Évente megújul a somorjai sportgála

somorja

Ha tehetik, minden év végén találkoznak. Visszapillantanak, összegzik helytállásukat, díjazzák a legjobbakat. És mindig van mit mérlegelni a somorjai sportgálán, a 2023-as évet értékelőn is ezt tették.

Duducz Tibor, a képviselő-testület sport- és ifjúsági bizottságának elnökénél futnak össze a szálak a szervezés terén. Amióta belecsöppent ebbe a szerepkörbe, évről évre valami új dolgon töri a fejét, és meg is valósítja.

Dél-Szlovákia-szerte városainkban nem nagyon jellemző, hogy sportgálán ünnepeljék aktuális legjobbjaikat. Miért akarják, hogy Somorján legyen minden évben ilyen esemény?

Már korábban is volt találkozó, rendszeresen összejöttek a sportklubok, ajándékot adtak a legjobbjaiknak. Hiányzott belőle a gála, a szórakozás, a kikapcsolódás és a versengés. Hogy már előtte lemenjen egy szavazás, és a sorrend alapján díjazzuk városi szinten a legjobbakat. Izgalom, mosoly, csalódás és nevetés közepette, miközben megjelenhetnek az arcokon az öröm és a bánat könnyei is. Ebbe az irányba próbáltunk mozdulni, és örülök, hogy a klubok is elfogadták a változásokat. Ajánlhatnak versenyzőket, szavazhatnak, de nem a sajátjaikra, csak a többiekre. Először csupán egy ankét volt, amit aztán két korosztályra (15 és 20 évig) bontottunk, majd a csapatversenyt is belevittük, és 2019 óta közönségdíjasunk is van, a jelöltekre a város Facebook-oldalán lehet szavazni. 2023-ban hihetetlen sok embert megszólított az ankét, csak jóval ezer fölötti szavazattal lehetett nyerni.

A voksokból kategóriánként összeállt a sorrend. A főszervező számára mi volt a legemlékezetesebb somorjai sportpillanat?

Nem csak egy jut eszembe. A legelső öröm Rióból érkezett, ahol a junior tőrcsapat megnyerte a Világkupát. Más jellegű, de mégis maradandó nyomokat hagyott bennem, hogy hosszú évek múltán elkészült az alapiskola udvarán az atlétikai rekortán pálya, amely nemcsak a diákokat, hanem a város lakosságát is szolgálja. Sporttörténeti esemény tanúi voltunk márciusban, amikor az STK II. ligás focicsapata a Szlovák Kupa negyeddöntőjében a híres pozsonyi Slovant fogadta, és csak tizenegyesekkel maradt alul. És nem hagyhatom ki az évente ismétlődő sportágválasztót, melyen három alapiskolából ötszáz gyerek keresi a számára legmegfelelőbb sportolási lehetőséget.

2023-ban a négy fődíjból kettőt a vívók vittek el: a junior tőrcsapat és Branislav Lančarič, aki 5. volt a kadett vb-n. Jelenleg ez a legsikeresebb sportág a városban?

Az eredmények szempontjából igen, ráadásul a tőrcsapat egymás után másodszor lett első. Korábban a kajak-kenusok szoktak kitűnni, most is van egy feltörekvő csoportjuk.

Köztük Stehlík Vivien kenus, aki megismételte korábbi elsőségét a 15 éven aluliak között. Újabb kiváló versenyző bontogatja szárnyait Somorján?

Igen. Hátrányos számára, hogy nincs igazi ellenfele az országban, még az idősebbek között se, ezért nemzetközi szinten kell minél többet versenyeznie. Visszafogta sérülése is, felépülése után újra erőre kaphat, ami fejlődése szempontjából nagyon fontos.

Kihirdették az ankétok legjobbjait, nagy tapsot kapott a 27 színpadra hívott sportoló, és tisztelettel megemlékeztek az év közben elhunyt birkózóedzőről, Horváth Istvánról is. Jelenlegi arcát mutatta meg a somorjai sport a gálán?

Mindenképpen. Ott vagyunk az utánpótlás-nevelés élvonalában. Igaz, ezúttal világ- és Európa-bajnokunk nem volt, tehetségeinket azonban felvonultattuk. Városunkban adottak a feltételek a sportolásra, a gyerekek imádják a sportot. Megszállottan dolgoznak a klubokban, és nevelik az újabb és újabb versenyzői nemzedékeket. Ennek is köszönhetően nem csökken városunkban a sportoló gyerekek száma.

somorja
Érdekes

2023 somorjai legjobbjai

15 éves korig: Stehlík Vivien (KCK, kenus; edző: Sándor Árpád)

20 éves korig: Branislav Lančarič (vívóklub, tőröző; Fehér Béla)

Csapat: Somorjai Vívóklub (junior tőrözők: Fazekas Árpád, Pirk Ákos, Leopold Kuchta, Branislav Lančarič; Nagy József)

Közönségdíj: Nina Benešová (Budokan Samaria, karatéka; Aleš Gruber)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?