Fernández az Eb-ken nem tud hibázni

<p>Tökéletes korcsolyázással, két négyfordulatossal és egy tripla axellel, száz fölötti pontszámmal áll az élen Javier Fernández a férfiak versenyében az ostravai műkorcsolya-Európa-bajnokságon. Úgy tűnik, a spanyolok sztárja az Eb-ken nem tud hibázni, és ma este vélhetően simán begyűjti ötödik kontinensbajnoki címét.</p>

Fernández a Malaguena latin ritmusára készített rövidprogramjában négyfordulatos toeloopot ugrott kombinációban, és a négyfordulatos salchowja, valamint a tripla axelje is tökéletes volt. Mindez 104,25 pontot ért számára.

„Nagyon örülök, mert ez volt az első tiszta rövidprogramom a szezonban. A sok munka kifizetődött” – jegyezte meg Fernández, aki csaknem 10 ponttal vezet az orosz Makszim Kovtun előtt.

De a tavalyi bronzérmes Kovtun is elégedett lehet, ő is két négyfordulatost ugrott a rövidprogramjában, amire 94,53 pontot kapott. „Végre egyszer minden úgy sikerült, ahogy kellett. Bebizonyosodott, hogy jó döntés volt a mentális felkészülésre helyezni a hangsúlyt. Olyan boldog voltam a program után, hogy majdnem felkaptam az edzőmet, és a karjaimban vittem el a lihegőbe” – lelkendezett Kovtun.

A tavalyi ezüstérmes izraeli Alexei Bychenko a harmadik helyen áll 86,68 ponttal.

Honfitársa, a címvédő junior világbajnok Daniel Samohin ezzel szemben kűrt sem futhat. Az izraeli versenyzőnek nem érkezett meg a csomagja Ostravára, Tomáš Verner és Michal Březina próbált segíteni neki, hogy szerezzen egy korcsolyát, amiben versenyezhet. A csütörtöki edzésen vadonatúj korcsolyában próbálkozott, de még egy sima koszorúzás közben is elesett. Hosszas variálás után Samohin végül bátyja korcsolyájában futotta le a rövidprogramot, amit Svájcból hoztak utána. De szemmel látható volt, hogy az idegen korcsolyában nem érzi a jeget, a négyfordulatosnak szánt toeloopja csak tripla lett, a salchowja csak dupla, az axelje pedig szimpla. A rövidprogram szabályai könyörtelenek – Samohin gyakorlatilag értékelhető elem nélküli teljesítménye csak a 33. helyre volt elég a 36 fős mezőnyben, a magyar Borovoj Alexander hat hellyel előzte meg, a szlovák Michael Neuman pedig kevesebb, mint három ponttal maradt el tőle. „Ha nekem kellett volna idegen korcsolyában versenyezni, valószínűleg nem vállaltam volna – mondta csapattársáról elismerően Bychenko. – Le a kalappal ez előtt a srác előtt. Ez a kudarc nem fogja megtörni, csak erősebb lesz tőle.”

A hazai Michal Březina a 8. helyen áll, mert hiába volt hibátlan a tripla-tripla kombinációja, a tripla axelből elesett. „Tiszta lökött vagyok – kommentálta a hibáját a cseh korcsolyázó, aki éppen a gyönyörű tripla axeljéről ismert. – Az ugrás, ami a büszkeségem, most csalódást okozott nekem. Magam sem tudom, miért, kicsit változtattam az ugrás bemenetén, és ez lett a vége. Pedig ha nem csinálom ezt a hibát, akkor 85-86 pontom lehetett volna. De ez van, így legalább megpróbálhatok hátulról támadni.” (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?