spanyolországba, miután Anglia ismét elbukott”, véleménycikkében pedig úgy fogalmaz, hogy „Angliának reménye volt, de rendes terve nem.”

Abban szintén egyetért szinte mindenki, hogy a németországi torna színvonalában biztosan nem ért fel a legjobb Eb-k vagy vb-k szintjére. A legtöbben a 24 csapatos formátumot, illetve a négy legjobb csoporharmadik számára is továbbjutást biztosító rendszert okolták ezért. Az UEFA azonban változatlatlan lebonyolításban tervezi a 2028-as tornát, amelyet az Egyesült Királyság és Írország közösen rendez.

(lz, TASR, UEFA.COM)

A döntő jegyzőkönyve

Spanyolország–Anglia 2:1 (0:0)

Berlin, 65 600 néző

Játékvezető: Letexier (francia)

GÓL: Williams (47.), Oyarzabal (86.), ill. Palmer (73.)

SÁRGA LAP: Olmo, ill. Kane, Stones, Watkins

SPANYOLORSZÁG: Simón–Carvajal, Le Normand (83. Nacho), Laporte, Cucurella–Rodri (46. Zubimendi), Fabián Ruiz–Yamal (89. Merino), Olmo, Williams–Morata (68. Oyarzabal)

ANGLIA: Pickford–Walker, Stones, Guéhi–Saka, Mainoo (70. Palmer), Rice, Shaw–Foden (89. Toney), Bellingham–Kane (61. Watkins)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?