Final Fourban a komáromiak

komáromi kosarasok
Komárom |

Nagy sikerrel zárult a szerda este a komáromi férfikosárlabda-csapat számára: a piros-fehérek ledolgozták a horvát Sibenka elleni hétpontos hátrányukat az Alpok–Adria-kupa negyeddöntőjének visszavágóján, és bejutottak a négyes döntőbe.

2017-ben az akkori komáromi kosárlabdaklub már szerepelt a sorozat Final Fourjában, sőt, Sinisa Bilicék el is hódították a trófeát. A két éve alakult BC egyesülete lényegében újonc az Alpok–Adria-kupában, annál nagyobb a mostani siker értéke. „Ha valaki akkor Boban Tomic klubelnöknek vagy nekem azt mondja, hogy ott leszünk a legjobb négy között 2023-ban, kinevettük volna. Egy álom vált valóra. Minden tiszteletem a játékosoké, szívből gratulálok nekik – nyilatkozta Zlatko Jovanovic, a komáromiak vezetőedzője, hozzátéve, (ugyancsak) kétéves edzői pályafutása legfontosabb meccse volt a szerdai.

A negyeddöntő visszavágóján volt is mit csinálnia a 39 éves bosnyák szakembernek: az első két negyedben a komáromiak végig futottak az eredmény után, ami a hétpontos, első meccsen összeszedett hátrány miatt nem sok jóval kecsegtetett a folytatásra. A Duna-partiak távoli dobásai rendre kiszédültek a gyűrűből, a kosár alatti bosnyák–szerb páros, Miljan Markovic és Vuk Djordjevics pedig nem és nem tudott lepattanót szerezni a pálya egyik felén sem. Luka Gasics hozta a szokásos energikus játékát, de magához képest sokszor hibázott, egy alkalommal zsákoláskor a gyűrű is kifogott rajta.

A kissé hitehagyottan, 40:44-es félidei állásnál öltözőbe vonuló csapatot azonban mintha kicserélték volna a harmadik és negyedik tíz percre.

Az elején nem azt csináltuk védekezésben, amit megbeszéltünk. A szünet után viszont hihetetlen energiával jöttünk vissza a pályára – árulta el lapunknak Samuel Volárik, a komáromiak játékosa.

Az eredmény: a 24. percben újra egál állt a kijelzőn, és onnantól már csak a hazaiak vezettek. A védekezés pattogósabb lett – alighanem csak e sorok íróját idegesítette a szpíker, aki az angol defense-t (védekezz) erős szlovák akcentussal (díí-fenzz, díí-fenzz) skandálta, szűnni nem akaró elánnal... Támadásban pedig az amerikai duó, Shane Gattling és Demarkus Stuckey óriásit küzdött.

Persze, mondhatnánk, utóbbitól megszokott, hogy átlag felett termeli a pontokat, Most viszont egészen kilátástalan helyzetekben is a hátára vette a csapatot, szórta a hármasokat és 28 pontjával oroszlánrésze volt abban, hogy a komáromiak végül a maguk oldalára billentették a mérleg nyelvét a hajrában. Mert a hétpontos hátrány miatt a tíz körüli vezetés sem volt életbiztosítás. Az utolsó két percben hol a hazaiak, hol a horvátok álltak továbbjutásra. 88:78-nál egy kimaradt Sibenka-hármas jelentette a biztos komáromi továbbjutást (a vége 89:78 lett).

Fizikálisan és mentálisan is rettentően nehéz meccs volt. A második részében már alig engedtük támadólepattanóhoz az ellenfelet. Persze, a sikerhez kellettek a szerencsés kosaraink is, de erről is szól a kosárlabda. Megérdemelten jutottunk tovább – tette hozzá Volárik.

A csarnokban nagy ünneplés folyt, de a hangulat a meccs alatt sem laposodott el. A hazai „hangerőszekciónakugyanis keményen feladták a leckét a vendégdrukkerek, akik mintegy 30-an kísérték el kedvenceiket. Dobbal, egy kisebb megafonnal (és nem kevés sörrel) felszerelkezve állták, énekelték, skandálták végig a meccset. Pontosabban a háromnegyedét, amikortól néha-néha már elhalkultak. Ezzel egyidőben pedig a csarnok többi, hazaiaknak szorító része tombolt egyre inkább, még egy kis extra energiát biztosítva a csapatnak.

A balkániak – a körülöttük felsorakozó biztonságiak örömére is – nagyon higgadtan vették tudomásul a kiesést, a meccs után az irányítót még vállukra is kapták. Az ő klubjuk is fiatal: 2010-ben alapították, a csődbe ment híres előd, a KK Sibenik jogutódjaként. S ha már higgadtság: a végig sportszerűen küzdő csapatok mellett meg kell említeni a játékvezetői hármast is, amely szét is fújhatta volna a meccset, de jó érzékkel nem tette, így minimálisra csökkentve a reklamálást.

A lévaiak a legjobb 16 közé jutottak a FIBA-kupában, mi pedig az iglóiakkal a négy között vagyunk az AAK-ban. Remélem, a szlovákiai kosárlabdát egyre komolyabban fogják venni – bizakodott Jovanovic.

A komáromiak a Final Fourban – amelynek pontos idejét és helyszínét később jelölik ki – a lengyel Dabrowa Górniczával találkoznak az elődöntőben. A másik ágon a Pardubicét búcsúztató iglóiak a bécsi BC GGMT ellen lépnek pályára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?