Év sportolója: Vlhová ismét megvédte címét, Farkas Henriettát is díjazták

petravlhova

A sportújságírók ismét az alpesi síző Petra Vlhovát választották meg az év sportolójának Szlovákiában. A 27 éves liptói sportoló megvédte címét és összességében már negyedszer érdemelte ki a kitüntetést.

A Szlovák Olimpiai- és Sportbizottság a paralimpiai bizottsággal karöltve rendezte meg a szokásos év végi ankétot, melyen 115 sportújságíró szavazott az év legjobb szlovákiai sportolóira és csapataira. Az alpesi síző Petra Vlhová meggyőző fölénnyel, 1136 ponttal végzett az első helyen, miután 104-en őt jelölték az első helyre és csak egyetlen szavazólapon nem szerepelt a neve a legjobb háromban.

A szlovákok legsikeresebb alpesi sízője 2022-ben olimpiai aranyérmet szerzett a pekingi téli olimpián, az alpesisí-világkupa összetett versenyében másodikként zárt, a műlesiklásért járó kis kristálygömböt pedig megnyerte. „2022 az eddigi legkülönlegesebb év volt számomra. Az olimpiai aranyéremmel teljesült a legnagyobb és legrégibb álmom. A sikerek mellett az is fontos számomra, hogy egészséges vagyok és hogy azt csinálhatom, amit szeretek” – reagált az elismerésre Vlhová, aki negyedik elsőségével beérte a korábban szintén négyszer diadalmaskodó Michal Martikánt.

A második helyen sem történt meglepetés, amelyet a mindössze 18 éves Juraj Slafkovský érdemelt ki. Az idén a finn Turkuból az NHL-es Montrealba igazolt jégkorongozó Pekingben nemcsak a szlovák válogatott, hanem az egész torna legproduktívabb játékosa volt, ráadásul a legértékesebb hokisnak (MVP) is megválasztották. Szlovák hokis ráadásul még sohasem kelt 1-es sorszámmal a tengerentúli játékosbörzén.

Harmadikként Ján Volko zárt, a sprinter 100 méteren negyedikként végzett a müncheni atlétikai Európa-bajnokságon. A dobogóról éppen csak lemaradt az Inter labdarúgócsapatának középhátvédje, Milan Škriniar, őt a sportlövő Zuzana Rehák Štefečeková követi.

Az év parasportolója (és egyben az összetett verseny kilencedik helyezettje) a rozsnyói származású Farkas Henrietta lett. A látássérült alpesi síző a pekingi paralimpián lesiklásban és kombinációban is aranyérmet szerzett, a lillehammeri világbajnokságon pedig lesiklásban és szuper-G-ben is győzni tudott.

fh

A csapatok versenyében sem történt különösebb meglepetés, ahol a Pekingben remeklő, bronzérmes szlovák jégkorong-válogatott lett a győztes az Európa-konferencialigában csoportelső Slovan labdarúgócsapata és a kajak négyes (Samuel Baláž, Denis Myšák, Botek Ádám, Zalka Csaba) előtt.

A teljes listán felbukkan Sidó Bianka neve is, a tehetséges somorjai kajakos a 43. helyen zárt három ponttal. Idén az 1943-as születésű kassai magasugrót, Mária Mračnovát választották sportlegendának.

Érdekes

A 2022-es díjazottak

Az év sportolója egyéni:

1. Petra Vlhová (alpesi síző) 1136 pont
2. Juraj Slafkovský (jégkorongozó) 944
3. Ján Volko (atléta) 552
4. Milan Škriniar (labdarúgó) 398
5. Zuzana Rehák Štefečeková (sportlövő) 352
6. Marek Hamšík (labdarúgó) 315
7. Alexander Slafkovský (vízi szlalomos) 302
8. Erik Černák (jégkorongozó) 274
9. Farkaš Henrietta (parasíző) 257
10. Tajmuraz Salkazanov (birkózó) 202

Csapatok:
1.
Szlovák jégkorong-válogatott 337 pont
2. Slovan Bratislava (labdarúgás) 138
3. Kajak négyes 85.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?