Elmaradt Blatter trónfosztása

Szöul. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség tisztújító kongresszusán a tagok úgy döntöttek: továbbra is Joseph Blatter marad a szervezet elnöke. A 66 éves svájci sportdiplomata második megbízatása újabb négy évre szól.

A legkedvesebb gratulálók. Sepp Blatter felesége és lánya társaságábanTASR/EPA-felvételr MEGHATÓDOTT AZ ELNÖK

„Kedves barátaim, mélységesen meghatott, hogy ennyire bíztok bennem és a FIFA-ban” – mondta a voksolást követő beszédében az elnök. „Nem tudjátok elképzelni, hogy a hónapok óta tartó vádaskodás után milyen sokat jelent a számomra, hogy mellettem álltok.” Joseph Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökét a szöuli kongresszus tagjai annak ellenére megerősítették posztján, hogy az elmúlt hónapokban több helyről, elsősorban „házon belülről“ éles kritikák érték a munkáját. A FIFA 66 éves svájci vezetőjét többek között hatalommal való visszaéléssel, korrupcióval és választási csalással vádolták. Hét alelnöke közül öt feljelentést tett ellene és azonnali lemondását követelte. Ezek után Blatter 139 szavazatot kapott a dél-koreai fővárosban, egyetlen ellenfele, a kameruni Issa Hayatou pedig csak 56-ot. A szervezetet 1998 óta irányító sportdiplomata angolul, franciául és spanyolul is kinyilvánította: – A futballtársadalom nem hazudik.

NEM TÁRGYALNAK VELE

Nem tér vissza a labdarúgó-világbajnokságra készülő ír kerethez Roy Keane. A Manchester United középpályását a múlt héten küldték haza, mert élesen bírálta társait, a vezetőket, valamint a távol-keleti körülményeket. – Úgy látom, nincs remény, hogy ott lehessek a többiekkel. A szövetség már nem akar velem tárgyalni – mondta a 30 éves klasszis Dublinban. Mick McCarthy szövetségi kapitány korábban jelezte: ha Keane bocsánatot kér, akkor talán visszakerülhet a csapatba. A játékos még a felkészülés előtt úgy nyilatkozott, hogy a vb után nem szerepel többet a válogatottban.

SÚLYOS MEGFÁZÁS

Elképzelhető, hogy nem lehet jelen csapata első, keddi csoportmérkőzésén Bora Milutinovic, a kínai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, ugyanis súlyos megfázással küszködik. – Már napok óta gyógyszereket szedek, de nem akar elmúlni – mondta a 62 éves jugoszláv edző. – Attól félek: ha nem pihenem ki magam eléggé, akkor akár tüdőgyulladást is kaphatok.

Milutinovic hozzátette, hogy nagyon sajnálná, ha nem lehetne ott a világbajnoki debütáláson. Az ázsiai ország válogatottja története során először vehet részt a legjobbak vetélkedésében, a Costa Rica elleni nyitómeccset követően Brazília (június 8.) és Törökország (június 13.) ellen lép pályára.

PIHEN A CSATÁR

Könnyen lehet, hogy csípőfájdalmai miatt ki kell hagynia az angolok elleni világbajnoki csoportmérkőzést Fredrik Ljungbergnek, a svéd válogatott középpályásának. – Különösebb sérülésre utaló jel nincs, csak a fájdalomérzet folyamatos – mondta Anders Valentin csapatorvos. – Múlt szombaton a Japán elleni felkészülési mérkőzésen emiatt kellett őt lecserélni.

VISSZATÉR A KAPUBA?

Újra felragyoghat Iker Casillas szerencsecsillaga. A spanyol válogatott kapusa az elmúlt bajnoki évadban többnyire a kispadot koptatta a Real Madridban, de a világbajnokságon valószínűleg ő lesz az elsőszámú hálóőr. – Néhány hete még az is kérdéses volt, hogy bekerülök-e az utazó keretbe – mondta Casillas. – Aggódtam, mert úgy éreztem, hogy ha a klubnál nem számítanak rám, akkor kikerülök a szövetségi kapitány látóköréből.

A még mindig csak 20 esztendős kapus 18 évesen robbant be a futball élvonalába, amikor meghatározó tagja volt a Real Madrid BL-győztes együttesének. A most véget ért idényben többnyire háttérbe szorult Cesar mögött, de a május 15-i BL-döntőn megint hősként ünnepelték: csereként állt be sérült társa helyett és az utolsó percekben háromszor is bravúrral hárította a Bayer Leverkusen játékosainak próbálkozásait. – Mindezek ellenére nem hiszem, hogy csak én lehetek az elsőszámú kapus a vb-n – nyilatkozott szerényen Casillas. – A döntés a szövetségi kapitány dolga, s én akkor is ugyanúgy dolgozom, ha megint csak a kispadon jut számomra hely.

Jose Antonio Camacho szövetségi kapitány együttese vasárnap Szlovénia ellen lép pályára először a vb-n, majd jövő pénteken Para-guay, június 12-én pedig a Dél-afrikai Köztársaság következik.

Újra a nyolcadik vezetheti a FIFA-t

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség eddigi elnökei: 1904-1906: Robert Guérin (francia), 1906-1918: Daniel Burley Woolfall (angol), 1921-1954: Jules Rimet (francia), 1954-1955: Rodolphe William Seeldrayers (belga), 1955-1961: Arthur Drewry (angol), 1961-1974: Sir Stanley Rous (angol), 1974-1998: Joao Havelange (brazil), 1998-: Joseph Blatter (svájci).

Joseph Blatter névkártyája. Született: 1936. 03. 10., Viege. Svájci sportvezető, sportdiplomata 1948 és 1971 között aktív labdarúgó volt. A lausanne-i egyetemen közgazdaságtanból diplomát szerzett. 1964-ben a Svájci Jégkorong Szövetség főtitkáraként tevékenykedett. 1968-tól a Longines óragyár PR-felelőse, később 1974-ig PR-igazgatója. A cég képviseletében részt vett a müncheni olimpiai játékokon. 1975 augusztusától a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fejlesztési programjának vezetője, 1977-től technikai igazgató, 1981-től főtitkár, 1990-től a végrehajtó bizottság elnöke. 1998 június 8-án a FIFA elnökévé választották, majd 2002. május 29-én újabb négyéves megbízatást kapott. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?