Érik a magyar–szlovák derbi

Hradec Králové |

<p>Már a mai, zárófordulóbeli meccsek előtt biztossá vált, hogy a magyar és a szlovák női kosárlabda-válogatott is a negyeddöntőbe jutásért fog játszani a Csehországban zajló Európa-bajnokságon.</p>

Mindkét csapat egy-egy győzelemmel és vereséggel zárta a hétvégét, és a többi mérkőzés eredményének köszönhetően már csak az A, illetve B csoport második vagy harmadik helyén végezhetnek – azaz nem kerülhetnek közvetlenül a negyeddöntőbe (mint a csoportelsők), de nem is ér véget számukra az Eb a csoportmeccsek után (mint a negyedik helyezetteknek).

Ráadásul a torna lebonyolítása szerint az A és B (illetve a C és a D) csoport gárdái játszanak egymással keresztbe a fennmaradó negyeddöntős helyekért, azaz nagyon könnyen megtörténhet, hogy magyar–szlovák csatát rendeznek a legjobb nyolc közé jutásért.

„A papírforma alapján jobb lenne a szlovákokkal találkozni, mint az olaszokkal, de náluk is kijöhet az Eb-n egy extra dobóforma” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Štefan Svitek, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Az 50 éves szakember csapata azonban nem tud számolgatni: az ukránok elleni mai találkozó 12.30-kor kezdődik, míg a szlovák–olasz meccset csak 20.30-tól rendezik.

Svitek szerint egységes csapatvédekezéssel meg lehet állítani az ukránok legjobbját, Alina Jagupovát. „Keményen és egymásnak besegítve fogunk védekezni rajta” – szögezte le Svitek, hozzátéve, bíznak abban, hogy a spanyolok elleni mérkőzéshez hasonlóan Jagupova elfárad a harmadik-negyedik negyedre.

A szlovákok már annak tudatában lépnek ma pályára, hogy ismerik az A csoport végeredményét. „Egyelőre még nem foglalkozom ezzel. Csak az a fontos, hogy jól felkészüljünk az olaszokból – mondta Marian Svoboda, a szlovákok szövetségi kapitánya, aki szerint nagy előnyük, hogy Mária Růžičková személyében egy Velencében légióskodó játékostól sokat megtudhatnak a riválisról. – Hülyék lennénk ezt nem kihasználni, hiszen mi csak videóról ismerjük az olaszokat. Az biztos, hogy jól, szervezetten védekeznek.”

A szlovákoknak a csoport első meccsén, a törökök ellen nem volt esélyük a győzelemre (69:58), a toronymagas favorit fehéroroszokat azonban meglepték, a 22 pontos Žirková vezetésével a második félidő elején nagyobb előnyt harcoltak ki, és végül 68:59-re nyertek. „Žirková teljesítményét nem is kell értékelnem, de minden pályára lépő játékos úgy kosarazott, mintha az életéért küzdene” – tette hozzá Svoboda.

A szlovák csapathoz hasonlóan a magyarok is előrukkoltak egy bravúrgyőzelemmel egy papírforma vereség után: előbb 62:48-ra kikaptak a spanyoloktól, majd a házigazda cseheket óriási küzdelemben győzték le 74:70-re. „Sokszor volt egyenlő az állás, sokszor voltunk előnyben és hátrányban is, hihetetlenül szoros mérkőzés volt, amelyen akkor is volt tartásunk, amikor percekig nem dobtunk kosarat. Kiválóan lepattanóztunk, türelmesen támadtunk, Nagy-Bujdosó Nórát pedig nem zavarta meg, hogy az első meccsen egy pontot sem szerzett” – értékelt Svitek. (MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?