Fa Nándor akár dobogós is lehetett volna

Budapest |

<p>93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a földet Fa Nándor, aki tegnap ért célba a Vendée Globe-on.&nbsp;</p>

Révbe ért a Spirit of Hungary, miután tegnap átvágta a célvonalat Les Sables-d'Olonne kikötőjében a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen. A 63 éves Fa Nándor, az óceáni vitorlázás profi világbajnokságába 15 év után visszatért, immár ötszörös földkerülő acélember teljesítményével ámulatba ejtette e rendkívüli sportnem szakmai elitjét is. A még 2013-ban indult pontgyűjtő futamokon a résztvevők hol egyedül, hol párosban szelték át az óceánt. Mire a tavaly november 6-án Franciaországból elindított, egyszemélyes, megállás nélküli földkerülő vágtához értek, addigra a 18,28 m-es hajók nagy része komoly sérüléseket szenvedett. A döbbenetes hajszában a 29 hajóból 11 az óceán áldozatául esett. Az egyre feljebb törő Spirit of Hungary a dél-amerikai Horn-fok után már csak javarészt az ún. könnyített vitorlások gárdáját találta maga előtt. Így érkezett Fa Nándor – az egész mezőnyből egyedül maga tervezte s a saját felügyelete alatt épült vitorlással – nyolcadikként a célba 93 nap alatt, egyéni csúcsát 34 nappal megjavítva. Ha nincs a világcégek oldaláról megtámogatott lobbizás – aminek köszönhetően a hajók egy része az eredeti feltételeknél könnyebb súllyal indulhatott –, akár dobogós helyen is végezhetett volna. A pálmát így a francia A. L. Cléach könnyített hajója vitte el 74 napos új rekordjával. „Van egy-két dolog, amire rendkívül büszke vagyok. Az egyik, hogy 100 napon belül célba értem, ez a 93 nap nagyon jó. A másik, hogy az árbócot nem kellett javítani, egyszer sem kellett megmásznom, s ezt az árbócot én készítettem. A harmadik, hogy a hajótestnek semmi baja, megbízhatóan teljesített. És persze ott a nyolcadik hely. Előzetesen azt mondtam volna, ha a 15 között végzek, az már nagyon jó eredmény. Ehhez képest a nyolcadik hely extrém jó” – fogalmazott a székesfehérvári sportember, aki a célba érése után kisebb táncot járt a pódiumon. Jelenleg a magyar vitorlázás egy másik élő legendája, Kopár István készülődik világkörüli versenyre, a Golden G. Race 2018-ra, ráadásul olyan osztályban, ahol a vitorlázó nem folyamodhat a modern kor vívmányaihoz, mert tilos a GPS, az elektronikus térkép, a műholdas meteoállomás, a gépi robotkormány és egyéb könnyítést jelentő technikai eszközök használata. Kopár István az első magyar vitorlázó, aki 1990–91-ben egyedül és egy kikötéssel kerülte meg a Földet. 1990–97-ben a Mol-H. 1100 vitorláson a H. Challenger földkerülő versenyen csapatával elhódította az első helyet. (Poór József, MTI)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?