Elutaztak a szlovákok

Pozsony. Kedden délelőtt elutazott Salt Lake Citybe a szlovák olimpiai küldöttség nagy része. A többiek a hét végén kelnek útra. A selejtező tornára készülő hokisok ma reggel Boisba folytatják útjukat, egy héten át ugyanis itt edzőtáboroznak.

Soňa Mihoková (jobbról) és Tatiana Kutlíková bizakodva kelt útraTASR/EPA-felvétel Ján Filc, a hokiválogatott vezetőedzője még mindig nem tudja, hány játékost nevez majd az első kvalifikációs mérkőzésre. Két-három hely kiadó, ugyanis az NHL-ből bármikor érkezhetnek hokisok. Az már tegnap eldőlt, hogy Jozef Stümpelt a Boston elengedi a lettek elleni selejtező meccsre. a legutóbbi két olimpián a sílövőnők szerepeltek a legsikeresebben, most is bizakodva keltek útra. „Naganóban egyéniben és váltóban is negyedik lettem, remélem, most sem okozok csalódást. Rendkívül kiegyensúlyozott a mezőny, ennek ellenére merész terveim vannak” – mondta Soňa Mihoková. „Elégedett lennék, ha az első tíz között sikerülne végeznem. Persze az volna az igazi, ha érmet szereznék” – jelentette ki Martina Jašicová. A sífutó Ivan Bátory jó formában várja az ötkarikás játékokat: „A 15 km-es távon a legjobbak az esélyeim, hiszen a davosi VK-versenyen harmadik lettem. Óriási bravúrnak számítana, ha felállhatnék a dobogóra.”

Csak öten tudják, hogy ki gyújtja meg február 8-án Salt Lake City-ben a 19. téli olimpia megnyitóünnepségén a lángot. – Reméljük, hogy az illető nevét sikerül az utolsó pillanatig titokban tartani – mondta Mitt Romney, a szervezőbizottság (SLOC) elnöke. Romney mellett még a SLOC két menedzsere, Fraser Bullock és Scott Givens, a megnyitó producere, Don Mischer, valamint az NBC tv-csatorna sportigazgatója, Dick Ebersol a „nagy titok tudója”. Amerikai sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy az 1936-os berlini ötkarikás játékok óta először – ekkor vezették be az olimpiai fáklyával a váltófutást – nem egy személyt, hanem egy egész csapatot ér ez a megtiszteltetés. Szombaton Los Angelesben ugyanis ismét összeáll az Egyesült Államok 1980-as jégkorong-válogatottja, amely a Lake Placidben rendezett téli olimpián emlékezetes győzelmet aratott a híres szovjet együttes ellen. A hajdani sikercsapat az észak-amerikai profi jégkorongliga All Star-gáláján barátságos mérkőzést játszik, majd Salt Lake City-be utazik.

A Magyar Olimpiai Bizottság a rendelkezésére álló 765 millió forintos állami támogatásból 15 milliót fordít a téli játékokkal kapcsolatos kiadásokra. Ez valamennyi felmerülő költségre vonatkozik, de természetesen a emellett szponzorok is hozzájárulnak a részvételhez. Jutalmazásra nincs elkülönített összeg. Mivel hétfőn 24 órakor lezárult a nevezés, így végleges: 24 magyar versenyző indul az olimpián. A delegáció nagy része vasárnap kel útra, de például Molnár Zoltán csapatvezető már csütörtökön elrepül a tengerentúlra. A visszaérkezés tervezett időpontja: február 27.

Salt Lake Cityben kerül sor a téli játékok történetében a legtöbb doppingellenőrzésre: várhatólag az indulók több mint húsz százalékát tesztelik majd. Az elmúlt évben 75 országban összesen 3500 vizsgálatot végeztek edzések közben a havas-jeges sportágakban, ebből az utóbbi két hónapban 1200-at. Eddig 24 versenyző tesztje bizonyult pozitívnak.

Több egykori orosz versenyző és sportdiplomata nem kapott még vízumot az olimpiára. A hatvanas években összesen hat elsőséget begyűjtő Ligyija Szkoblikova gyorskorcsolyázó, a kétszeres bajnok Vjacseszlav Vegyenin, valamint Samil Tarpiscsov NOB-tag még vár a beutazási engedélyre. Alekszandr Ratner, az Orosz Olimpiai Bizottság szóvivője felháborítónak és érthetetlennek tartja az amerikaiak szigorát: – Nagyon nehéz felfogni, hogy a játékoknak otthont adó ország először mindenkinek küld meghívót, aztán különféle okok miatt nem akarják beengedni őket. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?