Fellobbant a láng

Olümpia. Fellobbant az augusztus 13. és 29. között sorra kerülő athéni olimpia lángja az ókori játékoknak otthont adó Olümpiában.
A tűzgyújtó papnőt egy 32 éves színésznő, Talia Prokopiu alakította, immár harmadszor.

Olümpiában fellobbant az olimpiai láng, amely 78 ezer km-t tesz meg, mielőtt visszatér az athéni megnyitóraČTK/AP-felvételOlümpia. Fellobbant az augusztus 13. és 29. között sorra kerülő athéni olimpia lángja az ókori játékoknak otthont adó Olümpiában.

A tűzgyújtó papnőt egy 32 éves színésznő, Talia Prokopiu alakította, immár harmadszor. Az időjárással ezúttal szerencséjük volt a házigazdáknak, hiszen a kissé felhős égbolt ellenére a nap összegyűjtött sugarai által sikerült elérni a megfelelő hőfokot. Az ősi helyszínt több száz rendőr biztosította. A fáklya első vivője Kosztasz Gatsziudisz görög gerelyhajító volt.

Az olimpiai láng útja során mintegy 78 ezer km-t tesz meg, mielőtt visszatér a XXVIII. játékok megnyitójára. Az 1936-os debütálás óta most először mind az öt kontinenst érinti a staféta, amelyben 300-500 méter erejéig mintegy 11 ezer futó kap lehetőséget. A láng valamennyi korábbi nyári olimpiai helyszínen megfordul majd.

A felmérések tanúsága szerint a görög főváros lakói közül sokan még nem igazán jönnek lázba a világ legnagyobb sporteseménye kapcsán.

Ennek oka, hogy eddig jórészt csak az építkezések miatti kellemetlenségekből jutott ki nekik, másrészt nyugtalanítja őket a várható ötkarikás „felfordulás”. Ugyanakkor tény, hogy a játékok sikerétől függetlenül gazdagodnak majd az athéniak, éppen a beruházásoknak, modernizálásoknak köszönhetően. ĺme egy lista arról, mi marad a fővárosiaknak a játékok után: új nemzetközi repülőtér, 65 000 új munkahely, 120 kilométernyi új, 90 kilométernyi felújított út, amelynek egy része körgyűrű, 7,7 kilométeres új metróvonal, 23,7 kilométeres új villamosvonal, 32 kilométeres, a repülőtérre vezető gyorsvasút, egy ultramodern forgalomirányító központ, új pályaudvarok, 290 ezer elültetett fa, illetve 11 millió bokor, cserje, a légszennyezettség 35 százalékos csökkenése, a turizmus növekedése.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?