FIFA-gála - Ronaldo negyedszer az Év játékosa

Zürich |

<p>Cristiano&nbsp;Ronaldo, a Real Madrid portugál válogatott futballistája lett 2016-ban az Év játékosa a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA). A legszebb gólért járó Puskás Ferenc-díjat a malajziai Mohd Faiz Subri vehette át a hétfő esti, zürichi gálán.&nbsp;</p>

 A 31 éves Ronaldo 2008, 2013 és 2014 után negyedszer érdemelte ki az elismerést. A támadó az előző szezonban klubjával megnyerte a Bajnokok Ligáját, a válogatottal pedig a franciaországi Európa-bajnokságot. A decemberben az Aranylabdát is elhódító futballista - aki mellett még az argentin Lionel Messi és a francia Antoine Griezmann volt tagja a legjobb háromnak - Gianni Infantinótól, a FIFA elnökétől kapta meg a győztesnek járó trófeát.

"Micsoda megtiszteltetés! - mondta meghatódva Cristiano Ronaldo. "Nem találok szavakat. 2016 pályafutásom legjobb éve volt. Voltak kétségek, nehéz pillanatok, de az év megmutatta, hogy továbbra is jól játszunk. Afelől nem voltak kétségeim, hogy sok mindent megnyerhetünk."

Ronaldo az összes voks 34,54 százalékát gyűjtötte be, Messi 26,42, Griezmann pedig 7,53 százalékkal zárt. A FIFA 23-as listát adott a szavazóknak.

Az idén nyolcadszor átadott Puskás-díj a 29 éves malajziai Mohd Faiz Subrié lett, aki azzal érdemelte ki az elismerést, hogy 2016. február 16-án, a Penang bajnoki mérkőzésén egy bal oldali szabadrúgásból, jó 30 méterről a bal felső sarokba lőtt úgy, hogy a labda ritkán látható kanyart írt le a levegőben. Mohd Faiz Subri a korábbi brazil klasszistól, Ronaldótól vehette át a legszebb gólért járó elismerést.  

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"261767","attributes":{"alt":"","author":"TASR/AP-felvétel","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 400px;","title":"Mohd Faiz Subri","typeof":"foaf:Image"}}]]

A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz szépségdíjas találatra a szervezet honlapján lehetett szavazni, majd november végétől már csak arra a háromra, amely addig a legtöbb voksot kapta. A másik két jelölt a brazil Marlone és a venezuelai Daniuska Rodríguez volt.

Az év legjobb női játékosa az amerikai Carli Lloyd lett, míg a legjobb női edzőnek a német válogatott szövetségi kapitányát, Silvia Neidet, legjobb férfi trénerének pedig a Leicester Cityt hatalmas meglepetésre angol bajnoki címig vezető olasz Claudio Ranierit választották. 

Az Év csapatában szinte kizárólag a Real Madrid és az FC Barcelona játékosai kaptak helyet, a két kivételt a Bayern München kapusa, Manuel Neuer és a korábbi Barca-futballista, jelenleg már a Juventusban játszó Dani Alves jelentette. A futballistákat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet (FIFPro) által szervezett szavazáson 75 ország több mint 25 ezer profi játékosa vett részt. A katalán klub labdarúgói nem jelentek meg az ünnepségen, mert az Atletic Bilbao elleni szerdai kupamérkőzésükre készülnek.

A Fair Play-díjat a kolumbiai Atlético Nacional kapta, amely felajánlotta a Copa Sudamericana győztesének járó trófeát a brazil Chapecoensének, miután utóbbi klub 19 játékosa november végén, a kupadöntőre utazva repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. Később a Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség a Chapecoensét nyilvánította a második számú kontinentális kupasorozat győztesének.

Az új, Év szurkolói-díjat az áprilisi FC Liverpool-Borussia Dortmund találkozó nézőinek ítélték, akik együtt énekeltek az 1989-es hillsborough-i katasztrófa évfordulóján. Az életműdíjat a brazil futsalos, Alessandro Rosa Vieira, ismertebb nevén Falcao kapta.

A díjakról a szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai, kiválasztott sportújságírók és a szurkolók voksai alapján döntöttek.

Infantino és Ronaldo mellett a díjátadók között volt többek között Jelena Iszinbajeva, Diego Maradona, Frank Rijkaard és Gabriel Batistuta is.

A díjazottak:

Az év legjobb férfi játékosa: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
Az év legjobb női játékosa: Carli Lloyd (amerikai, Houston Dash)
Az év edzője férfi csapatnál: Claudio Ranieri (olasz, Leicester City)
Az év edzője női csapatnál: Silvia Neid (német válogatott) 
FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Mohd Faiz Subri (malajziai, Penang)
FIFA Fair Play-díj: A kolumbiai Atlético Nacional, amely felajánlotta a Copa Sudamericana győztesének járó trófeát a brazil Chapecoensének, miután utóbbi klub 19 játékosa november végén, a kupadöntőre utazva repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. Később a Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség a Chapecoensét nyilvánította a második számú kontinentális kupasorozat győztesének.
az év szurkolói: az FC Liverpool-Borussia Dortmund találkozó nézői, akik együtt énekeltek a hillsborough-i katasztrófa évfordulóján

Az év csapata:
Manuel Neuer (német, Bayern München) - Marcelo (brazil, Real Madrid), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Gerard Piqué (spanyol, FC Barcelona), Dani Alves (spanyol, Juventus) - Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona), Toni Kroos (német, Real Madrid), Luka Modric (horvát, Real Madrid) - Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Luis Suarez (uruguayi, FC Barcelona), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?