Ellenállhatatlan a világbajnok

Imola. A címvédő német Michael Schumacher nyerte a Forma–1-es világbajnokság negyedik futamát, a San Marinó-i Nagydíjat, élete eddigi legnagyobb sikerével az angol Jenson Button lett a második, míg a kolumbiai Juan Pablo Montoya a harmadik. Baumgartner Zsolt a 15. helyen végzett.

Michael Schumacher továbbra is legyőzhetetlenReuters-felvételBaumgartner Zsolt a szombati időmérő edzés alapján a 18. rajthelyről indulhatott az Autodromo Enzo e Dino Ferrari pályán, igaz, a finn Kimi Räikkönen (McLaren-Mercedes) és az olasz Giancarlo Fisichella (Sauber-Petronas) műszaki hiba miatt nem teljesített mért kört, s ezért hátrébb sorolták őket.

Jenson Button, a BAR-Honda angol pilótája nagyszerűen startolt, megőrizte első helyét. Juan Pablo Montoya nagyon erőszakosan támadta a második helyen autózó Michael Schumachert, ám a Ferrarri német sztárja szabályszerűen „kitette a fűre” a dél-amerikait. Az első kör végén Räikkönen és Fisichella is megelőzte Baumgartnert. Nem sokkal ezután Giorgio Pantano, a Jordan-Ford olasz versenyzője elvétett egy kanyart, megcsúszott, s a kavicságy jelentette számára a San Marinó-i Nagydíj „célját”. Button és nem sokkal később M. Schumacher is a boxban járt, s a hatszoros világbajnok az olajozottabb kerékcseréjének köszönhetően az élre került. A 16. körben az eddigi három vb-futamon százszázalékos M. Schumacher szinte állva hagyta a mögötte száguldó mezőnyt, s 8,8 másodperccel vezetett Button, 11,1-gyel Montoya előtt. A másik Jordan pilóta is megjárta a kavicságyat: a német Nick Heidfeld hasonló piruettet hajtott végre mint Pantano, de neki sikerült visszatérnie az aszfaltra. A táv felénél magabiztosan vezetett M. Schumacher, őt követte Button, majd Montoya. Az 51. körben következett Alonso és R. Schumacher magánszáma: a német pilóta a spanyol elé került, az nem hagyta magát, ekkor a William-BMW megpördült, de ügyes manőver után folytathatta a futamot. Ezután ismét fogyott a mezőny: Heidfeld számára is véget ért a verseny. Michael Schumacher fölényesen nyerte meg az idei első európai futamot, s ezzel továbbra is százszázalékos. Tíz esztendővel ezelőtt sikerült négy viadalból négyet nyernie, s akkor világbajnok is lett a szezon végén. Baumgartner Zsolt a 15. helyen zárt, ebben az évben másodszor sikerült befejeznie versenyt.

A San Marinó-i Nagydíj (62 kör, 305,609 km), végeredménye: 1. M. Schumacher (német, Ferrari) 1:26:19,670 óra, 2. Button (angol, BAR-Honda) 9,702 mp hátrány, 3. Montoya (kolumbiai, Williams-BMW) 21,617 mp h., 4. Alonso (spanyol, Renault) 23,654 mp h., 5. Trulli (olasz, Renault) 36,216 mp h., 6. Barrichello (brazil, Ferrari) 36,683 mp h., 7. R. Schumacher (német, Williams-BMW) 55,730 mp h., 8. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 1 kör h., ... 15. Baumgartner Zsolt (Minardi-Cosworth) 4 kör h.

A pontversenyek állása a 4. futam után – versenyzők: 1. M. Schumacher (német, Ferrari) 40 pont, 2. Barrichello (brazil, Ferrari) 24, 3. Button (angol, BAR-Honda) 23, 4. Montoya (kolumbiai, Williams-BMW) 18, 5. Alonso (spanyol, Renault) 16, 6. Trulli (olasz, Renault). Konstruktőrök: 1. Ferrari 64 pont, 2. Renault 31, 3. Williams-BMW 27, 4. BAR-Honda 27.

NYILATKOZATOK

Michael Schumacher: „Az eleje hallatlanul kemény volt, nagy csatát vívtam Montoyával, de sikerült megakadályozni, hogy elém kerüljön. Jenson egészen elképesztő köridőket produkált, de később visszaesett, s így sikerült megelőzni.”

Jenson Button: „Az első néhány kör csodálatos volt, szinte magam sem akartam elhinni, hogy ilyen gyors lehetek. Aztán, amikor a boxban megkaptam az új gumikat, Michael már sokkal jobb volt és elhúzott.”

Juan Pablo Montoya: „Az eleje nagyon izgalmas volt, megkíséreltem megelőzni Michaelt, de kivédte a támadást. Aztán amikor láttam, hogy kiszorulok a fűre, ha folytatom, felhagytam a próbálkozással. Ilyen az autóverseny. Az a lényeg, hogy megúsztuk mindketten.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?