Első világbajnokságára készül a szlovák kézilabda-válogatott - interjú Heister Zoltánnal

Pozsony |

<p>Első világbajnokságára készül a szlovák kézilabda-válogatott. A pénteken kezdődő viadal előtt Heister Zoltán szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.</p>


Pár nappal a világbajnokság előtt mit mutatott önnek a csehországi Újévi Kupa?
Minden szempontból nagyon jó volt ez a torna. A csehek ellen gyengébben kezdtünk, a lengyelek ellen már jobban játszottunk, az utolsó meccsen, a magyarok ellen, pedig már 80%-os teljesítményt nyújtottunk. Megmutattuk, hogy tudunk a magyarok ellen játszani, bár egy góllal kikaptunk, de végig nagyon szoros volt a meccs. Remélem, a játékosok is elhitték, hogy tudnak ilyen ellenfél ellen is játszani.

De a magyarok pihentették a legjobbjaikat, a cserejátékosok játszottak.
Nálunk is a kispad játszott, Valo egyáltalán nem lépett pályára, Šulc csak a második félidőben állt be, Kukučka csak tíz percet játszott.

Párszor a meccs alatt nagyon mérgesen magyarázott a csapatnak… Mi bosszantotta fel?
Vannak még hibák a védekezésben, a fiúk néha nem koncentrálnak eléggé. Lassan zártunk vissza, vagy ha nem is lassan, akkor sem helyezkedtünk megfelelően. Néha egymást zavarták a játékosok.

A csehországi torna első meccsén nagyon sok technikai hibát követett el a csapat, ez ellen mit lehet tenni?
A lengyelek ellen 17 technikai hibánk volt, de azt is fontos tudatosítani, hogy nem lehet technikai hibák nélkül játszani. Csak ne legyen belőlük túl sok! Ha egy meccsen tíznél kevesebb a technikai hiba, akkor már van esély a győzelemre egy komoly csapattal szemben is.

Már az Újévi Kupa előtt elmondta, hogy ha nem sérül meg senki, akkor a tornán résztvevő játekosok utaznak majd a világbajnokságra is. Nem akart egy kicsit nagyobb konkurenciát teremteni a csapatban, s ezzel motiválni a játékosokat?
Ez kétélű fegyver. Behívhattam volna a felkészülés kezdetén 20-22 játékost is, de úgy sokkal nehezebb velük dolgozni. Nem lehet úgy begyakorolni az egyes figurákat, ha még azt sem tudjuk, ki megy végül a vb-re.

Erősebb a mostani keret, mint az, amelyik egy éve az Ebre utazott?
Sokkal. Akkor sérülés miatt nem lehetett velünk Valo és Kukučka, most ők is a keretben vannak. Vozár révén egy újabb balkezes játékos is van a csapatban.

Kik lehetnek a húzóemberek a vb-n?
Remélem, Kukučka jó formában lesz, számítok Dano Valóra és Pekárra is. Fontos a szélsők játéka is. Az egész csapatnak hoznia kell a formáját, nem elég, ha néhányan jól játszanak.

A balszélső Martin Stráňovský az Ademar Leónban remekül játszik, a spanyol ligakupában gólkirály is lett, a válogatottban viszont kevesebb gólt lő.
Martin a klubjában 50-60 percet van a pályán egy meccsen, a válogatottban körülbelül ennek a felét, így mindjárt érthetőbb, miért ekkora a különbség. A Leónban Martin heteseket is dob, a válogatottban erre más emberek vannak. És azt sem szabad elfelejteni, hogy egy kupasorozatban mindig vannak gyengébb csapatok is, míg a válogatott meccseken az ellenfelet is kiváló játékosok alkotják.

Nem bántja kicsit, hogy az eperjesiekkel megint volt egy nézeteltérése? Behívta Dudášt és Pekárt a keretbe, ám a klub, amely a cseh bajnokságban is szerepel, így a vb alatt is bajnokikat játszik, megfenyegette a játékosait, hogy ha elmennek, nem kapnak prémiumokat, és ha a vb alatt megsérülnek, saját maguknak kell fizetniük a kezelést.
Bánt vagy nem bánt – ez van. Pekár itt van, Dudáš nincs, arról már fölösleges beszélni, hogy segített volna-e a csapatnak, ha eljön. Annak nagyon örülök, hogy Pekár végül a válogatottat választotta, jól is játszott a csehországi tornán. Kellett egy kis idő, amíg összeszokott a többiekkel, de szerintem remekül beilleszkedett, és jól érzi magát.

Ez már a második afférja az eperjesiekkel, mi ennek az oka? Van valami különleges ellenszenv ön és az eperjesi klub között?

Nincs ellenszenv, de nem is hunyászkodok meg előttük. Nekem megvan a stratégiám, nekik meg egy másik. A játékosoknak kell eldönteniük, hogy mit akarnak.

Tavaly az Eb előtt azt mondta, hogy a szlovák csapat számára előny lehet, hogy az ellenfelek nem ismerik. Ez most már nem igaz, hiszen a magyarokkal szinte hetente találkoznak, és valószínűleg a franciák sem felejtették el a tavalyi szoros Ebmeccset, ahol majdnem meglepték őket.
Igaz, hogy már ismernek minket egy kicsit, másrészt azt is mondtam az Eb előtt, hogy ez nekünk egy tanuló Európa-bajnokság lesz. Most a vb előtt azért már van bennünk ambíció, szeretnénk valamit elérni Horvátországban.

Argentína ellen kezdenek. Mit vár a meccstől?
Elszántak leszünk, de Argentínát nem szabad lebecsülni. Jobban örültem volna neki, ha csak a negyedik-ötödik meccsen játszunk ellenük, mivel ők általában a tornák elején játszanak jól, aztán kifulladnak. Addig viszont bárkit képesek meglepni. A második meccsen Ausztrália ellen játszunk, ha őket nem verjük meg, akkor nincs keresnivalónk a vb-n. Ha tovább akarunk jutni a csoportból, akkor az első két meccsen 4 pontot kell szereznünk. Nem mondom, hogy a magyarokat, a franciákat vagy a románokat nem lehet megverni, de jobb lenne az egyszerűbb megoldást választanunk.

Mi a minimális elvárás a csapattól?
A minimális elvárás az, hogy játsszunk jól! Remélem, ez elég lesz ahhoz, hogy továbbjussunk a csoportból.

Kit tart a világbajnokság favoritjának?
Nagyon erősek lesznek a horvátok, akik hazai környezetben meg akarják nyerni a világbajnokságot. Jó a címvédő Európa-bajnok dán csapat is, és a franciákkal meg a spanyolokkal is számolni kell. Az első három hely sorsába beleszólhatnak a lengyelek, a szerbek és a németek is.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?