Év focistája: Škriniar győzött, Gőgh Kálmán a Hírességek Csarnokában

sfz

Milan Škriniar, az Inter védője szoros versenyben megvédte címét, így sorozatban negyedszer lett az év szlovák labdarúgója. A szenci gáláról id. Vladimír Weiss és Tomáš Suslov is díjjal távozott, Gőgh Kálmán pedig bekerült a Hírességek Csarnokába.

A Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) követte jól bevált szokásait – egyrészt ismét Slávo Jurko szakkomentátort kérte fel az esemény celebrálására, másrészt a válogatottszünet idejére ütemezte a gálát, hogy ezúttal is minél több labdarúgó vehessen részt rajta.

A szenci Hotel Senec nem először adott otthont a díjkiosztónak, ennek ellenére a szervezők csúnyán mellényúltak a terem hőmérsékletének beállításánál. A jelenlévő vendégek hiába reménykedtek hűs fuvallatokban, míg az újsgágírók az est végi interjúk során – ha épp klisésebb válaszokat kellett hallgatniuk – az interjúalanyok homlokán lecsorgó izzadtságcseppek útját figyelthették megbabonázva.

Weiss lelép?

„Kiélvezem a pillanatot, valószínűleg utoljára vagyok itt, mert más terveim vannakˮ – mondta a pódiumra lépve idősebb Vladimír Weiss, aki Michal Gašparíkot és a DAC-ot irányító Adrián Guľát megelőzve lett az év edzője. A Slovan trénere ezzel a kijelentéssel valamelyest igazolta a pletykákat, melyek szerint a nyáron távozik a pozsonyi csapat kispadjáról. A gála után ugyanakkor leszögezte, hogy az edzői pályát nem szándékozik otthagyni. „Józan szemléletű ember vagyok, tudom értékelni a helyzetemet. Meglátjuk, mit hoz a jövő. Nem arra céloztam a színpadon, hogy befejezem az edzősködését, hanem hogy a fiataloké a jövő – mondta Weiss, aki egy ponton odaszúrt Francesco Calzona szövetségi kapitánynak is. – Nem tudom elképzelni, hogy én vagy bárki más négy ehhez hasonló nyeretlen meccs után még a válogatott kispadján ülnék.ˮ

Gogh

Gőgh Kálmán kitüntetése

A legjobb 21 éven aluli játékosnak járó Peter Dubovský-díjat ismét Tomáš Suslov, a Groningen középpályása kapta. „Nem tudtam, hogy másodszor is megkaphatom a díjat. Azon leszek, hogy megmutassam a bennem rejlő potenciált, és erre tökéletes alkalom a soron következő két Eb-selejtezőˮ – mondta Suslov, aki elismerte, hogy az aktuális szezonja nem olyan jó, mint a tavalyi, klubjával ugyanis kiesésre áll a holland bajnokságban. A 20 éves játékos így is nagy fölénnyel nyerte meg a kategóriát a zsolnai Kaprálik előtt.

Az est programja nagyjából féltávnál járt, amikor megnevezték a hírességek csarnokába felvett új tagokat. Ján Čapkovič, Stanislav Seman és Ján Michalko mellett ketten posztumusz kerültek be a legendák klubjába: Karol Polák és Gőgh Kálmán. Az 1995-ben autóbalesetben elhunyt, Kladnóban született és Gútán felnőtt 55-szörös szlovák válogatott Gőgh díját özvegye, Valéria vette át. A játékosról pályafutásáról egy egyperces klipben is megemlékeztek a gálán.

Škriniar negyedszer

Ami a fő kategória rangsorát illeti, nem történt különösebb meglepetés. A Feyenoordban remeklő Dávid Hancko éppen csak lemaradt a dobogóról, míg Marek Hamšík, aki karrierje első bajnoki címét szerezte a török Trabzonsporban, a harmadik helyen végzett. A kérdésre, miszerint mennyi igaz abból a pletykából, hogy a középpályás a nyáron a Slovanban folytatja, Hamšík annyit felelt: „Nagyon kicsiˮ. Edzői ambícióit ellenben nem titkolta az ikonikus tarajától nemrég megvált legenda. „Már dolgozok a lincencek megszerzésén. Volt egy beszélgetésem Ján Kováčik szövetségi elnökkel, aki számolna velem a stábban. Tetszik az elképzelése, de egyelőre a Trabzonsporra koncentrálok, amellyel élő szerződésem van.ˮ

Hamsik

Ahogy az borítékolható volt, az est végén Milan Škriniar és Stanislav Lobotka között dőlt el az első hely sorsa. Végül szoros versenyben előbbi nyerte meg a szavazást, és ezzel sorozatban negyedszer zsebelte be az Év labdarúgója-díjat. Mivel az Inter védője sérüléssel bajlódik, nem kapott meghívót a válogatottba és így a gálán sem volt ott, a második helyen végzett Lobotka viszont az újságírók rendelkezésére állt. „Volt egy rosszabb időszakom, amikor Nápolyba kerültem, de visszataláltam a helyes útra, amelyre korábban, a spanyolországi légióskodásom alatt ráléptem. Motivál, hogy folytassam a jó szerepléstˮ – mondta a nagyszerű szezont futó védekező középpályás, aki azzal vigasztalódhat, hogy a Serie A-ban szinte biztosan legyőzi Škriniart, hiszen a Napoli utcahosszal vezeti a bajnokságot.

Érdekes

Díjazottak

Az év labdarúgója: 1. Škriniar (Inter), 2. Lobotka (Napoli), 3. Hamšík (Trabzonspor), 4. Hancko (Feyenoord), 5. ifj. Weiss (Slovan), 6. Dúbravka (Newcastle), 7. Kucka (Slovan), 8. Valjent (Mallorca), 9. Šatka (Lech Poznan), 10. Hrošovský (Genk).

Az év edzője: 1. id. Weiss (Slovan), 2. Gašparík (Trnava), 3. Guľa (DAC) és Struhár (Ružomberok).

Az év fiatal labdarúgója: 1. Suslov (Groningen), 2. Kaprálik (Žilina), 3. Obert (Cagliari).

Az év női labdarúgója: 1. Škorvánková (Montpellier)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?