Fernyák nyugodtan készülhet Athénre

Fernyák István kilencedikként zárta a New York-i szabadfogású birkózó-világbajnokságot, s ezzel ötkarikás kvótát szerzett. Tehát a 30 esztendős sportoló nyugodtan készülhet második olimpiájára, Sydney után Athénben is szőnyegre léphet.

Fernyák István (balról) Sydney után jövőre is indulhat az olimpiánRendkívül erős mezőny állt rajthoz New Yorkban.

Mivel olimpiai selejtezőnek is számított a viadal, mindenki ott volt, aki csak valamelyest számít a sportágban. Talán súlycsoportunkban (66 kg) volt a legnagyobb tülekedés, negyvenketten indultunk. Tudtam, ha ott akarok lenni az első tízben, csoportelsőként kell végeznem. Vetélytársam egy kirgiz és egy német versenyző volt.

Ha nagy csatákban is, de sikerrel vette az akadályokat.

Szerencsére az első mérkőzés eléggé simán alakult, 4:1-re legyőztem Tabaldit. Viszont a tavalyi vb-negyedik, a német színekben versenyző Ürün ellen rendkívül nehéz dolgom volt. Jól kezdtem, 3:0-ra vezettem, ám a bírók két pontot elvették tőlem. Végül 2:2 után hosszabbítás következett, s a ráadás második percében sikerült egy jól bevált fogást alkalmaznom.

Ekkor már valamelyest fellélegezhetett, de ezzel még nem volt biztosítva az olimpiai kvóta.

A csoportküzdelmek után tizenhárman maradtunk versenyben, hárman erőnyerőként kerültek a negyeddöntőbe. Ők már ünnepelhették az athéni repülőjegyet. Tehát tízen küzdöttünk a fennmaradó hét helyért, a győztesek továbbjutottak, a vesztesek között az döntött, hogy ki szerez több pontot.

A két évvel ezelőtti világbajnok bolgár Barzakovval találkozott, s ő bizony túl kemény diónak bizonyult.

Kockáztatnom kellett, hiszen nem volt más választásom. Bátran mentem előre, rendkívül aktív voltam, s ennek meg is lett az eredménye. Annak ellenére, hogy 11:5-re kikaptam (korábban csupán egy-két pontot sikerült begyűjtenem a klasszissal szemben), elértem célomat. Ismét ott lehetek az olimpián! Nem tagadom, alaposan megkönnyebbültem, hiszen közel egy esztendő áll a rendelkezésemre, hogy alaposan felkészüljek.

Egyedül szerzett olimpiai kvótát a szlovák csapatból.

Több korábbi világbajnoki érmes is lógó orral távozott New Yorkból. Remélem, a jövő tavaszi selejtezőkön – az egyiket Pozsonyban rendezik s amelyeken én már nem indulhatok – a Kollár, Kertanti, Mazáč, Fašánek, Pecha ötösből legalább ketten kiharcolják az ötkarikás részvételt. Egyébként két szlovák birkózó, Čikel és Valach ott lesz Athénben, azonban ők osztrák színekben indultak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?